INTERVJU Đorđe Milićević, potpredsednik SPS: Naprednjaci nas neće "usisati"

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

08. 11. 2021. u 12:00

SARADNjA između naprednjaka i socijalista ne svodi se na brojeve, kvote i funkcije. Ne gledamo na nju tako pojednostavljeno. Naš cilj je kontinuirana politika stabilnosti pogotovo kad se Srbija nalazi pod stalnim unutrašnjim i spoljašnjim pritiscima, koji će biti sve veći.

ИНТЕРВЈУ Ђорђе Милићевић, потпредседник СПС: Напредњаци нас неће усисати

Foto S. Džombić

S ovim uverenjem u intervjuu za "Novosti", nastupa potpredsednik SPS Đorđe Milićević, a na pitanje da li je razlog za eventualni zajednički izlazak na izbore naredne godine - prost zbir glasova.

* Član ste radne grupe koja bi sa SNS trebalo da dogovori modalitete saradnje. Dokle su stigli razgovori?

- Imali smo dve runde razgovora. Ne razmišljamo stranački već strateški. Lideri partija su izgradili dugoročno i strateško partnerstvo, pa razmišljamo o projektima za 2022. godinu i to je za nas najvažnije. Modalitet će zavisiti od analiza, imaćemo još sastanaka. Jasno smo definisali stav da ukoliko Vučić bude kandidat SNS za predsednika države imaće i podršku SPS, jer je Srbiji potrebna politika kontinuiteta i stabilnosti, a on je garant toga.

* Kada će se znati hoćete li na parlamentarne i beogradske izbore u jednoj ili dve kolone?

- O tome još nismo pričali. Analiziraćemo situacije, aktuelna istraživanja, koliko donosi ili ne donosi sama sinergija glasova. Ali, ponavljam, ne gledamo na saradnju pojednostavljeno. Pričali smo da nastavljamo zajedno i posle izbora i to je suština. Ponosni smo na ono šta smo zajedno uradili za devet godina i potpuno smo ubeđeni da će to narod prepoznati. Na nivou rukovodstava će se održavati stalni sastanci, a i radne grupe će kontinuirano raditi. Prioritet je program do 2030, nacrt programa je napravio predsednik Vučić, a ostaje da ga sagledaju i radne grupe i sačine konačnu verziju.

* Da li vas je strah da će SNS "usisati" socijaliste?

- Ne. Nemamo taj strah. SPS je prisutan 31 godinu, prošao mnogo toga i ostao relevantan činilac. Opstali smo i kada je iz Haga poslata poruka da se za predsednika podrži Vojislav Šešelj, a jedan deo članstva je to i učinio. Politički identitet nismo i nećemo izgubiti.

Foto S. Džombić

* Smatrate li da vašim biračima smeta što nećete imati svog predsedničkog kandidata?

- Nisam zapazio, obilazeći brojne opštinske odbore, da to nekome smeta. Podržali smo Vučića 2017. zbog usaglašene, jedinstvene i državotvorne politike stabilnosti. Narod je to prepoznao i naravno da je pobedio u prvom krugu, a siguran sam da će i sada.

* Postoje li struje u samoj stranci koje se protive još bližoj saradnji sa SNS?

- Nema struja, mi smo državotvorna stranka, koja shvata da postoji strategija pritisaka na državu, predsednika Vučića i njegovu porodicu, prema državama koje nisu priznale tzv. Kosovo kako bi se izazvala nestabilnost. Države u regionu se utrkuju koja će pre da usvoji rezoluciju da smo genocidan narod. Uvek će se naći neke Marinike i Đilasi koji se vode parolom - što gore po Srbiju, to bolje po nas.

* Garantujete li da će sporazum o izbornim uslovima biti ispoštovan?

- Da. Već smo krenuli u tehničku raalizaciju, predstoji nam i zakonodavna aktivnost. Naš cilj je bio kompromis, uz poštovanje različitosti, Ustava i zakona. Nijedna vladajuća koalicija nije učinila toliko ustupaka vanparlamentarnoj opoziciji, kao što smo mi učinili.

GDE SU PETOOKTOBARCI?

* SPS iz izbora u izbore ne pada procentualno, ali glasova imate sve manje. Da li ste analizirali ovaj trend?

- Više je razloga za to, pre svega biološki efekat, jer je SPS imao čvrsto biračko telo u starijoj populaciji. Predsednik Dačić je najavio modernizciju i reforme, nema u politici starih i mladih, nego onih koji mogu da postignu rezultate. Ipak, veliki glasački potencijal vidimo u grupi od 18 do 35 godina i to kažu i istraživanja. Izgubili smo glasove ali je procenat tu. A, neke stranke koje postoje 28 godina su nestale. Gde su sada one partije koje su organizovale 5. oktobar. A, SPS je i dalje relevantni činilac.

BEZ NOVOG BOJKOTA

* OČEKUJETE li da će deo opozicije opet bojkotovati izbore?

- Potpuno sam ubeđen da će svi izaći na izbore. Oni koji su bojkotovali, shvatili su da je bojkot propao kao i scenario da slede ulični protesti i vanredni nakon šest meseci. I sada nemaju izlaz. U konfuziji su.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade