DOBRODOŠLICA ZA BERGANTA: Vučić primio akreditive novog ambasadora Slovenije

Tanjug

19. 08. 2020. u 13:21

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novog ambasadora Slovenije Damjana Berganta i poželeo mu dobrodošlicu, uz nadu da će tokom diplomatskog mandata u Beogradu uspešno doprineti razvoju odnosa dveju zemalja.

ДОБРОДОШЛИЦА ЗА БЕРГАНТА: Вучић примио акредитиве новог амбасадора Словеније

Foto: Printskrin

Vučić je zahvalio na podršci Slovenije evropskom putu Srbije, koja se ostvaruje i kroz stručno-tehničku pomoć u konkretnim pregovaračkim poglavljima, dok je ambasador Bergant naveo da će Slovenija nastaviti sa tom podrškom, a da će proširenje biti među prioritetima predsedavanja EU u drugoj polovini sledeće godine.

Predsednik Srbije je naveo da je u proteklom periodu dat značajan podsticaj bilateralnim odnosima, kao i to da su intenzivirani politički dijalog i ekonomska saradnja Srbije i Slovenije, te izrazio nadu za povećanje investicija sa obe strane i trgovinske razmene.

Dvojica sagovornika su se saglasili da su u tome ulogu odigrale i zajedničke sednice vlada dveju zemalja, saopštila je pres služba predsednika.

Ambasador Bergant je, prenoseći pozdrave predsednika Pahora, rekao da se nada da će okolnosti uskoro dozvoliti da se nastavi sa razmenom poseta na najvišem nivou, s obzirom na to da su prošle godine Srbiju posetili predsednik i tadašnji premijer Slovenije, što je doprinelo da bilateralni odnosi dostignu viši nivo.

 

Vučić je istakao i važnost snažnog angažmana Slovenije u regionalnim pitanjima u okviru Brdo-Brioni procesa, kao i Berlinskog procesa, čime ta zemlja daje doprinos miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, što je i prioritet Srbije.

On je, tim povodom, rekao da ga raduje poziv premijera Janeza Janše za učešće na Bledskom strateškom forumu krajem ovog meseca, kako bi sa kolegama iz evropskih zemalja razgovarao o različitim globalnim izazovima, a posebno o onima koje je nametnula pandemija korona virusa.

Predsednik Vučić i ambasador Bergant su konstatovali da su Srbija i Slovenija dobro sarađivale tokom pandemije, naročito omogućavajući tranzitiranje ljudi i kretanje robe između njih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (69)

Maja

19.08.2020. 14:19

Slovenija i Srbija imaju dobru saradnju ali sam sigurna da ce se ta saradnja nastaviti i sa novim ambasadorem i da ce biti jos bolja kako na ekonmoskoj tako i na prijateljskoj sceni.

hana

19.08.2020. 14:27

Slovenija je dala značajan doprinos na evropskom putu Srbije koji se ostvaruje i kroz stručno-tehničku pomoć u konkretnim pregovaračkim poglavljima pa se nadamo se da će Slovenija nastaviti sa tom podrškom.

Silvija

19.08.2020. 16:52

Naša zemlja je uvek bila i uvek će biti zemlja gostoprimstva svima koje žele da je upoznaju onakvom kakva zaista jeste.Zato svakom ko dolazi na mesto ambasadora želimo puno sreće i mnogo uspeha.

Marija

19.08.2020. 17:35

Slovenija pruza punu podrsku evrointegracijama Srbije. Medjusobni odnosi nase dve zemlje, kako u politici tako i u ekonomiji, su na najvisem nivou, uz kontinuiran rast investicija slovenackih kompanija u Srbiju!

Milica

19.08.2020. 19:25

Nadam se i cvrsto verujem da ce se dosadasnji podsticaji medjusobnim odnosima, politickoj i ekonomskoj saradnji, Slovenije i Srbije, nastaviti isto jacinom i produktivnoscu, i to sa inicijativom obe zemlje.

Ivana

19.08.2020. 20:36

Naravno da je ovo znak veliki da Srbijaželi saradnju sa svima.Srbija se danas cela razvija i gradi, to je ono što je važno za ekonomski oporavak i razvoj.

Deki

19.08.2020. 21:31

Slovenija se pokazala mnogo većim prijateljem nego što smo mislili. Nikada nas nisu sabotirali ka EU putu, nikada sankcije i spletkarenja. Nadam se da će novi ambasador nastaviti delovanje u istom pravcu.

Prvoborac

19.08.2020. 22:48

Junačka Srbija je uvek bila i uvek će biti zemlja gostoprimstva svima koje žele da je upoznaju onakvom kakva zaista jeste.Zato svakom ko dolazi na mesto ambasadora želimo puno sreće i mnogo uspeha.

milica

20.08.2020. 08:47

Saradnja sa Slovenijom je bila uvek na visokom nivou i sada udruzeni moramo da se borimo protiv pandemije i za ekonomski opstanak, verujem da ce novi ambasador nastaviti sa trendom koji su propagirali njegovi predhodnici.