NA "GLASANJU" I PAS VODIČ: Biračko mesto ne može biti u verskom objektu, niti u vlasništvu stranke

S.S.R.

04. 12. 2023. u 10:20

MESTO za glasanje ne može biti u verskim objektima, kao ni u prostoriji koja je u vlasništvu političke stranke ili koju koristi partija. Takođe, biračke kutije ne smeju biti postavljene na punktu koji pripada kandidatu za narodne poslanike niti članu njegove porodice.

НА ГЛАСАЊУ И ПАС ВОДИЧ: Бирачко место не може бити у верском објекту, нити у власништву странке

Foto: printskrin jutjub /Damir Uvalin

Ova pravila, koja je odredila Republička izborna komisija, važila su prilikom utvrđivanja mesta gde će se građani izjašnjavati 17. decembra na parlamentarnim, lokalnim i pokrajinskim izborima. Osim toga, na snazi je pravilo da kutijama može

prići i pas vodič.

- Svi objekti u kojima se nalaze prostorije određene kao biračka mesta, bez obzira na to da li su u javnoj ili privatnoj svojini, dok traje glasanje smatraju se objektima u javnoj upotrebi, a u smislu Zakona o kretanju uz pomoć psa vodiča. To znači da osoba koja ima psa vodiča može sa njim doći na glasanje - odredio je RIK. - Birački odbor je dužan da osobama koje se kreću uz pomoć psa vodiča obezbedi slobodan pristup objektu u kome se nalazi biračko mesto kao i samom biračkom mestu.

Prilikom utvrđivanja biračkih mesta, kojih ima oko 8.300 uvek se gleda da ona, gde god može, budu u prostorijama koje su javna svojina - u školama, mesnim zajednicama... Ipak, oko 800 punktova biće smešteno u privatnim objektima.

Naknada za "domaćina" koji neku od prostorija svoje kuće ili poslovnog prostora iznajmi za glasanje je 5.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)