NAŠ ZADATAK JE DA OBRAZUJEMO DECU Prosvetni radnici iz Kosovske Mitrovice: Ne želimo da čekamo u redovima kako bismo podigli plate (FOTO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

07. 03. 2024. u 12:30

ISPRED ekspoziture Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici jutros se okupilo oko 200 prosvetnih radnika sa severa KiM u nadi da će moći da podignu zaradu koju im je uplatila država Srbija.

НАШ ЗАДАТАК ЈЕ ДА ОБРАЗУЈЕМО ДЕЦУ Просветни радници из Косовске Митровице: Не желимо да чекамо у редовима како бисмо подигли плате (ФОТО)

Foto: TV Most

Uprkos naporima države Srbije i međunarodnih institucija prethodnih mesec i po, i dalje je na snazi bespravna odluka Prištine da zabrani prometa dinarima na Kosovu i Metohiji.

Ogorčeni radnici svakog dana su u sve nepovoljnijem položaju jer, kako kažu, situacija je izuzetno teška a, po svemu sudeći, biće još gora.

„U mojoj porodici nema drugih primanja, osim moje zarade, koju savesno i časno zarađujem. Već drugi mesec ne mogu da izmirim račune koji uredno stižu, a ja sam onemogućena da podignem svoju platu, kojom izdržavam porodicu”, ističe učiteljica Katarina Petronijević za TV Most.

Foto: TV Most

 

Profesor Aleksandar Janićijević kaže da prosvetni radnici ne žele svakog dana da čekaju u redovima kako bi podigli svoje plate, već da je njihov zadatak da obrazuju decu.

Foto: TV Most

 

Među okupljenim prosvetnim radnicima ima i mladih koji su nedavno zasnovali radni odnos.

- Mi drugih primanja nemamo osim plate koje nam obezbeđuje država Srbija. Vrlo je teško, došli smo da podignemo platu a vratićemo se kući bez dinara. Nadamo se da će uskoro biti pronađeno rešenje jer će u suprotnom biti katastrofalnih posledica - poručili su mladi prosvetari.

Snežana Vulićević, zaposlena u Medicinskoj školi, kaže da evo već drugi mesec kako platu podižu deo po deo čekajući ispred banke.

- Mi mlađi možemo da odemo do centralne Srbije, ali stariji teže. Veoma je teško, već se gomilaju i računi koje treba izmiriti - navodi ona.

Foto: TV Most

 

Inače, Aktiv direktora osnovnih škola na severu Kosova i Metohije poručio je sa sastanka koji je održan prošle nedelje da je situacija alarmantna i da ukidanje dinara ugrožava i učenike i prosvetne radnike.

Napomenuto je da, ukoliko se nastavi, ovakva sitaucija može dovesti i do ugrožavanja redovne nastave, jer, kako je istaknuto, otežana je nabavka osnovnih nastavnih sredstava, udžbenika, ogreva, obezbeđivanje đačkih užina, prevoza…

Sa sastanka Aktiva direktora osnovnih škola upućen je apel predstavnicima EU, ambasadorima zemalja Kvinte da ulože maksimalan trud da odluku o ukidanju dinara suspenduju i da omoguće pravo na normalan život, obrazovanje i rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)