ĐILAS BOJKOTOM SPASAVA FOTELJU: Analitičari tvrde da je lider SSP za konzerviranje sadašnjih pozicija u opoziciji

M. Stanojković

09. 04. 2024. u 15:00

NAJAVLjENI bojkot beogradskih izbora 2. juna, od strane prozapadne opozicije, može se tumačiti i kao težnja za konzerviranjem aktuelnih odnosa moći u tom političkom bloku, ali i kao izbegavanje odgovornosti za sve prethodne i buduće neuspehe.

ЂИЛАС БОЈКОТОМ СПАСАВА ФОТЕЉУ: Аналитичари тврде да је лидер ССП за конзервирање садашњих позиција у опозицији

Foto: Printskrin

Ovako analitičari vide moguće razloge za pomenuti politički manevar protivnika vlasti u danima nakon što su propali njihovi zahtevi da se objedini glasanje u prestonici i na lokalu. Jedan od najglasnijih zagovornika neučestvovanja na izborima, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, poručuje da prava opozicija neće izaći na izbore, jer izborni uslovi nisu promenjeni. Da neće izaći na izbore 2. juna, potvrdio je i predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

Upravo o bojkotu kao sredstvu za konzerviranje pozicija unutar opozicije govorio je u "Utisku nedelje" politikolog Boban Stojanović, što je zasmetalo Đilasu, koji je takođe, bio gost. On je iz revolta skinuo bubicu i nije želeo do kraja emisije da odgovara na pitanja.

- Ako nema izbora i na njih ne ide i neće izaći niko ko je opozicija, onda odnosi moći u opoziciji ostaju isti, te onda nema odgovornosti za prethodne godine, nema odgovornosti za proteste, izbore i borbu u Evropi, silna obećanja. Samo se nadam da nije to - rekao je Stojanović nakon čega je usledila i reakcija Đilasa.

Na pitanje voditeljke zašto je skinuo bubicu sa revera, Đilas je rekao:

- Nisam glup, znam šta govori Boban Stojanović. Mislim da je sramota i ne želim da učestvujem u tome do kraja emisije.

Politički analitičar Branko Radun saglasan je da se bojkotom način konzervira situacija u opoziciji, ali istovremeno, objašnjava i da se pravi podela na "pravu ili lažnu".

- Ovo su pokušaji da se diskredituju oni koji bi na izbore izašli i da se na neki način cela opozicija stavi pod jednu Đilasovu kapu - navodi Radun za "Novosti". - A iskustvo nam govori da kad god je Đilas gurao opoziciju u bojkot, on ju je upropastio. Toga su svesni i ljudi iz opozicije, među kojima čak ima onih koji razmišljaju da napuste koaliciju i samostalno izađu na izbore. I sami su priznali da je prethodni bojkot bio greška.

Istovremeno, šef Narodne stranke Vladimir Gajić, smatra da bi neizlazak na birališta bio strateška greška. Predsednik "Dosta je bilo" Saša Radulović izjavio je da će ta stranka izaći na predstojeće izbore:

- DjB ne bojkotuje izbore, nismo bojkotovali one 2020. godine, pa nećemo ni ove. Mi smo spremni za izbore ali kako ćemo izaći, moramo sačekati da vidimo kako će to da ide oko ostalih lokalnih izbora - rekao je Radulović.

On je kazao da je DjB "u odličnim odnosima" sa Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića, s kojima su izašli na beogradske izbore u decembru prošle godine, ali i dodao da i jedni i drugi procenjuju koji je najbolji način za izlazak na izbore.

Lista Branimira Nestorovića će učestvovati u izbornoj trci, dok Dveri još nisu donele odluku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da nema problem sa tim što deo opozicije najavljuje bojkot:

- Žele sopstveno uništenje političko, to je njihova stvar, nemam problem sa tim. Sami biraju kako i na koji način politički deluju - rekao je Vučić.

Na listi i Žika Šarenica

GRADSKA izborna komisija proglasila je listu "Aleksandar Vučić-Beograd sutra". Prvi kandidat za odbornike je Aleksandar Šapić, dok je drugi socijalista Nikola Nikodijević. Odmah iza njih je neurolog dr Jelena Drulović iz SNS, kao i operska pevačica Nataša Tasić Knežević.

Peto mesto pripalo je Zavetnicima, apsolventu prava Marku Breskoviću. Na listi su i bivši teniser Janko Tisparević, glumica Iva Štrljić, novinar Živorad Nikolić poznatiji kao Žika Šarenica, advokat Toma Fila, Siniša Mali, Miroslav Čučković...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)