NA MILA ĆUTE, A DAKA "BUŠI" VUČIĆA U RS: Krivokapić ostao nem na izjave Đukanovića a njegov čovek širi front protiv vlasti u Beogradu

V. N.

26. 01. 2021. u 09:00

U SRAMNU kampanju i front koji crnogorski predsednik Milo Đukanović stvara protiv Srbije, SPC i predsednika Aleksandra Vučića, sada se izgleda uključuju i neki iz Crne Gore koji su se do sada predstavljali kao najljući borci za "srpsku stvar", a koji pokušavaju da u blok protiv Vučića uvuku i Milorada Dodika.

НА МИЛА ЋУТЕ, А ДАКА БУШИ ВУЧИЋА У РС: Кривокапић остао нем на изјаве Ђукановића  а његов човек шири фронт против власти у Београду

Novosti

Skandalozni govor Đukanovića na kongresu DPS nije izazvao ni reč osude članova vlade Zdravka Krivokapića, pa se time širi opravdana sumnja da će njegov kabinet ostati na tragu prethodnog, i to ne samo kada je reč o povlačenju odluke o priznavanju lažne države Kosovo.

Aktuelni crnogorski lider optužio je SPC da je "najopakiji instrument velikosrpskog nacionalizma, na koji se mora odgovoriti snagom države i crnogorskim društvom građana, a ne nacionalizmima multietničke Crne Gore". Rekao je i da je ovoga puta na politički teren u Crnoj Gori brutalno uvedena SPC kao "podstrekač, jatak i advokat najmonstruoznijeg genocida u Evropi novijeg doba". On je optužio Crkvu i da je "navodno braneći svetinje pokušala da zadrži nezakonito prisvojenu imovinu, koju su gradili crnogorski građani i država". Nova crnogorska vlast nije reagovala ni na Đukanovićeve optužbe da su se Srbija i Vučić sada direktno umešali i u lokalne izbore u Nikšiću, zakazane za sredinu marta, i popis koji predstoji u Crnoj Gori.

Ovo ćutanje Vlade u Podgorici kao da je znak odobravanja, pogotovo ako se analizira uloga biznismena Miodraga Dake Davidovića, koji ovih dana, kako svedoče izvori "Novosti", ima specijalan zadatak da i u RS "raspiri" opoziciona osećanja prema aktuelnoj vlasti u Beogradu. U tom smislu veoma je indikativan sastanak ovog čoveka, koji se posle izbora 30. avgusta napadno približio tajkunima bliskim Đukanoviću, sa vladikom Joanikijem i Dodikom u Banjaluci. Naročito je iznenađujući tajni sastanak srpskog člana predsedništva BiH sa vladikom diseldorfskim Grigorijem, koji je uveliko zagazio u politiku, otvoreno napadajući predsednika Srbije i aktuelnu vlast, koji se odigrao u Hercegovini.

S druge strane, kao da se zaboravlja da je Vučić, otkako je na vlasti u Srbiji, Republici Srpskoj dodelio više od 100 miliona evra bespovratne pomoći, uz nikad veća ulaganja u njenu infrastrukturu. Time je još čudnije što se Dodik našao u pomenutom društvu, jer je zahvaljujući Vučićevim finansijskim injekcijama, koje su pre svega upućene narodu RS, istovremeno ostvarivao političku korist...

Oštre reakcije na Đukanovićeve poslednje napade na Srbiju i SPC zasad stižu od zvaničnika u Beogradu. Ministar bez portfelja i predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović poručio je da je njegov istup "posledica izgubljenih nedavnih izbora i očajnički potez propale politike mržnje i podela":

- Šireći laži o navodnom velikosrpskom nacionalizmu i pretnjama po Crnu Goru koje dolaze iz Beograda i SPC, ovaj konvertit, koji je zbog ucene, vlasti i novca prestao da bude Srbin, pokušava da ovim bezumnim porukama grčevito traži nove gospodare da ga zaštite.

Oglasio se i poslanik Demokratskog fronta u Crnoj Gori Milun Zogović, koji je rekao da prevaziđena retorika Đukanovića potvrđuje da je odlazak DPS u političku prošlost - realnost:

- Retrogradnom, nacionalističkom i šovinističkom politikom ne može se u EU. Naivno je da više iko na Zapadu može popiti limunadu ruskog imperijalizma, srpskog hegemonizma i državnih udara od kojih Crna Gora "štiti" svet i budućnost čovečanstva, limunadu, smešanu u transparentnoj stečenoj "ničijoj kući" za koju zluradi kažu da pripada nekom olinjalom diktatoru sa dlakom vuka, a repom lisice.

IMA LI KO DA DOČEKA ANU?

REAGUJUĆI na pisanja pojedinih medija da premijerka Ana Brnabić ignoriše pozive da poseti Crnu Goru, predsednik Vučić istakao je da ona ne može u Podgoricu, jer tamo nema ko da je dočeka, s obzirom na to da je naš ambasador proteran.

Tim povodom oglasio se i Krivokapić, koji je u ponedeljak rekao da je poziv Brnabićevoj i dalje otvoren i da nije pitanje da li ima ko da je dočeka, već da li će naći vremena da dođe i "pozdravi sve one koji bi je rado videli u Crnoj Gori, jer je predsednica Vlade bratske i susedne Srbije".

REČI NEMOĆNOG ČOVEKA

ISTORIČAR Aleksandar Raković kaže nam da su ono što je izgovorio Đukanović reči nemoćnog čoveka, pred čijim očima se sama od sebe urušava njegova ideja crnogorske nacije, koja je veštački stvorena, kao što je slučaj i sa Izetbegovićevom BiH:

- Sve te njihove strele protiv Srbije i srpskog naroda vraćaju im se kao bumerang. Đukanović napada Srbiju za mešanje u izbore u Nikšiću, jer traži alibi za poraz koji će DPS tamo doživeti. Kada je reč o potezima nove vlade u Podgorici, bilo je očekivano da Srbija i Crna Gora imaju bratske odnose, kao što imaju Srbija i Srpska. Međutim, Krivokapić je svojim apsolutizmom, podrškom koju mu je dao neko sa strane, preokrenuo taj tok koji je bio očekivan i prirodan. Samim tim što govori da mu je svejedno da li će doći u Prištinu ili Beograd, praktično govori protiv Srbije, a ograđivanjem od sopstvene čestitke Srpskoj, počeo je da govori i protiv RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (31)

SCENA KOJA SE PREPRIČAVA: Mališan odgovorio TAČNO na Putinovo pitanje, a on ga je ISPRAVIO - nema granica! (VIDEO)