OD STALNOG DOPISNIKA - MOSKVA

U svetskoj trci za pravljenjem vakcine protiv korone virusa pored Amerikanaca , Kineza, Britanaca i Francuza ravnopravno učestvuju i ruski instituti koji obećavaju da će do jeseni biti spremni da je i serijski proizvode. Istovremeno jedan broj ruskih lekara smatra da se ne može napraviti ,“univerzalna vakcina“ protiv korone već da ona mora biti prilagođena za razne kategorije ljudi.

Državni naučni centar virusologije i biotehnologije „Vektor“, iz Novosibirska planira da krajem juna sprovede klinička ispitivanja vakcine. Direktor tog centra Rinat Maksjutov je precizirao da klinička ispitivanja vakcine počinju 29. juna. Pre toga će biti završena ispitivanja na životinjama koja bi trebaloda pokažu koliko je ona bezopasna za zdravlje onih koji je budu dobijali. Maksjutov tvrdi da je na životinjama do sada oprobano čak 25 varijanti vakcine ,a zatim su odabrane tri koje su se pokazale kao najefikasnije.

U prvoj etapi kliničkih ispitivanja vakcinuće primiti 60 dobrovoljaca.

Osim centra „Vektor“ vakcinu je napravio i moskovski Naučni centar epidemiologije i mikrobiologije „N. F. Gameleja“. Direktor tog centra Aleksandar Gincburg tvrdi da su on i njegovi saradnici tu vakcinu već probali na sebi i da su rezultati ohrabrujući. Ginzburg veruje da će proizvodnja te vakcine početi na jesen.

Na drugoj strani zamenik direktora za naučna istraživanja Centra epidemiologije dr.Aleksandar Gorelov sumnja da se može napraviti univerzalna vakcina protiv korone. Gorelov smatra da se mora praviti vakcina za određeni uzrast građana. Po njemu jedna vakcina bi bila za mlađe, a druga za starije ljude, a treća za trudnice.

Kad bude ispitana i dokazana efikasnost vakcine nju će prvo dobiti tzv. krizne grupe građana, dakle oni koji se najlakše mogu zaraziti tim opasnim virusom.

Iako najviše rusko rukovodstvo tvrdi da se u Rusiji stabilizuje situacija oko epidemije korona virusa, službena statistika pokazuje da je broj novozaraženih još dosta visok. U minula 24 sata zabeleženo je 8.338 novih slučave od kojih 3.398 nisu imali nikakvih simptoma. Ukupno je do sada zaraženo 370.680 ljudi.

Ohrabrujuće je to da je sada veći broj ljudi koji su ozdravili i otpušteni iz bolnica nego zaraženih.Tako je u toku jučerašnjeg dana izašlo iz bolnica 11097 ljudi.

U protekla 24 sata u Rusiji je od korone umro 161 bolesnik.Do sada je od tog virusa u Ruskoj federaciji preminulo 3.968 ljudi.

UMRO 101 MEDICINAR

Ministarstvo zdravlja Rusije saopštilo je da je do sada od korone virusa umro 101 lekar i drugi bolničari.U Ministarstvu zdravlja tvrde da dobijaju informacije iz oblasnih centara i da je njihova statistika o smrti medicinara tačna.

Za razliku od te statistike,„Mediazona“ je objavila znatno nepovoljniju statistiku po kojoj je do 18. maja u Rusiji od korone virusa umrlo 186 lekara i drugih medicinara.

STRANI PREDSEDNICI NA PARADI

Poslanik ruske Dume i bivši glavni sanitarni lekar Rusije Genadij Oniščenko smatrada poboljšanje epidemiološke situacije i optimistička meteorološka prognoza za 24. jun ulivaju nadu da se Parada pobede koju je najavio predsednik Putin može izvesti bez većih rizika. Pozvane veterane treba izdvojiti na posebnu tribinui ako treba dati im medicinske maske. Oniščenko se nada da se se do 24. juna smanjiti nivo zaraze korona virusom pa neće biti opasnosti ni za goste koji budu došli iz inostranstva. Do sada je jedino predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev potvrdio da će doći u Moskvu na paradu. Gotovo sigurno je da će u Moskvu doći i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.