Bukvica

V.K.

21. 06. 2024. u 11:38

ZANEMELI su crnogorski zvaničnici i uvek glasni prozapadni nevladin sektor, nakon što je hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman usred Tivta "očitao bukvicu", preteći Crnogorcima da bi, ukoliko usvoje rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, njihov put u EU mogao bio posut trnjem!

Буквица

Novosti

Čak je predložio i da se u crnogorskom parlamentu umesto te pokrene inicijativa o rezoluciji vezanoj za kontroverzni "Božićni ustanak" 1919. Pokušao je zagrebački ministar da obezvredi stotine hiljada nevinih žrtava u NDH, a, osim sporadičnh osuda, iz crnogorske diplomatije samo se čula tišina. Usledila je reakcija potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina koji je rekao da Crna Gora ne mora da usvoji rezoluciju o Jasenovcu, ali da to treba da uradi Hrvatska i da u ime svog naroda zatraži oproštaj za zločine hrvatskih ustaša.

Očitavajući bukvicu komitama, patriotama, suverenistima usred Crne Gore Grlić Radman je lakonski priznao da je Zagreb "ugurao" Podgoricu u "visoko NATO društvo", da su od početaka pomagali Đukanovićevoj, ali i Crnoj Gori Jakova Milatovića i Milojka Spajića za koje su Srbi uzalud prosuli glasove da bi srušili DPS. Oni su se "zahvalili" u Njujorku glasanje za rezoluciju o Srebrenici. Pre sedam godina, znači u Milovo vreme, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske oštro je osudilo otkrivanje spomen-obeležja Puniši Račiću u Slatini, nadomak Andrijevice, i zatražilo njegovo uklanjanje. Račić je 1928. ubio hrvatske poslanike Pavla Radića i Đuru Basaričeka, a smrtno ranio Stjepana Radića i pride ranio još dvojicu Ivana - Granđu i Pernara.

Tadašnja Vlada Duška Markovića ekspresno je srušila spomenik, iako je podignut na privatnom imanju. Iako je DPS vlast jedva "kroz zube" zatražila od zvaničnog Zagreba da ukloni spomenik Miru Barešiću u Šibeniku, ubici jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića u Stokholmu, to se nije desilo. Možda je Podgorica još tad naučila da je bolje da ćute, posebno kad Zagreb podvikne, pa su odćutali i Jasenovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Ovog leta pravac na Kipar - NIKAD JEFTINIJE!