DOBITNIK Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu i inostrani član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS) Peter Handke trebalo bi da poseti Banjaluku za Dan pobede - 9. maja naredne godine, najavio je predsednik ANURS Rajko Kuzmanović.

Na Dan pobede, u Banjaluci će biti održana svečana akademija na kojoj bi trebalo da govori Handke, uz predstavnike Akademije, Andrićevog instituta i Republike Srpske, rečeno je juče na redovnoj, godišnjoj Skupštini Akademije.

- Time želimo odati počast Handkeu, koji je postao član ANURS 2008. godine, pre nego član SANU. Sa Handkeom održavamo snažnu vezu, bio nam je u poseti 2013. godine, a na vest da je dobio Nobelovu nagradu poslali smo opširan telegram, kao i na dan prijema nagrade - izjavio je Kuzmanović.


PROČITAJTE JOŠ: Bio je zatočenik Golog otoka, ostaće upamćen po kultnim filmovima "Valter brani Sarajevo" i "Most" koje su gledali milioni ljudi: Obeleženo sećanje na Hajrudina Krvavca


Prema njegovim rečima, Akademija je ponosna što je Handke njen član.

- Pratili smo kako svet reaguje na njegov izbor. Smatramo da je znatno više onih koji ga podržavaju i odaju puno priznanje Handkeu nego onih koji su nezadovoljni - zaključio je Kuzmanović.