KFOR PRELAZIO ZAMIŠLjENU LINIJU: Srbi strepe od novih upada

I. RADULOVIĆ

petak, 22. 02. 2019. u 18:02

КФОР ПРЕЛАЗИО ЗАМИШЉЕНУ ЛИНИЈУ: Срби стрепе од нових упада

Foto Ivan Radulović

Nije bilo akcija u centralnoj Srbiji. Reporter "Novosti" u četvrtak sa meštanima Mura kod Raške u koje su krajem prošle nedelje nelegalno ušli tzv. kosovski policajci

GLAVNIM putem koji od Raške vodi ka Kopaoniku, na nekoliko stotina metara od nekadašnjeg punkta srpske policije u mestu Rudnica, nalazi se selo Mure. Pripada opštini Raška, ali to nije smetalo tzv. kosovskim policajcima da, krajem prošle nedelje, mimo svih pravila i dozvola, pređu administrativnu liniju i zaplene kamion natovaren mlečnim proizvodima.

Blatnjavim makadamskim putem krećemo ka centru sela u kojem ima oko 20 kuća. Februarsko sunce izvelo je na obližnju njivu Slavka Petrovića koji traktorom ore. Vredne ruke čvrsto drže volan mašine koja prevrće grumenje zemlje. U pogledu, koji doseže daleko u daljinu ka Kosmetu - zebnja.

Pročitajte još - Bez "Trepče" za Srbe na KiM nema života

- Iako ja ovu administrativnu liniju ne doživljavam kao bilo kakvu granicu, jer smatram da je i sa ove i sa one strane Srbija, poslednji upad Albanaca uneo je uznemirenje među žitelje. Bojim se da, kao što su u četvrtak zaplenili kamion, mogu da dođu ponovo i kažu ovaj traktor vam uzimamo. Mogu da dođu i iz garaže da mi isteraju mašine - govori za "Novosti" Slavko.

On podseća da se i ranije dešavalo da i pripadnici Kfora nenamerno pređu zamišljenu liniju, ali nikada nisu izvodili bilo kakvu akciju na teritoriji centralne Srbije.

- Ja se sa svojom porodicom bavim stočarstvom i obrađujem zemlju koja je i sa jedne i sa druge strane administrativne linije, pa mogu da kažu da ilegalno prelazim granicu za šta je zaprećena kazna od 250 evra - nastavlja Slavko.

Na svoju odgovornost krećemo dalje u pravcu linije razgraničenja, spremni da budemo uhvaćeni u "ilegalni prelazak granice". Na nekoliko desetina metara od Slavkovog imanja pronalazimo u blatu tragove kamiona koji je kosovska carina zaplenila. Slobodnom procenom određujemo da je mesto sa kojeg su odvezli kamion jasno i nedvosmisleno na teritoriji centralne Srbije, jer su betonske piramide koje označavaju administrativnu liniju udaljene više stotina metara u pravcu Kosmeta.

Slavko Petrović, sa mesta gde je bio kamion, pokazuje administrativnu linijuPratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

realist

22.02.2019. 18:18

Polako treba Srbija da opomeni KFOR-a da se ne igra sa vatrom u koju srbi imaju legitimitet jos nad Kosovom a ove EU i Americke bagre treba jednom zauvek da se istrebe iz Kosova milom ili silom pomocu Rusije i Kine.

Zoran SAD

22.02.2019. 18:29

pa ti ce doci i do Beograda i Srbija nece uraditi nista, a to siptari rade namjerno da vide koliko mogu i da vide kako Srbija reaguje, tako nemojte da budete inzenadenini kada upadnu u Trepcu i vodeno branu u uzmu i nista a isto tako i za Severnu Mitrovicu , bili zivi i zdravi da ne dozivimo ovo

zaliv.net

22.02.2019. 18:42

Sta ce bilo cija policija po brdima i sta ce sleper tj kamion na brdu? Sta radi vojska, cuva koze iza brda?

Miki-Zg

22.02.2019. 18:49

Mene zanima kao neupućenoga ,kakova su to prava Srbima na AP KiM-a u odnosu na nacionalnu manjinu Šiptara ?Oni hapse -šiptarska policija ,oni tuku - a dokle ? ,zatvor za Srbe ,a gdje ste tu Vi heroji Srbi -jedini na Kosmetu !

Hercegov Grad

22.02.2019. 19:03

Da su ih smakli, onda kad su sa oruzjem presli granicu, svaki sledeci bi se zapitao da li bi to uradio, ovako moze ko sta hoce da radi, Srbija cuti! Vlast civa svoje d**e!

dobrovoljac

22.02.2019. 19:22

pa kad su prethodne vlasti raspustile vojsku .Jedino redovna vojska popunjena profesionalcima i onima koji sluze minimum 1g vojni rok svojom brojnoscu moze kontrolisati granice Srbije u celoj duzini.

Miki

22.02.2019. 19:24

ja bih samo da pitam . za cije babe zdravlje se meni skida od plate za vojsku .policiju. i ostale neradnike...znaci ja rintam kao konj da placam sta? haraclije da mi pisu kaznu kad predjem 5kmh od dozvoljenog. a u zemlju ulazi i izlazi ko hoce. sramota . dotakli smo dno i sad kopamo rupu

Meda

22.02.2019. 19:31

tako oni mogu da uđu.... pa šta kukate ko da ne kažem šta ? jel može neko kod Mađara da pređe tako granicu i uzme kamion ? - može - opet da ne kažem šta... kod Srba može , a što ? pa zato što mož da radi ko šta oće a nesmeš im ništa eto

неимени

22.02.2019. 19:31

ЕУ нема алтернатив. Могу да раде Србима шта год оће, Срби не одустају. ЕУ или смрт, а може и обоје.