AKTIVIRAJU SE NOTE DEVET ZEMALJA: Broj zemalja UN koje ne priznaju lažnu državu poslednjih nekoliko godina porastao za 27

D. MILINKOVIĆ

12. 12. 2022. u 11:48

NAKON što je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, posle Briselskog pogazio i Vašingtonski sporazum, Beograd će aktivirati note zemalja koje su donele odluku o povlačenju priznavanja lažne države, a njih je, kako saznajemo, ukupno devet.

АКТИВИРАЈУ СЕ НОТЕ ДЕВЕТ ЗЕМАЉА: Број земаља УН које не признају лажну државу последњих неколико година порастао за 27

Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku, Foto Tanjug

Reč je uglavnom o državama iz Afrike i iz karipskog regiona. Na toj listi su i neke veoma uticajne zemlje u svojim regijama, čija bi odluka mogla da izazove i domino efekat novih povlačenja priznavanja Kosova.

Od kada je Srbija započela diplomatsku akciju lobiranja za povlačenje priznavanja Kosova, podrška Prištini se značajno osula u Ujedinjenim nacijama. U jednom trenutku, Kosovo je priznavala većina od ukupno 193 članice, ali je taj broj tokom prethodnih godina stalno padao, da bi sada, sa ovih devet država koje su spremne da preinače odluku, semafor na Ist Riveru izgledao ovako: 83 države priznaju Kosovo, 105 južnu srpsku pokrajinu ne smatraju državom, a pet je u fluidnom statusu - formalno priznaju Prištinu, ali više ne glasaju u njenu korist.

Do potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, u septembru 2020, kojim se Priština obavezala na moratorijum za podnošenje kandidatura za međunarodne organizacije, a Beograd na lobiranje za novim otpriznavanjima, čak 18 zemalja preinačilo je svoju prvobitnu odluku o tretiranju Kosova. Od maja ove godine, kada su iz Prištine podneli zahtev za članstvo u Savetu Evrope, na adresu Beograda stigle su note još devet država da povlače priznavanje. To znači da je u poslednjih nekoliko godina čak 27 država promenilo svoj stav o KiM.

Tih novih devet nota stajalo je u fioci, jer je naša strana do poslednjeg trenutka htela da pruži šansu dijalogu i pokušajima da se pronađe kompromisno rešenje. Nakon najave Kurtija da će 15. decembra podneti aplikaciju za članstvo u EU više nema nikake dileme da za prištinsku stranu, ali i njihove zapadne mentore, ne važi nijedan sporazum, pa samim tim više ništa i ne obavezuje Srbiju da se istih dogovora drži.

Kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i šef diplomatije Ivica Dačić najkasnije će sledećeg ponedeljka aktivirati note devet država.

Sagovornici "Novosti" ukazuju da će nakon ovoga sigurno biti još zemalja koje će povući priznavanje Kosova, kao i da je to jedan od najznačajnijih pokazatelja ispravne, dosledne i dobro planirane politike koju Srbija vodi, zasnovane na poštovanju međunarodnog prava, uprkos svim izazovima i pritiscima.

To što i prosta matematika govori da se međunarodna podrška Kosovu osipa još jedan je od razloga što Kurti na sve načine pokušava da lansira lažnu sliku Srbije u svetu, optužujući Beograd za pretnju agresijom, dok je Priština ta koja svakodnevno sprovodi teror nad našim sunarodnicima u pokrajini.

Aktiviranje novih otpriznavanja dobar je i kontraargument na sve jače pokušaje da se aktivira za Srbiju neprihvatljiv model rešavanja kosovskog pitanja - da dozvolimo da Priština uđe u UN, bez formalnog priznavanja, a koji se sada "pakuje" u evropski, odnosno francusko-nemački predlog za KiM.

SPORAN PALAU

SPISAK 18 država koje su do potpisivanja Vašingtonskog sporazuma povukle priznavanje Kosova je sledeći: Sijera Leone, Surinam, Togo, Gana, Nauru, Unija Komora, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Komonvelt Dominika, Papua Nova Gvineja, Solomonska Ostrva, Palau i Centralnoafrička Republika.

U međuvremenu su iz Prištine poručili da je navodno Palau još jednom promenio odluku i ponovo ih priznao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri