POSLE SASTANKA VRHA SNS: Četiri opcije za formiranje Vlade, polovina protiv saveza sa SPS

D. MILINKOVIĆ

01. 08. 2020. u 07:39

NA stolu su četiri opcije za formiranje nove vlade Srbije.

ПОСЛЕ САСТАНКА ВРХА СНС: Четири опције за формирање Владе, половина против савеза са СПС

Foto: V. N.

To su: da SNS formira koaliciju sa socijalistima i manjinama, da im koalicioni partneri budu stranka Aleksandra Šapića i predstavnici manjina, da naprednjaci formiraju vlast sa Šapićem, SPS i manjinama, ili da Vladu čine samo članovi najjače stranke i manjine.

To je u petak otkrio predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić, posle dvočasovne sednice Predsedništva SNS i sastanka sa budućim poslanicima te stranke, na kojima su glavne tema bile konstituisanje Narodne skupštine i formiranje Vlade.

Vučić je rekao da je saslušao mišljenja svih članova Predsedništva stranke, koji su želeli da iznesu stav o tome i koga treba pozvati u vladajući savez u narednom četvorogošnjem mandatu. Kako saznajemo, čak polovina funkcionera SNS bila je protiv nastavka saradnje sa socijalistima.

Vučić je poručio da će se o koalicionim partnerima i kadrovskim rešenjima izjasniti i Glavni odbor SNS.

Lider naprednjaka rekao je i da je sa stranačkim kolegama razmatrao šta sada mogu da ponude građanima, posle izborne pobede, za koju je rekao da predstavlja i "teret na leđima":

Moramo da pokažemo više mladih, novih lica

- Bilo je različith, mišljenja, ali su mnogi na stanovištu da treba dosta toga da promenimo. Ljudi žele da vide nova lica i u Skupštini Srbije i Vladi, a naročito u nekim lokalnim sredinama. Mora da dođe do promena nekih gradonačelnika i predsednika opština. Moramo da pokažemo više mladih, novih lica. Razumeli smo poruku naroda i verujem da ćemo u teškim uslovima zbog pritisaka oko KiM, korone i najteže ekonomske krize od 1929, uspeti zemlju da izvučemo.

On je najavio da će odmah po konstituisanju Skupštine, što se očekuje narednih dana, biti nastavljeni i unutarstranački razgovori oko formiranja Vlade, kako bi ceo proces bio završen do 25. avgusta. Vučić je naglasio da će, uprkos raznim pretnjama, poslanicima mandati biti dodeljeni u - Skupštini:

- Naslušao sam se raznih huligana, kako se neko plaši. Oni polaze od sebe, pa donose zaključke. Narod je izabrao poslanike i njihovo je da budu u zgradi Skupštine.

Predsednik je odbacio kritike pojedinih da proces oko formiranja Vlade traje predugo:

- Posle manje od dva meseca od izbora imaćemo vladu, i ceo posao ćemo obaviti mnogo pre ustavnih i zakonskih rokova.

A IZLAZNOST U HRVATSKOJ...

NA konstataciju novinara da je Hrvatska vladu dobila mnogo pre Srbije, iako su kod nas izbori bili ranije, Vučić je rekao:

- Hrvatsku uzimate za primer kada vam odgovara, kada vam ne odgovara vi je i ne pominjete. Govorili ste da je u Srbiji mala izlaznost, reč je, dakle, o notornoj laži. S obzirom na to da su održani u vreme korona krize, ovi izbori su imali izvanrednu izlaznosti i za četiri odsto veću nego u Hrvatskoj, gde nije bilo bojkota.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024