NERMIN Alešević, biznismen iz Velike Kladuše, saslušan je u Tužilaštvu BiH zbog afere "potkivanje" i navoda da je preko inspektora SIPA Marka Pandže davao novac predsedniku Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) BiH Milanu Tegeltiji, kako bi ubrzao postupak u određenim predmetima.

U okviru korupcionaške afere, koja je potresla pravosuđe BiH, i SIPA je pokrenula unutrašnji postupak protiv svog inspektora Pandže. Međutim, kako je potvrđeno, on još nije suspendovan, ali će biti predmet dalje istrage Tužilaštva BiH.


PROČITAJTE JOŠ:
NAGRADNA IGRA U CILjU SUZBIJANjA SIVE EKONOMIJE: Fond od 800.000 KM i stanovi na poklon

Aferu je objavio portal "Žurnal", tvrdeći da je Tegeltija trgovao krivičnim istragama, što je on demantovao. "Žurnal" navodi da je Pandža za Tegeltiju preuzeo 2.000 KM od Nermina Aleševića, suvlasnika kompanije u krugu „Agrokomerca“.

PROČITAJTE JOŠ: IZ RUMUNIJE SELE SE U SRPSKU: "Mreža-Netvork" odlučila da zatvori fabriku u Temišvaru

Milan Tegeltija tvrdi da je laž da je učestvovao u korupciji, ne isključujući mogućnost da je inspektor Pandža zloupotrebio njihovo poznanstvo. To je, kako kaže, potvrdio i sam snimak. Pojasnio je da je na molbu Pandže, saslušao Aleševića koji se žalio na neosnovano odugovlačenje predmeta. Tada ga je, kako kaže, uputio da se pismeno obrati VSTS.

- Taj snimak, koji je isečen i zakonski vrlo sporan, u celosti potvrđuje navode iz mog demantija. Čuje se kako mu govorim da mu ništa ne mogu rešiti, da mi dostavi dokumentaciju i broj predmeta kako bih proveo uobičajenu proceduru u takvim slučajevima - tvrdi Tegeltija.

Nermin Alešević / Foto Avaz

Predsednik VSTS u međuvremenu je dobio punu podršku članova VSTS, navodeći da mu je drago što je Tužilaštvo BiH formiralo predmet kako bi se izvršile sve provere i utvrdile činjenice.

- Nisam dobio još nikakav poziv iz Tužilaštva BiH za saslušanje, ali očekujem da će me u narednom periodu pozvati u svojstvu svedoka - rekao je Tegeltija, za "Novosti".

Zahvalio se svima koji su ga podržali i prepoznali političku hajku protiv njega. On kaže da je radeći posao predsednika VSTS doživljavao svašta, kao i razne pokušaje deskreditacije.

- Bilo je situacija da mi vrlo bliski prijatelji kažu da neki ljudi na vrlo važnim pozicijama u Sarajevu kažu: "Ne može on doći iz Banjaluke i ovde nama određivati ko će biti sudije i tužioci" - ocenivši da to potvrđuje da je i ovaj slučaj udar na srpski kadar u Sarajevu.


PROCESUIRATI KORUPCIJU

ŠEF Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je da VSTS ne može ni po koju cenu dozvoliti bilo kakvu mogućnost da u svom radu bude korumpirano.

- Procesuiranje korupcije bi pokazalo da niko nije iznad zakona i da svaki građanin mora biti jednak pred zakonom, bez obzira na to da li se radi o visoko pozicioniranom službeniku ili nekom drugom - rekao je Vigemark.