SAD optužile Revolucionarnu gardu za napade na tankere u UAE; Tramp šalje vojnike

Tanjug

petak, 24. 05. 2019. u 21:40

САД оптужиле Револуционарну гарду за нападе на танкере у УАЕ; Трамп шаље војнике

Skladište nafte na obali UAE, foto AP

"Napad na brodove u Fudžejri pripisujemo IRGC", rekao je kontraadmiral Majkl Gildaj, direktor Zajedničkog štaba
Vojska SAD optužila je danas Iransku revolucionarnu gardu (IRGC) da je direktno odgovorna za napade na tankere u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji su se dogodili ranije ovog meseca, opisujući to kao deo "kampanje" Teherana koja je podstakla nove akcije SAD.

Pročitajte još:Saudijski tankeri sabotirani na obali?

"Napad na brodove u Fudžejri pripisujemo IRGC", rekao je kontraadmiral Majkl Gildaj, direktor Zajedničkog štaba, dodajući da je Pentagon pripisao Gardi korišćenje pomorskim mina u tom napadu.

On je odbio da opiše način dostavljanja mina, prenosi Rojters.

Ove komentare Gildaj je izneo na informativnom sastanku Pentagona sazvanom da bi se objasnili planovi SAD da pošalju još 900 ljudi, uključujući inženjere, na Bliski istok kako bi ojačali američku odbranu.

TRAMP ŠALjE 1.500 VOJNIKA NA BLISKI ISTOK

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je danas da će poslati 1.500 vojnika na Bliski istok kao meru predostrožnosti.

"Želimo da budemo zaštićeni na Bliskom istoku. Slaćemo relativno mali broj trupa, uglavnom odbrambenih", rekao je Tramp napuštajući Belu kuću pred odlazak u Japan.

On je naveo da neki vrlo talentovani ljudi kreću na Bliski istok. "Videćemo šta će se desiti", dodao je Tramp, prenosi Rojters.

Kako su Rojtersu rekla dva izvora koja su želela da ostanu anonimna, nove snage treba da pomognu u jačanju američke odbrane u regionu i da te trupe uključuju inženjere.

Vojska SAD rasporedila je ranije ovog meseca nosače, bombardere i Patriot rakete na Bliski istok, kao odgovor na ono što je Vašington ocenio kao zabrinjavajuće indicije o pripremama Irana za napad.

Retorika izmedu Teherana i Vašingtona je eskalirala poslednjih nedelja kada su SAD pooštrile sankcije s ciljem da se Iran podstakne da učini ustupke kada je reč o uslovima nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Tramp je u poneđeljak upozorio da će Iran biti suočen sa "velikom silom" ukoliko napadne američke interese na Bliskom istoku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Antibot

25.05.2019. 06:32

Dali postoji parće zemaljske kugle gde nema bojazan da će se ugroziti američki interes