Ko je Milorad Dodik

Tanjug

08. 10. 2018. u 06:30

Milorad Dodik, koji je na jučerašnjim izborima pobedio u trci za srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, rođen je 12. marta 1959. godine u Banjaluci

Ко је Милорад Додик

Foto: S. Mišljenović

Milorad Dodik, koji je na jučerašnjim izborima pobedio u trci za srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, rođen je 12. marta 1959. godine u Banjaluci.

U Laktašima je završio osnovnu školu, a srednju školu u Banjaluci. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, na Univerzitetu u Beogradu.

U periodu od 1986. do 1990. godine, kao najmladi funkcioner tadašnje SFRJ, bio je na obavljao više važnih funkcija u opštini Laktaši, izmedu ostalog i funkciju predsjednika IO SO Laktaši.


Na prvim višestranackim izborima u BiH 1990. godine izabran je u Parlament BiH na listi Saveza reformskih snaga. Zbog neslaganja sa tadašnjom vladajućom strukturom u Narodnoj skupštini Republike Srpske, formirao je Klub nezavisnih poslanika, koji je 1996. godine bio okosnica za formiranje Stranke nezavisnih socijaldemokrata, čiji je predsednik od osnivanja 1996. godine.

U Narodnu skupštinu Republike Srpske kao poslanik ponovo je izabran 1997. godine, a godinu dana kasnije, 1998. godine, biva izabran za predsednika Vlade Republike Srpske. Ovu funkciju obavlja do januara 2001. godine.

Za narodnog poslanika SNSD ponovo je izabran 2002. godine, i tu dužnost obavljao je do 2006. godine, kada u februaru po drugi put preuzima dužnost predsednika Vlade Republike Srpske.

Treći put postaje predsjednik Vlade Republike Srpske u decembru iste godine, nakon što je stranka na čijem je čelu ubedljivo pobedila na opštim izborima u BiH.

Dužnost predsednika Vlade obavlja sve do oktobra 2010. godine, kada dobija uverljivu podršku i poverenje birača, i biva izabran za predsednika Republike Srpske.

Svečani čin inauguracije novoizabranog predsednika Republike Srpske obavljen je 15. novembra 2010. godine.

Nakon ubedljive pobede na opštim izborima u Bosni i Hercegovini 12. oktobra 2014. po drugi put je izabran na dužnost predsednika Republike Srpske i na toj funkciji je do ovogodišnjih izbora.

Dodik dobitnik je više priznanja i odlikovanja, od kojih su najvažniji Orden Nemanjića, Orden Republike Srpske na lenti, Orden Petra Velikog sa lentom, koji dodeljuje Nacionalni odbor za društvena priznanja Ruske Federacije za izvanredan doprinos unapredenju rusko-srpske saradnje. Srpska Pravoslavna Crkva odlikovala ga je ordenom Svetog Save prvog reda, a Jerusalimski patrijarh mu je dodelio Sveti krst čuvara Hristovog groba.

Počasni je građanin više gradova u Republici Srpskoj.

Milorad Dodik je i dugogodišnji istaknuti sportski radnik. Više od 10 godina bio je predsednik KK "Igokea", čiji je jedan od osnivača, a KK "Partizan" iz Beograda dodelio mu je titulu počasnog predsednika kluba.

Oženjen je, otac dvoje dece. Ima troje unuka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

мргуд

08.10.2018. 08:28

Човек који је одржао а и спасио РС,хтели ми то да признамо или не.Наравно биће ту још много много искушења.На крају све ће да зависи колико ћемо бити јединствени и сложни.....

Vaske

08.10.2018. 09:57

Prosto i jednostavno, "OZBILJAN POLITIČAR", pravi zastupnik srpskog naroda !!!ŽIV i zdrav bio 100 godina.

Р.Српска

08.10.2018. 10:03

Он штити Српски народ од сорешевих плаћеника.Заступа наше интересе.Честитам на новом мандату!!!

Dobar Čovek

08.10.2018. 10:54

Čestitamo Gospodinu Dodiku . Dobar Čovek a još Bolji političar. Samo Napred, Živeli.

Vlado S.

09.10.2018. 19:01

Поздрав и само чврсто напред. Иванич и Говедарица су затворили врата у Русий Србий а и у самои странци СДС. Пусти броие овце ко чобани. А не гласове И тако знаиу да броие до десет. Прави витезови пруже руку и признаиу пораз.

Samo da pitam

14.05.2019. 10:07

A gde se borio sa puskom u ruci ili mu to nije "zdravstveno stanje dozvoljavalo". Kada je zapoceo rat u Bosni pobegao je i krio se po Beogradu.Usput mogao bi i da obidje rodnu kucu Simele Sime Solaje u Pljevi i da je dovede u red sa malo kreca i farbe kao i bistu koju su Ustase ostetile Inace Solaja je proglasen narodnim herojem br 2 i posmrtno uclanjen u KPJ 1942 posle pogibije u jurisu na bunkere na Kupres. Izdao ga je cetnicki vojvoda DrenovicNo izgleda da se Dodik i mrtvog Solaje plasi.

Republika Srpska

16.05.2019. 10:20

Je l' to onaj Milorad Dodik, koji je tvrdio da su General Mladić i Radovan Karadžić ratni zločinci i da im se treba suditi u Hagu?!