I DA IZGUBIMO, ZA NJIH ĆE TO BITI PIROVA POBEDA: Vučić o rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Милица Шкорић
Milica Škorić

06. 04. 2024. u 22:55

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić govorio je o rezoluciji koju bošnjačka misija želi da progura u GS UN povodom navodnog genocida u Srebrenici.

И ДА ИЗГУБИМО, ЗА ЊИХ ЋЕ ТО БИТИ ПИРОВА ПОБЕДА: Вучић о резолуцији о геноциду у Сребреници

Tanjug

Dodao je da čim neko kaže da ta rezolucija nije važna, to znači da taj neko ne misli dobro Srbiji.

- Imamo mi presudu, res iudicata, nema suđenja za istu stvar dva puta. Hoću da kažem, nije to pitanje. Već je pitanje morala, imaćete u svakom udžbeniku da je neko to počinio. Neće moći da kažu Srbija, već će reći da su to Srbi uradili. Pa da sada moramo da se odričemo svoje braće. Još od turskog vremena je rađeno sve da se muslimani odvoje od Srba. Jel stvarno mislite da ćete posle ovoga da privolite Srbe iz Srpske uz sebe. Svi su protiv toga. I šta dobijate time, želite lošije odnose? Ok, uvredio si Vučića, a šta ćemo posle toga - zapitao je on.

Kaže i da je trenutna vlast uradila najviše u istoriji za Bošnjake, i da će tek uraditi još više.

- I da izgubimo, neće to za njih biti laka pobeda, već pirova - dodao je govoreći o rezoluciji.

O poseti Srebrenici, kada je zamalo bio ličovan, rekao je da niko nije uhapšen za to i da je to presedan.

- Jeste li čuli da su ovi stranci tražili da budu uhapšeni napadači? Ne, nego su našli neke bednike odavde, koji su rekli da su protivzakonito bili tamo. A ne znaju da postoji ugovor MUP i MUP RS. Znate li zemlju u svetu gde je izvršen pokušaj linča nad predsednikom druge zemlje, a da niko nije odgovarao zbog toga. Decenijama slušam da je Vučić sa snajperom iznad Sarajeva, a ja kažem da je to stativ ili kišobran. A oni nastavljaju da lažu. Ja nisam ni u vojsci imao snajper, kako ih nije sramota. A nastaviće da lažu, i svi će ćutati i odavde. To im se uklapa u narativ. Srbi moraju da budu zlikovci i da budu krivi - rekao je predsednik.

Govoreći o glasanju o genocidu u Srebrenici, da su nas Rusi tada spasili u Savetu bezbednosti.

- Niko ne može da ukine Republiku Srpsku. Po Dejtonu je ona sastavni deo BiH, ali po Dejtonu ima svoj narod i ingerencije. Mogu da pokušaju da je ukinu, ali ne bih im to savetovao. To će biti i jedna od tema našeg Vaskršnjeg saveta sa RS - rekao je on.

Na pitanje da li nam se može ponoviti sudbina Hutua iz Ruande zbog rezolucije o Srebrenici, Vučić kaže da poznaje predsednika te zemlje Kagamea.

- On je bio borac u tom pokretu, visok i mršav čovek. Onako kako bi čovek trebalo da izgleda, a ne kao ja. Uticajan je u svetu, i mnogo puta sam ga viđao, posebno u UAE. Mi ćemo pričati sa svima, i pokušati da vidimo šta možemo. Šanse su nam male u UN, pošto su na pokvaren način izabrali GS UN, ali borićemo se - kaže predsednik.

Kaže i da je Nemce pitao da li su osuđivani za genocid, i da je predstavnik te zemlje pokazao jedan papir i rekao da su osuđeni za holokaust.

- Ja sam pitao da li su osuđeni za masakr u Kragujevcu, za logore u Srbiji. Ja sam onda pokazao papir i rekao da je to Rezolucija 1244. Pa nekim drugima mora da se poštuje teritorijalni integritet, a nekim slobodarskim narodima ne mora - dodao je on.

Podsetimo, "Novosti" su ekskluzivno objavile plan koje bošnjački deo misije Bosne i Hercegovine na čelu sa ambasadorom Zlatkom Lagumdžijom uz pomoć Zapada, želi da progura u Skupštini Ujedinjenih nacija, a koji se tiče usvajanja rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (30)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)