Iz temelja opet grade fruškogorsku svetinju

Đ. VUKMIROVIĆ

20. 09. 2013. u 21:29

Akcija „Novosti“ - Pomozimo uspravljanju manastira Bešenovo, već dala rezultate. U nove temelje manastira naliveno 40 kubnih metara betona. Obnova će koštati 700.000 evra

U BEŠENOVU, na južnim padinama Fruške gore, u petak nije bio običan dan: istoimeni manastir koji je, još sredinom 13. veka, ustanovio kralj Dragutin Nemanjić, a koji je, potpuno, srušen u Drugom svetskom ratu i neposredno posle njega, dobio je nove temelje. Tako je počelo ponovno uspinjanje ove svetinje ka nebu.

- Mada je reč o samo jednom, malom koraku u obnovi, ovo je za nas koji smo se poduhvatili tog posla, veliki dan - nije, čekajući da stignu kamioni sa betonom, krio ni radost ni nestrpljenje iguman manastira Arsenije Matić.

U međuvremenu, kamioni su jedan za drugim počeli da pristižu i to je bio znak da se lopata prihvate i radnici preduzeća "SDS gradnja" i njegov vlasnik Siniša Unijat, ali i iguman Aresnije i izuzetno živahni otac Duško Marjanović, paroh sremskog sela Šašinci. U Bešenovo je, veli, došao da pomogne svom školskom drugu iz Bogoslovije igumanu Arseniju.

- Uz Božiju i pomoć dobrih ljudi kojih je sve više, završiće Arsenije ovaj veliki poduhvat. Hvala i našim "Novostima" što ga u tome ovako podržavaju - govorio je, vedro, otac Duško.

BROJ RAČUNA NOVČANI prilozi za pomoć obnovi manastira Bešenovo mogu da se uplate na račun broj 340-11007646-60 otvoren kod Erste banke. Za one koji obnovu žele da pomognu u građevinskom i drugim neophodnim materijalima, kontakt-telefoni igumana Arsenija Matića su 063/366-213 i 064/803-23-27.

Manastir Bešenovo su, kako je naš list već pisao, 1941. poharale i oskrnavile Pavelićeve ustaše, Nemci su ga, u granatiranju 1944. praktično sravnili sa zemljom, a u prvim poratnim godinama razvereni Srbi razvukli i ono malo što je ostalo. Ogoljeni temelji koji su zarasli u korov, u međuvremenu su otkopani, a izlivanje novih povereno je Unijatu i njegovim ljudima.

- U ukupno pet "miksera" danas će stići 40 kubnih metara betona, što je dovoljno da manastir konačno dobije novi, čvrst oslonac - precizira Unijat, dok do samih temelja navodi jedan od njih. - Sve ćemo, naravno, uraditi danas. Vreme je, Bogu hvala, prelepo, mada nas ni prethodni kišni i hladni dani nisu omeli da pripremimo teren i u zemlju postavimo armaturnu mrežu.

Sve što je do sada urađeno na obnovi Bešenova je, nadovezuje se iguman Arsenije, plod pomoći dobrih ljudi.

- Ovo što je ugrađeno u temelje, samo je deo od 4,1 tone armature koju nam je darivalo preduzeće "Metalfer" iz Sremske Mitrovice - objašnjava on. - Ostatak je za prvu ploču čije izlivanje sledi odmah po završetku temelja.

Nedaleko od novih temelja manastirske crkve nalaze se ogromne gomile sa ukupno 500 kubnih metara šljunka i 300 kubnih metara peska, koje je za obnovu manastira, bez nadoknade, poslala luka "Leget" iz Sremske Mitrovice. Priključak za vodu je, takođe besplatno, obezbedio sremskomitrovački vodovod, pomoć je već stigla od pravoslavnih vernika iz Beča i Linca, pa iz manastira Ostrog, Preobraženje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, iz fruškogorskih Krušedola i Jaska...

Sve to je, međutim, dovoljno samo za prve korake u kompletnoj obnovi koja bi, po procenama, trebalo da košta oko 700.000 evra. Za to će trebati još mnogo srpske solidarnosti, dobrote, nesebičnosti...

NIJE KASNO ZA ISKUPLjENjE

DEO cigle koja je 1945. razgrabljena sa ruševina manastira, završio je u zidovima magacina zemljoradničke zadruge u obližnjem selu Šuljam. Zadruga je, u međuvremenu, propala, pa meštanin Šuljama Ignjat Jurišić pokušava da organizuje da se ona vrati u Bešenovo.

- Tako bismo, verujem, obradovali grešne duše naših predaka - veli, skrušeno, Ignjat koji je u petak, u povodu izlivanja novih temelja, ocu Arseniju na dar doneo balon sa deset litara fruškogorskog vina. - Bilo je što je bilo i nikada nije kasno vratiti se na pravi put, priznati grehe i za njih se iskupiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Miro Markovic

20.09.2013. 22:10

Kad su okupatorski Turci razrusili prelepu zaduzbinu cara Dusana kod Prizrena da bi podigli svoju najplesu dzamiju u Prizrenu, pravoslavni Srbi su bili zalosni i ljuti. Znali su da im to krvni neprijatelj radi. Ali kad Srbi, koji su presli u komuniste i pogazili svoju veru, rasturali ostatke porusenog Benesveskog manastira da bi gradili svoje svinjce, to je bilo jos bolnije od onoga sto su nekada Turci radili. Ali Bog sve vidi, i njegova volja je jaca. Obnova Besenova dolazi. Hvala Bogu!

bata

20.09.2013. 23:57

Da malo prikočimo gradnju svetinja ,a da gradimo prosvetiteljske i zdravstvene objekte .Mislim da je dekutantno da su crkve i neke ustamnove u velikom luksuzu građene ,a dam nam porodilišta vrtići škole ambulante bolnice izgledaju bedno i žalosno treba Bog i tu malo da pomogne .