PRIŠTINA BEŽI OD RAZGOVORA O ZSO: Ništa od nove runde dijaloga na visokom nivou u Briselu

D. R. Đ.

25. 09. 2020. u 07:20

ПРИШТИНА БЕЖИ ОД РАЗГОВОРА О ЗСО: Ништа од нове рунде дијалога на високом нивоу у Бриселу

Avdulah Hoti / Foto AP

NOVE runde dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou neće biti sledeće nedelje u Briselu, iako je to bilo planirano. Kako je sinoć saopštio Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, delegacija Srbije putovaće u ponedeljak u Brisel na razgovore na tehničkom nivou o povratku srpske imovine na KiM.

- Sada je neophodno i od ključnog značaja za budućnost dijaloga da Priština na delu dokaže spremnost da radi na primeni ZSO i mi ćemo na tome insistirati na svakom sastanku, na svakom nivou, uključujući onaj u ponedeljak - poručio je Đurić.


Pre toga, premijer privremenih institucija na KiM Avdulah Hoti rekao je da ne zna hoće li u ponedeljak biti sastanka "pošto je Srbija zahtevala da Kosovo izrazi spremnost za sprovođenje sporazuma o uspostavljanju ZSO", dok je za Kosovo ta tema završena sporazumom iz 2013. godine.


I na prethodnoj rundi na ekspertskom nivou, 17. septembra, predstavnci Prištine su bili protiv razmatranja pitanja ZSO, a iz Brisela im je poručeno da su u obavezi da primene sporazum o Zajednici na koji su se obavezali 2013. godine i da su to preuzeli kao "međunarodnu obavezu".


Kosovski političari smatraju da ZSO ne treba da ima izvršna ovlašćenja, a prema postignutim dogovorima, Zajednica bi trebalo da ima nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, kao i da ima svog predsednika, skupštinu i savet. Sa stanovišta srpske strane, primena dogovora o ZSO je neophodna zbog nastavka dijaloga o drugim temama sa kojima je usko povezana, poput imovine.
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je juče da je Beograd spreman za razgovor sa Prištinom u Briselu:


- Zajednica srpskih opština je nezaobilazna tema i na tome ćemo insistirati.
On je naveo i da je za Srbiju dobro što se prvi put govori o podeli vodnih i elektroenergetskih resursa jezera Gazivode, jer srpski elektroenergetski sistem do sada nije dobijao ni kilovat od struje proizvedene na KiM.


- Vreme je da počnemo da razgovaramo o tome. Trebalo bi da Srbi sa KiM i iz centralne Srbije imaju više koristi od tog jezera - rekao je Vučić.


Na pitanje novinara šta Amerika predlaže po pitanju Gazivoda, Vučić je rekao da još ne predlažu ništa, jer tek treba da se uradi studija izvodljivosti:


- Nama ne smeta da se vodom napajaju Belaćevac, Obilić, cela Metohija, ali je dobro da Srbi na KiM, kao i iz centralne Srbije, osim lepih plaža, restorana i mesta, imaju i više koristi od Gazivoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

tom

25.09.2020. 08:48

Zašto Priština, zašto ovaj lep Srpski grad stavljate u negativnu konotaciju. Albanci gospodo i niko drugi, uostalom oni žele da razgovaraju samo o onome što njima paše.

Mikiboy

25.09.2020. 09:43

To je isto kao kada bi covek trebao da vrati pozajmicu do kraja januara,i posto nije vratio u februaru kaze pa vreme je isteklo i sada netrebam da vracam.Treba,treba da se vrati i to sa kamatom.

buki

25.09.2020. 09:48

Šiptari neće sada, dok traže naše priznanje, da istretiraju Srbe na kosovu kao ljude koji imaju prava tamo da žive, rade i uživaju u svojoj imovini, da se slibodno kreću, školuju svoju decu, i ne strepe u svakom trenutku za svoj život. Srbe su 2008 proterali uz pomoć Kfora i od tada sve čine da im proteraju i mrtve, kako bi izbrisali svaki trag njihovog postojanja na tim prostorima. To rade iako nisu priznata država, a zamislite šta bi sve radili kada bi im ne daj bože neko od naših političara poklonio to famozno priznanje. TO NIKADA NE SME DA SE DOGODI.