ЉУБЉАНА- Словеначка агенција за борбу против корупције објавила је резултате истраге према којима је имовина опозиционог челника Јанеза Јанше повећана "за најмање 210.000 евра", да за њу није утврђен извор и да је то било у време када је Јанша био на јавним дужностима као посланик у парламенту или председник владе.


Агенција је потврдила налаз претходног састава, које је водио садашњи министар правосуђа Горан Клеменчић.

Тада је било утврђено да та средства Јанша није пријавио у имовинској карти, због чега постоји сумња да је био у сукобу интереса, преноси Хина.

Извештај је из 2013. године и изазвао је политичку кризу и пад тадашње Јаншине владе.

Након што је Уставни суд претходни налаз поништио из формалних разлога, јер Јанша о коначном извештају није имао прилику јавно да се изјасни, поступак провере његовог финансијског стања поновљен је, а закључак финанцијске истраге готово је истоветан као и претходни извештаји.

У њему се спомиње да је Јанша половину свог стана у Љубљани купио средствима предузећа коме је по вишој цени од тржишне продао своју викендицу, а то је предузеће онда у време прве Јаншине владе добијало велике јавне наруџбине.

Реагујући на нови налаз агенције за борбу против корупције, Јанша је раније данас поручио да је он објављен противно закону, јер је Уставни суд ранији извештај с истим тврдњама у целости поништио и да се сада само понављају оптужбе на његов рачун до којих се дошло спорним, и како је рекао - и незаконитим методама.

Јанша је био правоснажно осуђен на две године затвора због корупцијске афере Патрија, али је крајем прошле године привремено пуштен, а Уставни суд је пресуду поништио и одредио ново суђење.

Словеначки Уставни суд потом је Јанши вратио посланички мандат, одлучивши да мера парламента којом му је у јесен прошле године мандат одузет није била у складу са Уставом.