MILANOVIĆ SLIKA I PRILIKA HRVATSKE: Vučić - Ne odgovaram na niske uvrede, smetam mu, to ćemo rešiti

J. K. - S. S. R.

22. 09. 2021. u 07:00

RAZUMEM Milanovića, on je iskreni prijatelj Srbije i čezne da Srbiju vidi u Evropskoj uniji. Smetam mu ja i taj problem ćemo rešiti.

МИЛАНОВИЋ СЛИКА И ПРИЛИКА ХРВАТСКЕ: Вучић - Не одговарам на ниске увреде, сметам му, то ћемо решити

Foto: Instagram/budućnostsrbije

Ovako je, ironičnim tonom, predsednik Aleksandar Vučić juče odgovorio na nove poruke hrvatskog predsednika Zorana Milanovića poslate iz Njujorka, gde se nalazi povodom sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, da je Vučić bio jedan od najistaknutijih ratnih huškača devedesetih i da je prepreka Srbiji za ulazak u EU.

- To neće moći da promeni činjenicu da će Srbija da pretekne Hrvatsku u rastu. Evo, ustanovili ste da će Srbija da vas stigne, samo treba da ustanovimo kada. Neću odgovarati na njegove niske i plitke uvrede. Da ga vređam ne pada mi na pamet, on je izbor građana Hrvatske i time je njihova slika i prilika, a da vređam narod, ne pada mi na pamet - rekao je Vučić.

Ministar policije Aleksandar Vulin naveo je da se "u Hrvatskoj političari dele na otvorene i prikrivene ustaše".

- Kada je, ne znajući da ga snimaju, na sastanku sa takozvanim braniteljima ponosno priznao svoje ustaške korene, Milanović je dokazao da pripada prikrivenim sledbenicima ustaškog pokreta. Ali da spada i među gluplje hrvatske političare, dokazao je kada je 2015. godine pokušao da zatvori granice prema Srbiji i potvrđuje to svakog dana kada napada Srbiju i Vučića - rekao je Vulin.

O međudržavnim odnosima Hrvatske i Srbije, koji skoro i da ne postoje, juče je bilo reči na konferenciji Foruma za spoljnu politiku i Centra za spoljnu politiku u Zagrebu, a povodom 25. godišnjice potpisivanja Sporazuma o normalizaciji odnosa Hrvatske i tadašnje SRJ.

MUP

Aleksandar Vulin

- Danas nema parlamentarne saradnje Skupštine Srbije i Hrvatskog sabora, a teško je zamisliti sastanak Milanovića i Vučića ili Ane Brnabić i Andreja Plenkovića. Milanović govori da je Vučić ratnohuškač, a istovremeno se slika sa ratnim zločincem Mihajlom Hrastovim, koji je na Koranskom mostu ubio 13 srpskih razoružanih rezervista. Isto tako Milanović odlikuje ljude optužene za ratne zločine. Tako dalje ne može - rekao je Pupovac. - Postoji i opasnost da sve što je postignuto u politici sećanja bude razbijeno. U Hrvatskoj dominiraju stavovi crkve i veteranskih organizacija, slavi se ratovanje, a ne mir. Mnogo je primera da se ne sprovodi ono što se proklamuje, pa je Hrvatska poručila da neće blokirati Srbiju na njenom evropskom putu, a već drugog dana je to uradila. Niko ne traži nestale, samose njima koristi u političke svrhe.

Inače, u Hrvatskoj je juče most u Karlovcu dobio ime po specijalnoj jedinici "Grom" čiji su pripadnici ubili srpske rezerviste, a na stubu mosta oslikan je mural sa likom Hrastova.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić rekao je na konferenciji da je još prisutan stav da se dve države tretiraju kao neprijatelji i da često iz tog začaranog kruga ne može da se izađe. Podsetio je na prošlo vreme kada je sarađivao sa hrvatskim političarima, od Ive Sanadera do Ive Josipovića i Zorana Milanovića, uz zaključak da bi sve uradio i danas isto da se unaprede odnosi dve države.

Bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović naveo je da su danas hrvatsko-srpski odnosi loši, ali da ima i primera napretka, pre svega među običnim ljudima. Tvrdi da u hrvatskim političkim krugovima postoje oni koji ne žele da se unaprede odnosi, a u Srbiji je po Josipoviću glavni kočničar boljih odnosa Vučić. Tvrdi da će sve zemlje regiona, pre svega Srbija, morati da urade drastične reforme ako žele da uđu u EU.

BRANI CRNU GORU

MILANOVIĆ, koji je nedavno ugostio predsednika Crne Gore Mila Đukanovića u Zagrebu, kako bi zajedno "upozorili na opasnost od Srbije", juče je optužio Vašington i Brisel da su ostali nemi na dešavanja u Crnoj Gori, povodom ustoličenja episkopa Joanikija. U ovu priču umešao se i poslanik Evropskog parlamenta i predsednik Pokreta za uspešnu Hrvatsku Ladislav Ilčić, navodeći da je za uzdrmanu stabilnost u Crnoj Gori odgovorna Srbija.

- Ovoga puta Srbija je, u nameri da ostvari velikodržavne aspiracije, naoružala SPC podstičući tenzije i uskraćujući značajnom delu crnogorskog pravoslavnog naroda prava na svoju crkvu, iako je ona postojala u prošlosti - rekao je Ilčić.

Tadić je juče poručio da je "tragikomičan stav da je Đukanović garancija za crnogorsku državu, on je više garancija za kriminal".V. K.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)