Срби најавили блокаду путева у Федерацији БиХ због миграната и прославе “окупације Дрвара”

С. М.

14. 08. 2019. у 07:13

Срби најавили блокаду путева у Федерацији БиХ због миграната и прославе “окупације Дрвара”

Фото С. Мишљеновић

Срби из четири општине у Федерацији БиХ у којима чине Већину поручили да ће бранити своја права. Спорно славље у Дрвару и мигрантски центар у Босанском Петровцу

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ позвао је у уторак све становнике Дрвара, Грахова, Гламоча и Петровца да 13. и 14. септембра обуставе саобраћај према Ливну и Бихаћу због покушаја ХДЗ Ливањског кантона да прославе тзв. дан окупације Дрвара и намере Владе Унско-санског кантона да изместе мигрантски центар у српско село Медено Поље.

Прочитајте још: Пронађено троје исцрпљених миграната

Председник Одбора Ђорђе Радановић рекао је да се Срби у четири повратничке општине где су већинско становништво у ФБиХ немају куда и да се налазе у ситуацији да ли ће остати или ићи поново у избеглиштво.

Он је истакао да ће бити организован покушај да се заустави прослава дана када је Сплитска гардијска бригада окупирала Дрвар.

- Знамо да је Дрвар пре рата био апсолутно српска већина са 97 одсто, а они 13. септембра хоће да славе одслобођење Дрвара, рекао је он и запитао се од кога су то они ослобађали Дрвар ако се зна да је тог датума у Дрвар ушла Сплитска гардијска бригада, људи који никакве везе немају са Дрваром.

Он је нагласио да ће се свим средствима супротставити јер Срби који живе у ове четири општине које су већински српске у ФБиХ, имају само један избор или да се одбране или да праве нову избегличку колону.

Прочитајте још: У Бихаћу сукоб миграната, коришћене секире и летве

Говорећи о мигрантској кризи и најави Владе Унско-санског кантона да изместе мигрантски центар у српско село Медено Поље поред Босанског Петровца, Радановић је рекао да би ово значило да се сви могу иселити из Босанског Петровца, и Срби и Бошњаци.

Према неговим речима, и Срби и Бошњаци су једногласно дали подршку резолуцији Општинског већа којом се тражи да се обустави премештање миграната и да ће блокирати путеве из Бихаћа који иду према Петровцу.

Он је навео да ће, уколико се настави са овим, блокирати пут према Ливну и Бихаћу или ће колективно морати да напусте своја огњишта.

ПЛАНИРАЛИ ДА ГРАДЕ ЦРКВУ

Радановић је нагласио да је Одбор за заштиту Срба покренуо иницијативу према Епархији бихаћко-петровачкој за изградњу православне цркве на темељима срушене православне цркве у Меденом Пољу.

- Цело то подручје где желе да населе мигранте је повратничко и то значи директно кршење анекса седам Дејтонског споразума, рекао је он и додао да су о овим чињеницама упознали и Амбасаду САД, ОЕБС, комплетан дипломатски кор и да се ове четири општине не могу задржати као повратничке ако се ова тенденција настави.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Анти Антифа

14.08.2019. 09:07

Што пре прогласити самостачност Српске да се може кренути у обнови србске државе од Охрида до Крке