Радован Вишковић: Мора бити промена у Влади

Срђан Мишљеновић

14. 08. 2019. у 08:14

Радован Вишковић: Мора бити промена у Влади

Фото Д. Поздеровић / Радован Вишковић

Не желим да говорим ни о четири ни о десет места, а измена ће бити, и то до краја године. Смањићемо број запослених у администрацији Српске

Уколико се не формира Савет министара БиХ неће бити добро ни за један ниво власти у БиХ. Није овде споран ни рок од 30 дана, о којем се сада прича, спорно је да ако не буде Савета министара БиХ, ни један ниво власти у БиХ се неће бавити животним питањима, економијом и пројектима, већ ће се "забавити сами са собом" и у суштини следи таворење и велика штета за БиХ, каже, у интервјуу за "Новости", Радован Вишковић, премијер Републике Српске.

Прочитајте још:Цвијановић: Нема додатних средстава за Оружане снаге БиХ

* Много се прашине подигло око споразума СНСД-СДА-ХДЗ БиХ, а опозиција је све гласнија да СНСД увлачи Републику Српску у НАТО.

- Цитираћу Додика око спразума: Читајте шта пише! То што појединци тумаче споразум свако на свој начин то је њихов проблем. Споразум је више него добар за Републику Српску. Појединци из Републике Српске су фрустрирани због својих позицијама па сада галаме. Република Српска, да је била паметна, требало је да ћути ових 30 дана и ништа не коментарише!

САРАДЊА СА СРБИЈОМ Наша сарадања са Србијом је и више него добро. Кроз пројекте из свог буџета у протекле две-три године нам је помогла са око 50 милиона марака. Ти су пројекти имплементирани у скоро свим општинама у РС и у општинама у Федерацији БиХ где живе Србе. Идемо и корак даље, тако у Закону о подстицајима РС, који је усвојен половином ове године има део који планира подстицаје које ћемо добити од Србије као помоћ да охрабримо привреднике из Србије да улажу у РС. Биће подржани од Владе Србије да улажу у Српску, као што су страни инвеститори добили подстицаје да улажу у Србију. Већ имамо интересовање конкретних фирми из Србије. Стигла су и писма намера - каже премијер Вишковић.

* Колика је финасијска штета за Републику Српску што није формиран Савет министара БиХ?

- Има директних и индиректних штета и мере се у милионима марака. Само од новца који се прикупља у Управи за индиректно опорезивање, а где се већ две године примењују коефицијенти лоши по Српску, штета за буџет РС је око 55 милиона марака. Поднели смо тужбу и чекамо епилог. Од маја 2017. године, РС трпи милионску штету где новац грађана и буџета РС одлази у Федерацију БиХ. То је озбиљан новац за Српску. Морали смо поднети тужбу јер по закону и Уставу морам да штитим РС. Чак имамо проблем и са пројектом Коридор 5Ц кроз РС. Усвојили смо кредитно задужење од 300 милиона КМ, а тај се кредит не може реализовати док не прође Савет министара и Парламент БиХ.

Прочитајте још: Додик: Нема пута БиХ у НАТО, сарадња по угледу на Србију

* На челу сте Владе РС осам месеци. Све јаче су гласине да следе одређене кадровске промене. Спомињу се четири министарства?

- Промена ће бити! Не желим да говорим ни о четири ни о десет места. Промена ће бити и то до краја године. Сад, који су разлози за промене то је мање важно. Око тога се не треба превише дизати прашина. Влада, премијер, министри немају ограничен рок трајања. Влада је тим и мора да ради најбоље што зна.

* Да ли сте задовољни досадашњим радом Владе?

- Јесам, али може и мора још боље. Из тога разлога ће бити неких промена. Не могу бити нескроман, али одговорно тврдим да може боље и више.

* Најављивало се и смањење броја запослених у администрацији Владе РС ?

- Перцепција јавности је да има много запослених у Влади РС. На локалу имате дефинисан број три запослена на 1.000 становника. У државним институцијама немате тај број дефинисан. Идемо у смањење администрације. Нама фали радника, али имамо вишак нерадника! У свим институцијама имамо тај проблем.

* Да ли су партије главни кривци кроз "ухлебљавање" чланова?

- Делом јесу партије. Можда се неком неће свидети мој став, али мењају се и генерације и приступ. Кад кажете партије, зашто нисам присталица ове тезе - па партија ти је дала шансу, а ако си иоле паметан и одговаран као радник ти ћеш ту шансу искористити. Неће партија за тебе радити. Ако си дошао до радног места и преко партије мора се радом то оправдати.

САРАДЊА СА СРБИЈОМ

Наша сарадања са Србијом је и више него добро. Кроз пројекте из свог буџета у протекле две-три године нам је помогла са око 50 милиона марака. Ти су пројекти имплементирани у скоро свим општинама у РС и у општинама у Федерацији БиХ где живе Србе. Идемо и корак даље, тако у Закону о подстицајима РС, који је усвојен половином ове године има део који планира подстицаје које ћемо добити од Србије као помоћ да охрабримо привреднике из Србије да улажу у РС. Биће подржани од Владе Србије да улажу у Српску, као што су страни инвеститори добили подстицаје да улажу у Србију. Већ имамо интересовање конкретних фирми из Србије. Стигла су и писма намера - каже премијер Вишковић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације