Trebinje ukrašeno muralima: Miloš je oslikao istoriju na zidovima centra istočne Hercegovine

D. Curać

utorak, 30. 06. 2020. u 07:49

Требиње украшено муралима: Милош је осликао историју на зидовима центра источне Херцеговине

Foto: D. Curać

MLADI trebinjski umetnik Miloš Narančić nije štedeo svoje vreme da oslika jedan od najvećih murala u ovom gradu i da na njemu predstavi ključne događaje iz bogate, slavne, ali i teške srpske istorije
MLADI trebinjski umetnik Miloš Narančić nije štedeo svoje vreme da oslika jedan od najvećih murala u ovom gradu i da na njemu predstavi ključne događaje iz bogate, slavne, ali i teške srpske istorije. Zidove jedne stambene zgrade, koji su do pre 20 dana bili prekriveni grafitima različitog sadržaja, sada krase slavne ličnosti iz srpske istorije, poput kneza Lazara, Miloša Obilića i cara Dušana.

Svaka od celina murala ima svoju simboliku, a mladi umetnik, inače u gradu na Trebišnjici prepoznatljiv po slikanju murala i tetovaža, uz svaku od slika napisao je različite stihove. Za njihovo slikanje, kako je rekao, koristio je ilustracije iz udžbenika, kako bi verodostojnost bila što veća. I njihovo zvanično predstavljanje javnosti u sebi ima simboliku - Vidovdan, pa su mnogobrojni stanovnici naselja Tini vidovdansko veče iskoristili da čestitaju mladom umetniku na trudu i da sa prijateljima podele fotografije murala.- Kosovo i Metohija je temelj srpstva i vezan je za RS, Crnu Goru i Srbiju. Njega ne smemo da se odričemo, nego mu treba posvetiti što više pažnje - rekao je Narančić.
Na jednom od delova murala nalaze se i naši savremenici, heroji odbrane KiM 1999. godine - generali Božidar Delić, Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević. Sa desne strane trojice generala napisana je kletva cara Lazara, a tamo gde je prikazano pričešće pred Kosovski boj, nacrtan je Beli anđeo iz manastira Mileševa.

SEĆANjE NA GLOGOVCA

NARANČIĆ je nedavno u Trebinju naslikao i mural posvećen glumcu Nebojši Glogovcu, ka i jedan čuvenom nastavniku fizičkog vaspitanja Dragu Zelenoviću Zelenom, kojeg mnogobrojne generacije Trebinjaca pamte kao izuzetnog čoveka i pedagoga, koji je celi život posvetio deci.

Komentari (1)

Zemlja

30.06.2020. 09:30

Zašto se više ne piše o ovakvim temama i događajima, lepo je što se setio isvog profesora. To su novosti, koje se izdvajaju od drugih dnevnih novina.