HITNO UPOZORENjE RHMZ: Srbija u narandžastom, pljuskovi širom zemlje

Tanjug

22. 06. 2018. u 08:15

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Србија у наранџастом, пљускови широм земље

Foto: Tanjug

Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas upozorenje da će u narednih sat vremena na području Beograda, na potezu od Beograda do Zrenjanina i na severu Šumadije biti jaki plluskovi, grmljavina i ponegde grad
Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas upozorenje da će u narednih sat vremena na području Beograda, na potezu od Beograda do Zrenjanina i na severu Šumadije biti jaki plluskovi, grmljavina i ponegde grad.


Količine padavina biće od 20 do 30 mm i sa tendencijom premeštanja ka Pomoravlju i dalje na jug i istok Banata, navodi se u hitnom upozorenju RHMZ.


Na teritoriji cele Srbije na snazi je narandžasti meteoalarm zbog obilnih padavina, grmljavine i olujnog vetra.


Narandžasti meteo-alarm označava opasne vremenske prilike.


Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.


Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i pratiti savete koje daju nadležne državne službe, stoji u objašnjenju na sajtu RHMZ.


PLjUSKOVI ŠIROM SRBIJE
RHMZ izdao je upozorenje na naoblačenje sa severa i zapada koje će se danas do sredine dana proširiti na celu zemlju uslovljavajući kišu, pljuskove sa grmljavinom, osetan pad temperature i pojačan severozapadni vetar.

Naoblačenje koje će u jutarnjim satima, usled premeštanja hladnog fronta preko područja Srbije, zahvatiti severne i zapadne krajeve, tokom prepodneva i sredinom dana proširiće se i na ostale predele, uslovljavajući kišu, pljuskove, grmljavinu, osetan pad temperature kao i jak, povremeno olujni, severozapadni vetar.

Na području Beograda uz jače naoblačenje i zahlađenje počela je kiša i intenzivni pljuskovi sa grmljavinom uz jak, povremeno i olujni, severozapadni vetar.

PROČITAJTE JOŠ - NEVREME ZAHVATILO SRBIJU: Kiša i grad u centralnim i istočnim delovima države

Lokalno se očekuju obilinije padavine i pojava sugradice i grada.

Vetar će biti umeren i jak, povremeno olujni, severozapadni, ujutru i pre podne na jugu i istoku, jugoistočni. Jutarnja temperatura od 15 do 22, najviša dnevna od 19 na severu do 27 stepeni Celzijusa na jugu i istoku.

Uveče i tokom noći prestanak padavina i delimično razvedravanje, najpre u severozapadnim krajevima.

Za vikend i početkom sledeće sedmice hladnije, sa temperaturom ispod proseka, u većini mesta od 18 do 23 °C.

NEVREME U PRIJEPOLjU- POPLAVLjENE KUĆE, OŠTEĆENI PUTEVI

Nevreme praćeno jakom kišom, grmljavinom i olujnim vetrom zahvatilo je delove Prijepolja, gde je napravilo veliku materijalnu štetu na voćnjacima i putnoj infrastrukturi, a voda se ulila i u nekoliko domaćinstava, javlja portal Prijepolje Info. Nevreme je pogodilo grad u četvrtak predveče. Pored seoskih i prigradskih delova i glavne saobraćajnice u centru grada bile su pod vodom, jer kišni kolektori nisu mogli da prime ogromnu kolicinu padavina, dodaje portal.


PROČITAJTE JOŠ - NEVREME U PRESTONICI TRAJALO 15 MINUTA: Grad u Beogradu, i dalje toplo

Kako se navodi, poplavljene su kuće, koje se nalaze na samom ulazu u Prijepolje, voda je ušla u prostorije, a na terenu su vatrogasci koji izvlače pumpama vodu.

Prijepolje Info navodi da ništa nije bolje stanje ni kod gradskog stadiona u naselju Hašinbegovića polje, sve je pod vodom, a šteta je zabeležena i na "Lukoilovoj pumpi", koja se nalazi neposredno pored magistrale.

"Mislili smo da će smak sveta, izgledalo je strašno. Nebo je bilo tamno i skoro da se spustilo na zemlju, jak vetar počeo je ođednom da duva, dok je kiša padala kao iz kabla. Nismo imali ni struje", navodi portal da je rekao sredovečni muškarac koji živi u blizini benzinske pumpe na ulasku u Prijepolje.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije