Cela Srpska stala uz Srbe u Federaciji

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 08. 2019. u 08:26

Цела Српска стала уз Србе у Федерацији

Sastanak Dodika i svih lidera političkih stranaka u RS / Foto D. Pozderović

Borba za sprečavanje proslave dana takozvanog oslobođenja Drvara u organizaciji HDZ. Podrška najavljenoj blokadi puta stiže od vladajućih i opozicionih stranaka

NAKON što su predstavnici Srba iz Federacije BiH najavili za septembar blokadu i obustavu saobraćaja prema Livnu i Bihaću, zbog pokušaja HDZ Livanjskog kantona da proslave takozvani dan okupacije Drvara i namere Vlade Unsko-sanskog kantona da izmeste migrantski centar u srpsko selo Medeno Polje, a blokada je zakazana za 13. i 14. septembar, podrška ovoj inicijativi stiže od vladajućih i opozicionih stranaka Srpske.

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD, poručio je da nameru HDZ Livanjskog kantona da 13. septembra slavi navodno oslobođenje Drvara smatra neprihvatljivom i potpuno nepotrebnom provokacijom, koja može samo narušiti međunacionalne odnose u tom kantonu, ali i na ukupnom prostoru BiH.


PROČITAJTE JOŠ:
Srbi najavili blokadu puteva u Federaciji BiH zbog migranata i proslave “okupacije Drvara”

- Važno je podsetiti se da je u prošlom ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i da su udruženim snagama pokušali da isteraju Srbe sa vekovnih ognjišta. Bilo bi u najmanju ruku pristojno da preostali narod tog kraja, a to su Srbi vekovima, konačno ostave na miru da žive tamo gde su oduvek živeli - naglasio je Dodik.

Govoreći o nameri Vlade Unsko-sanskog kantona da izmeste migrantski centar u srpsko selo Medeno Polje, Dodik je istakao da na to gleda kao na dovršetak etničkog čišćenja Srba sa tih prostora.

PRST U OKO - U Narodnoj skupštini RS nedavno se zahvaljujući vladajućoj koaliciji branio nacionalni interes Hravata oko Pelješkog mosta a sada oni guraju prst u oko Srbima u Drvaru. To je sramota. Podržavam borbu Srba i otići ću u Livanjsko polje kad bude blokada ako me pozovu jer ne volim nigde da idem nepozvan - poručio je Stanić.

On je poručio da će se svim političkim i pravnim sredstvima suprotstaviti tome, te da u potpunosti podržava najavljene aktivnosti srpske zajednice u četiri opštine u FBiH.

- Smatram da i bez najavljenih aktivnosti tamošnje vlade, oni nemaju i nisu imali osnovna prava koja Republika Srpska garantuje Bošnjacima ili Hrvatima. Poručujem im da ću biti sa njima toga dana tamo, s namerom da pokažemo da je nedopustivo da se zbog nečije ideje ili možda plana sa tih prostora danas iseli narod koji je tu oduvek živeo i dosele ljudi sa strane, te da ćemo se tome suprotstaviti - rekao je Dodik.

Podrška Srbima u Federaciji BiH stiže i iz opozicionih stranaka RS, Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa.

- Hoću za moj srpski narod u Federaciji BiH isto što imaju Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj. Pa do kada više mi u Srpskoj da pružamo sve Hrvatima i Bošnjacima a Srba u Federaciji BiH nema ni u romingu - kaže za "Novosti" Miladin Stanić član GO SDS.

On dodaje da ako nema ravnopravnosti naroda u Federaciji BiH, a definitivno nema, jer se prava Srba krše svakodnevno i onda treba uvesti reciprocitet mera.

- Kako se Hrvati i Bošnjaci odnose prema Srbima tako i mi treba prema njima. Oko za oko. Sadašnji položaj Srba u FBiH je i zbog loših politika godinama unazad iz RS prema njima - ističe Stanić.


PROČITAJTE JOŠ:
Radovan Višković: Mora biti promena u Vladi

Perica Bundalo, potpredsednik PDP, kaže za "Novosti" da ova stranka naravno podržava Srbe u Federaciji BiH a pogotovo demokratske načine borbe.

- Ovde samo treba biti maksimalno oprezan da ne bi jedan protest bio iskorišćen na negativan način - poručio je Bundalo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije