Mladi heroj Srbije osvojio 47 nagrada: Veljko je najuspešniji srpski maturant

Bojana Caranović

utorak, 07. 01. 2020. u 11:19

Млади херој Србије освојио 47 награда: Вељко је најуспешнији српски матурант

Veljko Đurić Foto Privatna arhiva

Veljko Đurić (15), ubedljivo najistaknutiji maturant Srbije u godini za nama. Državni šampion iz istorije i književnosti, drugi iz fizike... Oprobao se i kao pisac - roman "Krvavi lavirint" o istrazi zločina
NAJUSPEŠNIJI đak iz Srbije tokom minule, 2019. godine bio je - Veljko Đurić. Umesto maksimalnih 100, ovaj maturant iz Niša je imao 111,33 poena! Osvojio je 47 nagrada na raznim takmičenjima, od čega su čak 33 prva mesta. Dvostruki je državni šampion iz istorije, šampion i vicešampion iz književnosti, drugi je bio na republičkom takmičenju iz fizike, treći iz matematike i pritom je prvak internacionalne ekološke olimpijade. Ne čudi onda što je ovaj petnaestogodišnjak nedavno proglašen za jednog od Mladih heroja Srbije!

Veljko je bio đak generacije u osnovnoj školi, dobitnik je mnogobrojnih lokalnih i državnih nagrada za postignute rezultate i pohvaljen je nebrojeno puta, a sada je u prvom razredu gimnazije "Svetozar Marković" u Nišu.

- Priznanje "Mladi heroj Srbije" je vrlo značajno, pre svega kao veliki stimulans za moj dalji rad, ali i pokazuje da nismo samo jedna izgubljena generacija u svetu poroka i loših strana savremenih tehnologija - kaže Veljko. - Drago mi je da sam pored priznanja raznih organizacija tokom školovanja poneo i jedno ovakvo koje simbolično zaokružuje sve moje dosadašnje uspehe.

Ne krije da je za sve to bilo potrebno mnogo vremena, truda i rada, a posebno što je učestvovao na mnogobrojnim takmičenjima koja su iz potpuno različitih sfera. Tako su njegova svakodnevica postali okršaji u znanju iz matematike, fizike, hemije, biologije, ekologije, ali sa jednako dobrim rezultatima i iz istorije, književnosti i gramatike.
- Najveća motivacija bile su želja za novim saznanjima i svestranost - priča naš sagovornik. - Od svih nagrada sa takmičenja, na konkursima, priznanja od grada, države i fondacija, posebno sam ponosan na državne šampionske titule iz istorije, književnosti, kao i na Internacionalnoj ekološkoj olimpijadi.


MLADI Đurić je pre nekoliko godina i sam organizovao kviz iz biologije - "Takmičarskim duhom do pobede". To je, kako kaže, bio njegov projekat koji je na prvom mestu potencirao timski rad i ispoljavanje individue u timu, a prva tri mesta osvojila su i vredne nagrade. Uz sve to, oprobao se i kao pisac.

- "Vilinska grobnica" je priča usredsređena na epsku fantastiku, sadrži elemente istorijskog, odnosno kriminalističkog, upravo kao proizvod mog interesovanja za književnost i nauku - priča mladić iz Niša. - Paralelno sam pisao i roman "Krvavi lavirint", čija je glavna tema kriminalistički slučaj i istraga zločina. Teme ne čude, jer je to i moj omiljeni žanr, naročito volim romane Agate Kristi i Jua Nesbea.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Goran

07.01.2020. 12:48

Mali već sada ima tonu mozga više od svih koji u ovoj zemlji obavljaju neku funkciju. Znači za njega u narednih 50 godina ovde nema ni sreće ni posla...