Janšin treći povratak

J. Kerbler

petak, 28. 02. 2020. u 06:34

Јаншин трећи повратак

Foto EPA

Slovenija dobija novu, 14. vladu po redu, koju će voditi politički veteran
LjUBLjANA: OD STALNOG DOPISNIKA


PO treći put Janez Janša postaje slovenački premijer, jer posle zvanične odluke predsednika države Boruta Pahora o davanju mandata ovom političkom veteranu, koji je okupio koaliciju četiri stranke i ima većinu u parlamentu, da sastavi novu vladu, glasanje u parlamentu biće tek formalnost.

Ta potvrda će uslediti verovatno već iduće nedelje.

Tako će Janša (61) preuzeti četrnaestu po redu slovenačku vladu, bez obzira na to što su u poslednji trenutak intelektualci poslali javni apel da time Slovenija drastično skreće udesno.

PROČITAJTE JOŠ - Kod Janše pronađeno 210.000 evra spornih prihoda

Janša, koji je pobedio na izborima pre dve godine ali tada nije uspeo da sastavi vladu, tako dobija poverenje da oformi novi kabinet. Njegov SDS imaće resor unutrašnjih i spoljnih poslova, a Janša najavljuje da će davati podršku zemljama regiona za ulazak u Evropsku uniju. Imaće i snažnu podršku Viktora Orbana sa kojim je Janša u izuzetno dobrim odnosima.

Prvak slovenačke desnice ima dugu karijeru jer je u slovenačkoj politici više od 35 godina. Dva je puta bio u zatvoru, prvi put u vreme bivše Jugoslavije kada je osuđen zbog odavanja tajni JNA koje je objavljivao u "Mladini", a drugi put nakon afere "Patrija", kada je optužen da je učestvovao u korupciji prilikom nabavke finskih oklopnih vozila.

Odsedeo je tada šest meseci u zatvoru, a Ustavni sud je poništio presudu i ceo proces je kasnije zastareo. Janša je bio i u epicentru afere sa privatnom imovinom, kada nije imao pokriće za oko 240.000 evra koje je držao u banci.

Za vreme dva mandata optuživali su ga da je vršio pritisak na štampu.

Dosadašnji premijer Marjan Šarec, koji je dao ostavku na čelu prve manjinske vlade, nije uspeo da okupi nove stranke i nastavi sa mandatom. Njegova je popularnost znatno opala, dok Janšinom SDS-u raste i sada stranku podržava 20 odsto Slovenaca.

Janša je uz Janeza Drnovšeka jedini političar kojem je uspelo da sastavi vladu u tri mandata.


OPET VOJNI ROK?

JAVNOST u Sloveniji se "zabavlja" najavom da bi jedna od Janšinih prvih mera mogla da bude uvođenje šestomesečnog vojnog roka. Nije jasno hoće li li se vojni rok služiti u kasarnama ili ne, ali je sigurno da će u narednom periodu Slovenija osnažiti odbrambene kapacitete. Janša predlaže i osnivanje ministarstva demografije, iako Slovenija za razliku do zemalja u regionu nema većih problema s demografijom.


Komentari (2)

I Zlovenija je na Balkanu

28.02.2020. 12:43

Lopovčnine uživaju ugled i poverenje, baš kao u svim ostalim državicama na ovom prostoru...