Dodik: Kroje izbornu volju sa 20 miliona evra

S. M.

27. 09. 2018. u 14:57

Predsednik RS Milorad Dodik o uticaju SAD i Britanije. Mešaju se preko raznih organizacija, grupa i medija

Додик: Кроје изборну вољу са 20 милиона евра

Milorad Dodik Foto Tanjug

BRITANCI i Amerikanci su obezbedili ukupno 40 miliona KM (oko 20 miliona evra) za razne organizacije, medije i grupe posredstvom kojih se direktno mešaju u izborni proces u BiH - ukazao je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je rekao da je RS i ranije na ovo upozoravala, ali da očigledno jedan deo javnosti to ne želi da tretira kao nešto ozbiljno. Dodik je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je potencirao ovo pitanje i naveo da i Srpska raspolaže informacijama koje je Vučić pomenuo.

Predsednik Srpske je istakao da je u BiH došlo 40 Britanaca, od kojih je njih pet u Banjaluci, gde se svaki dan bave destabilizacijom, dok se stara američka administracija bavi pitanjima izbora. Dodik je naveo i da se iz stranih ambasada pozivaju ljudi koji su na listama i sa kojima se navodno razgovara demokratski, a u suštini im sugerišu način ponašanja.


- Imamo tačne podatke kada se razgovaralo i šta je rečeno - rekao je Dodik u Banjaluci, nakon sastanka sa predsednicom Vlade RS Željkom Cvijanović, kao i sa liderima DNS Markom Pavićem i SP Petrom Đokićem.

Predsednik Srpske je istakao da je "evidentna britanska podrška srpskom članu Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću":

- Kao član Predsedništva BiH insistiraću na ukidanju stranog mešanja, što Ivanić nije sposoban i neće, da se dijalog između stranaca i institucija vlasti na prostoru BiH odvija u okviru standarda koji su za sve normalne zemlje potrebni. Treba ih izbaciti iz bilo kakvog upliva i mogućnosti da se bave makropitanjima ili mikropitanjima na nivou BiH - rekao je Dodik.

UKINUTI VISOKOG PREDSTAVNIKA

DODIK se založio za ukidanje institucije visokog predstavnika, kao i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH:

- Tražiću od Predsedništva BiH da odmah donese takav stav. Mladen Ivanić to nikada nije tražio i on je presedeo svoj mandat. Tražiću da se poštuje Ustav onakav kakav je napisan, a ne kako je iskreirana neka situacija vanustavno u BiH, i staviću na prvo mesto Republiku Srpsku u svim odlukama.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

cnct56

27.09.2018. 18:37

Ne brini Milorade pobjeda je opet tvoja i nek ti je sa srecom, cuvaj nam Republiku Srpsku!

zaliv.net

27.09.2018. 19:05

To je ta demokratija kojoj teze neki kod nas, a sa druge strane "jao jadna kuca, jao on prebio zenu" a ovi njihovi sa zapada drugima cev na celo pa ih siluju...to im je ok. Jel tako EU i SAD fanatici?

InspektorŠajkača

28.09.2018. 16:26

izbori nemaju svrhe...a još je gore što su od narodnih novaca

ZOKI

29.09.2018. 00:04

Ja mislim da su te pare propale zato što kod nas srba ta njihova obojena revolucija nefunkcioniše. Za Srpsku je dato toliko puno života i nismo ludi da je rušimo. Narod će da izabere svoje prestavnike a ne ova zapadna govna. ŽIVJELA REPUBLIKA SRPSKA