PODRŠKA ZA HAJDUKE: Saopšteni rezultati konkursa za sufinansiranje projekata u kinematografiji

A. POPADIĆ

15. 12. 2022. u 12:00

MINISTARSTVO kulture saopštilo je juče rezultate konkursa za sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2022. godinu u više kategorija: dugometražni igrani film, dugometražni dokumentarni, igrani film za decu i omladinu, manjinske koprodukcije, kratki dokumentarni i igrani film...

ПОДРШКА ЗА ХАЈДУКЕ: Саопштени резултати конкурса за суфинансирање пројеката у кинематографији

Siniša Cvetić, Foto Filmski festival Moskva

Od 23 projekta prijavljena na konkurs za dugometražni igrani film, komisija Filmskog centra Srbije podržala je četiri: "Ja li grmi, ja l' se zemlja trese" Siniše Cvetića (sa 50 miliona dinara), "Južni vetar 3" Miloša Avramovića i "Ribar i balerina" Lazara Ristovskog (oba sa 42,5 miliona) i "Kuću" Tanje Brzaković (30 miliona).

Tandem, reditelj Siniša Cvetić i scenarista David Jakovljević, koji iza sebe imaju nagrađivani film "Usekovanje" u novom ostvarenju vraćaju se u daleku prošlost i doba hajduka. Radnja filma "Ja li grmi, ja l' se zemlja trese" dešava se krajem 16. veka, u porobljenoj Srbiji pod Osmanlijskim carstvom, a glavna junakinja je devojka koja se prerušava u hajduka kako bi osvetila svoju porodicu.

"Južni vetar", Foto N. Miščević

"Južni vetar 3" je treći nastavak poznate franšize, a radnja filma je ovoga puta smeštena na Kosovo, i, kako je ocenila komisija, "na surov i realističan način opisuje svet albanske mafije koji je ukorenjen u kodekse ponašanja i običaja". Budući film Lazara Ristovskog "Ribar i balerina" temelji se na istoimenoj priči koju je naš poznati glumac i reditelj objavio pre nekoliko godina u svojoj zbirci. U fokusu je ljubavna priča između ribara Milete i ruske balerine Ljudmile, koja se događa usred bombardovanja SRJ 1999. godine.

Film "Kuća" Tanje Brzaković je porodična drama o tri generacije, Jovanu, njegovoj ćerki Ani i unuku Nikoli koji ima Aspergerov sindrom.

Komisija FCS podržala je, sa 25 miliona dinara, i proizvodnju dva filma namenjenih deci i omladini. "Giga pravi more", u režiji Strahinje Savića, koji je i koscenarista, je adaptacija prve knjige čuvene dečje spisateljice Jasminke Petrović i, po oceni komisije, tematski ima sličnosti sa ovogodišnjim hit filmom "Leto kada sam naučila da letim", takođe nastalim po njenom romanu. Drugi podržani film, "Do kraja dana", Jelene Maksimović, "namenjen je širokoj publici, a prvenstveno mladima iz Z-generacije u posttranzicionom društvu, koji, osim u slučajevima sankcionisanja, nisu u fokusu niti svojih porodica, ni društva u celini".

FCS je podržao i pet dugometražnih dokumentarnih filmova: "A šta sad, a šta tad?"

Borisa Mitića, "Jagode i pepeo" Gabrijele Nikolić, "Za milion godina" Gregora Zupanca, "Na početku beše kamera" Bojana Vuka Kosovčevića i "Fabrika ne sme da stane" Marka Nikolića.

Laza Ristovski, Foto D. Milovanović

PODRŽANE PRIČE O MERLINKI I SKC

NA konkursima za razvoj scenarija i razvoj projekata za buduće igrane i dokumentarne filmove odabrani su brojni zanimljivi naslovi. Tako je FCS podržao budući igrani film Natalije Avramović "Bljesak", "Produženi vikend" Katarine Koljević, Chororo Dušana Lazarevića, "Društvene nepogode" Deana Radovanovića, "Konji pevaju" Luke Papić. FCS je podržao i scenarije za igrani film Mladena Đorđevića "Tiresijin sin" o čuvenom beogradskom transvestitu Merlinki, kao i scenario za dokumentarni film Ognjena Isailovića "Nećemo o tome" o tragično nastradalom glumcu Draganu Maksimoviću, dokumentarac Marije Vukić "SKC" o kultnoj instituciji kulture u Beogradu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri