AMERIKANCI DONOSE 4 MILIJARDE $: Razgovori srpskog državnog vrha sa visokom ekonomsko-političkom delegacijom Vašingtona

D. M.

22. 09. 2020. u 08:30

REALIZACIJA jedne od najvažnijih tačaka sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, potpisanog u Vašingtonu, koja će dati vetar u leđa srpskoj privredi, počinje danas, dolaskom delegacije američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), koju predvodi izvršni direktor Adam Boler.

АМЕРИКАНЦИ ДОНОСЕ 4 МИЛИЈАРДЕ $: Разговори српског државног врха са високом економско-политичком делегацијом Вашингтона

Foto V. N.

U razgovorima sa srpskim zvaničnicima, koji slede u naredna četiri dana, trebalo bi da se precizira sve u vezi sa otvaranjem regionalne kancelarije DFC u Beogradu.

Foto V. N.

U Beograd danas, a posle posete Prištini, stiže i specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Ričard Grenel, što, kako se tumači, dodatno potvrđuje rešenost američke administracije da i politički zapečati postignute dogovore.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa Bolerom i Grenelom, a ministar finansija Siniša Mali rekao je da da je dolazak američkog DFC važan za sve građane Srbije, jer će oni učestvovati u finansiranju projekata iz raznih oblasti, a američka korporacija se obavezala i da će obezbediti jeftine kredite za podršku malim i srednjim preduzećima.

VAŽNA VIZNA LIBERALIZACIJA

POVODOM dolaska Grenela u Beograd, šef diplomatije Ivica Dačić je rekao da su potrebni razgovori na temu vizne liberalizacije sa SAD:

- Naša zemlja bila bi zadovoljna da se to desi. Tražili smo to pre više godina. Bili bismo radosni ako to bude deo dogovora.

DFC raspolaže fondom za investicije od ukupno 60 milijardi američkih dolara, a deo tog novca sliće se u Srbiju, kroz realizaciju projekata predviđenih sporazumom iz Vašingtona. Planirane su nove investicije od skoro četiri milijarde dolara, koje će u najvećoj meri biti uložene u izgradnju auto-puteva i pruga za povezivanje Beograda i Prištine.

Foto V. N.

Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je juče da je dolazak DFC, samo nekoliko nedelja posle potpisivanja sporazuma u Beloj kuće, znači da Vašington ozbiljno želi da se bavi onim što je dogovoreno.

- Otvaranje kancelarije u Beogradu, a ne u nekom drugom gradu u regionu, pokazuje poštovanje našoj zemlji kao motoru, ne samo političke, već i ekonomske stabilnosti.

BLOKADA ZBOG SUMNjIVOG KOFERA

CENTAR Prištine bio je juče blokiran zbog sumnjivog kofera, međutim, u njemu nije pronađena nikakva eksplozivna naprava. Torba je pronađena oko 10.30 u Ulici Bila Klintona, nakon čega su prostor pretražile jedinice za deminiranje, u kojima su bili i psi iz specijalne policijske jedinice.

I za direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića dolazak DFC i Grenela je siguran pokazatelj da se ekonomski sporazum iz Vašingtona sprovodi munjevitom brzinom:

- Otvaraju se vrata za novo poglavlje američko-srpskih odnosa, pre svega u ekonomiji. SAD će uvek štititi stabilnost prostora na kom ulažu, neće moći lako da se ponavljaju situacije pre dve ili tri decenije u našim odnosima koje želimo da izbegnemo po svaku cenu.

Dogovor iz Vašingtona za Beograd ima nekoliko važnih elemenata, smatra Đurić, a pored dolaska DFC, to je i skidanje sa dnevnog reda priznavanja tzv. Kosova i jednogodišnji moratorijum na članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama. Veoma je važno, napomenuo je Đurić, to što tzv. Kosovo neće moći da postane član Uneska, jer su sve glasniji albanski istoričari koji prisvajaju srpske crkve i manastire na KiM.

Đurić je rekao da je otvaranje kancelarije DFC u Prištini bila jedna od tačaka na kojoj je insistirala prištinska delegacija na sastancima u Vašingtonu, ali da do toga neće doći i da će iz kancelarije u Beogradu biti "pokrivan" čitav region.

I Grenel je uoči dolaska u Beograd potvrdio da je sprovođenje sporazuma glavni prioriteti administracije američkog predsednika Trampa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!