SVET JE PRED KRIZOM TEŽOM OD KORONE, SRBIJA JE SPREMNA: Predsednik Aleksandar Vučić upozorio na veliku opasnost

Dušan Stojaković od specijalnog izveštača Dubai

03. 10. 2021. u 08:00

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić i prvi čovek Privredne komore Srbije Marko Čadež otvorili su juče u Dubaiju poslovni hab naše zemlje koji će tokom šestomesečnog trajanja manifestacije "Dubai ekspo" biti mesto gde će domaći privrednici moći da dogovaraju poslove ne samo sa kolegama iz arapskog sveta nego i iz Azije i Afrike.

СВЕТ ЈЕ ПРЕД КРИЗОМ ТЕЖОМ ОД КОРОНЕ, СРБИЈА ЈЕ СПРЕМНА: Председник Александар Вучић упозорио на велику опасност

SVEČANO Predsednik Vučić sa kalifom  Al Zafinom i Markom Čadežom, Foto Tanjug

Sertifikat za otvaranje prostorija koje će biti na usluzi našoj privredi Čadežu je uručio Kalifa al Zafin, predsedavajući Poslovnog centra Dubai saut.

Predsednik Vučić je upozorio da se Evropa i svet nalaze pred krizom nesagledivih posledica, koja je, kada je reč o privredi, teža od korone, a to je energetska kriza, i naglasio da u svetu svi trenutno o tome ćute.

- Srbija i njeni građani ne treba da brinu, jer je država obezbedila sve potrebne uslove, ali se postavlja pitanje cene koju će država morati da plati - rekao je Vučić, naglašavajući da je u Nemačkoj gas za godinu poskupeo 264 posto.

- Bili smo u pravu kada smo pustili gas kroz Srbiju. On iznosi 8,3 do 8,4 miliona kubika tokom zime. Cena struje na berzi je visoka, a mi prodajemo najjeftiniju struju u našoj zemlji našim građanima.

Ilustracija V. N.

On je rekao da je svaki dinar koji donesu privrednici od izuzetne važnosti i svaki posao koji srpski privrednici mogu da donesu od konditorske, vinarske industrije, preko IT sektora, razvoja veštačke inteligencije, poljoprivrede i energetike...

Vučić je poželeo uspeh svim srpskim kompanijama rekavši da im se vrata Istoka otvaraju:

- Želim vam da na što bolji način iskoristite šansu koja vam je pružena. Emirati su istinski prijateljska zemlja Srbije, a pružena nam je prilika da naši poljoprivredni i industrijski proizvodi nađu svoje mesto i da se šire ne samo u regionu UAE, već prema Aziji, srednjoj Aziji, Srednjem istoku, Kini, Pakistanu...

PROMOCIJA Srpski paviljon na "Dubai ekspu", Foto Tanjug

Šef države je rekao da se vrata Istoka otvaraju, prve tri kompanije po obimu investicija u Srbiju dolaze sa istoka u ukupnom nivou investicija od 2,9 milijardi evra. Mada, kako je rekao, dominiraju Nemci i kompanije iz EU.

Već prekjuče u Dubai je stigla grupa od 100 privrednika, a u prvim sedmicama očekuju se predstavnici više od 200 kompanija. Do kraja izložbe očekuje se da će čak hiljadu biznismena iz Srbije pokušati da na ovom mestu i u srpskom poslovnom habu, koji je smešten u bescarinskoj poslovnoj zoni zvanom Dubai saut, naprave dobre poslove.

Šef naše države je preksinoć otvorio i paviljon Srbije na "Ekspu" koji će do kraja marta 2022. godine predstavljati našu zemlju na ovoj prestižnoj svetskoj izložbi. Tema paviljona je "Srbija stvara ideje - Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost", a program našeg nastupa poveren je platformi "Srbija stvara", a projektom su rukovodili viša savetnica premijerke Ana Ilić i Igor Kovačević, direktor srpskog paviljona.

POČAST Srpska zastava na Burdž Kalifi, Foto Arhiva

RAST PRIVREDE

ALEKSANDAR Vučić je rekao da je potvrđeno da će rast naše privrede biti sedam odsto, ali je rekao da očekuje da će on biti i 7,5 procenata. To je, kako je rekao, ogroman uspeh, jer je u prošloj godini bio pad od jednog procenta.

PRVOG DANA 2.000 POSETILACA

PAVILjON Srbije na manifestaciji "Dubai ekspo 2020" juče, već prvog dana pre podne, posetilo je više od 2.000 ljudi. Prestižna izložba, koja je trebalo da se održi prošle godine, zbog korone odložena je za ovu godinu. Otvorena je u petak i trajaće do kraja marta 2022.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest