U poslednja 24 sata na Klinici za infektivne bolesti UKC RS u Banjaluci preminuo je jedan pacijent od virusa korona. Radi se o muškarcu srednje životne dobi iz Bijeljine koji je imao više hroničnih udruženih obolenja.Trenutno je u Srpskoj evidentirano sedam smrtnih skučajeva oboljelih od virusa korona.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić na konfrenciji za novinare u Banjaluci rekao je da je testirano 316 osoba, od tog broja na virus korona pozitivno je 25. Dvadeset jedna  osoba je iz kontakta ili porodičnog žarišta, a četiri nisu navele izvor zaraze,tako da će uslediti epidemiološka istraga, kako bi bili pronađeni i testirani kontakti.

Kada se radi o ovim osobama, 14 je iz Banjaluke, šest iz Šipova, tri iz Laktaša i po jedna iz Ribnika i Teslića. Šesnaest je muških I devet osoba ženskog pola.

Osam osoba je na hospitalizaciji i imaju simptome COVID-19, a ostali su smešteni u izolaciju u skladu sa procedurom.

Kada je u pitanju trenutno stanje u Kliničkom bolničkom centru RS, 39 osoba je na odeljenju sa težom kliničkom slikom, šest je na respiratoru, a devet trenutno u izolaciji, odnosno broj pacijenata na Odjelu pulmologije sa lakšom kliničkom slikom je 35, ukupan broj osoba na klinici je 89. Broj oporavljenih osoba je 22.
Što se tiče broja osoba pod zdravstvenim nadzorom, njihov broj se smanjuje, a povećava se broj osoba koje su izašle, ali koje su dužne da se pridržavaju svih preporuka kojih se svi pridržavaju. Iz nadzora je izašlo 12.170 osoba.

U toku poslednje sedmice epidemiolozi u Institutu su radili procenu trenutnog stanja epidemije i u RS se ne beleži eksponencijalni rast, već je on linearan, što znači da se drži pod kontrolom. Ministar Šeranić je napomenuo da ima određen broj osoba sa seoskog područja, što znači da ljudi ne smiju da se okupljaju u vanjskoj sredini u seoskim područjima i da je preporuka da se ne okupljaju ni u dvoruštu.