MINISTARSTVO KULTURE: Osuda zbog namere da kuću naciste DŽafera Ibrahima Deve u Mitrovici proglase centrom za kulturu

Novosti onlajn

30. 12. 2022. u 14:40

POVODOM najava da Priština istrajava u nameri da kuću ozloglašenog nacističkog zločinca iz Drugog svetskog rata Džafera Ibrahima Deve u Kosovskoj Mitrovici proglasi centrom za kulturu, Ministarstvo kulture Republike Srbije najoštrije osuđuje ovakve projekte falsifikovanja istorije i promovisanja zločina i nasilja.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ: Осуда због намере да кућу нацисте Џафера Ибрахима Деве у Митровици прогласе центром за културу

Foto: Ministarstvo kulture Srbije

Projekti revizionizma i slavljenja fašizma, koji su na upozorenje Ministarstva kulture naišli na jasnu osudu i od strane međunarodne zajednice i posebno Evropske unije, predstavljaju pravu sliku o opredeljenosti Prištine za dalje podrivanje mogućnosti suživota na Kosovu i Metohiji.

U pitanju je istovremeno još jedna od aktivnosti kojima Priština brutalno zloupotrebljava ime kulture za agresivne i bezobzirne projekte koji sa kulturom nemaju nikakve veze. Ne samo da je reč o pokušaju rehabilitacije fašističkog zločinca, već istovremeno i jasan dokaz o tome na čemu Priština pokušava da gradi svoju kvazidržavnost.

Napominjemo da je reč o ozloglašenom nacističkom kolaboracionisti, koji je bio aktivan u formiranju SS divizije „Skender-beg“, poznatom po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, gradonačelniku Mitrovice u vreme Drugog svetskog rata i ministru unutrašnjih poslova Albanije za vreme okupacije u vreme Drugog svetskog rata, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine.

Podsećamo da je i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj u odgovoru Ministarstvu kulture povodom upozorenja na ovakva dešavanja naglasio da Evropska unija snažno osuđuje antisemitizam i ksenofobiju i sve njene manifestacije, uključujući rastuću netoleranciju i netrpeljivost prema etničkim manjinama i ranjivim zajednicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna