„Evropske vrednosti ili Mlađan Đorđević“: DS pred važnom odlukom o izborima

Tanjug

06. 10. 2019. u 13:50

„Европске вредности или Млађан Ђорђевић“: ДС пред важном одлуком о изборима

Foto: N. Živanović

Poslanik Radoslav Milojičić kaže da je poslanički klub DS doneo odluku u skladu sa odlukom Glavnog odbora i tridedetogodišnjom politikom stranke
Predsedništvo Demokratske stranke razmotriće sutra pitanje učešća demokrata u razgovorima o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamenta, a poslanik Radoslav Milojičić kaže da je to odluka o izboru između evropskih vrednosti i Mlađana Đorđevića i između dijaloga i sukoba.

Mlađan Đorđević je jedan od najbližih saradnika Dragana Đilasa, a sednica Predsedništva dolazi posle odluke poslaničkog kluba DS da stranka učestvuje u dijalogu i da će je predstavljati predsednik Zoran Lutovac i Balša Božović i posle izjave Zorana Lutovca da ni DS, ni Savez za Srbiju nisu dobili nikakav poziv.

Lutovac je izjavio da je za njega neprihvatljivo da predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Dejvid Mekalister poziv pošalje predsednici skupštine Maji Gojković, a da ga ona prosledi poslaničkim grupama, te da poziv treba da bude upućen svim stranama.

Milojičić za Tanjug kaže da je poslanički klub DS doneo odluku u skladu sa odlukom Glavnog odbora i tridedetogodišnjom politikom stranke.

“Siguran sam da će Predsedništvo DS doneti odluku sutra o učešću u razgovorima, jer bi sve drugo bilo kršenje odluka koje smo doneli na Glavnom odboru DS", kaže Milojičić.

"Ne mogu da verujem da će bilo ko umesto evropskih vrednosti izabrati Mlađu Đorđevića i da će umesto dijaloga izabrati sukobe”, rekao je Milojičić.

On je naveo da mu je naročito drago što su socijaldemokrate Boris Tadić i Marko Đurišić doneli odluku da učestvuju u razgovorima, jer su oni, kako kaže, njihovi politički partneri.

“Ovo je par ekselans političko pitanje. Mi biramo između Zapada i evropskih vrednosti i ruskih lobista, koje u Srbiji predstavljaju Mlađa Đorđević i Vojislav Šešelj. Siguran sam da će demokrate izabrati evropske vrednosti i da će sutra potvrditi odluku koju smo doneli na poslaničkim klubu”, rekao je Milojičić.

Na pitanje da li se DS vodi odlukama Ujedinjene demokratske stranke ili Saveza za Srbiju, Milojičih kaže da se stranka pre svega vodi odlukama članova Glavnog odbora DS.

“Mi smo i na glavnom odboru DS i na Glavnom odboru Ujedinjene demokratske stranke doneli odluku da nastavljamo pregovore i borbu za fer i poštene izbore, koji će se održati sledeće godine. Odluka je doneta i stoji u svim aktima u arhivi DS da nastavljamo borbu i učešće u pregovorima, pogotovo sa našim evropskim partnerima, sa kojima delimo iste evropske vrednosti 30 godina”, istakao je Milojičić.

On je podvukao da je “potpuno besmisleno da DS umesto evropskih vrednosti i evropskih partnera izabere stranu koju predstavljaju Mlađa Đorđević i Vojislav Šešelj u Srbiji”.

Upitan da li je moguće da se izborni uslovi promene u kratkom roku i da DS donese odluku o učešću na izborima, Milojičih kaže da je to pitanje za vlast i da opozicija ne može da utiče na izborne uslove.

Ocenjuje da su izborni uslovi i sada dobri, ali da ih SNS krši.

Takođe je rekao da je opozicija tražila promenu uslova i strane posmatrače, te da sada treba da razgovara sa njima.

“Nije na nama da li će se izborni uslovi promeniti, mi ćemo raditi sve da dođe do fer uslova. Funkcija svake političke partije je da izađe na izbore i predstavi svoj plan i program za koji građani glasaju ili ne glasaju. Nije naš cilj bojkot i nije naš cilj da pobegnemo sa megdana. DS je uvek birala borbu, nadam se da će to birati i ovog puta”, rekao je Milojičić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (40)

Janko

06.10.2019. 15:01

DS je na ivici ponora.Od ove odluke zavisi možda i opstanak stranke.Sa jedne strane imaju nikad jači SNS,a sa druge Djilasa.

OM

06.10.2019. 15:50

Nije njima do dijaloga, jer su svesni da pobedu na izborima ne mogu odneti, jer nemaju ono najbitnije - podršku građana.

Vladimir

06.10.2019. 16:00

DS odavno više nije ona stranka što je nekada bila pod vođstvom Đinđića,tako da njihovo učešće u pregovorima oko izbornih uslova bila bi samo kupovina vremena i ništa drugo.

Petar

06.10.2019. 16:57

Bravo! Vracanje izvornim vrednostima DS naspram antisocijalne smutljivosti Djilasa. A Mladja neka i dalje drzi zapaljive govore u Pridnjestrovlju i Donbasu, mestima za koje bbc voditelj Sajmon Riv ima serijal " Mesta koja ne postojr".

Milica

06.10.2019. 17:41

Bio jednom jedan DS i sad postoji samo na papiru , stranka definitivno nisu vec ispostava Dragana Djilasa.

Pravnik89

06.10.2019. 18:00

Imao je DS svoju sansu davno.I iskoristio je.Za bogacenje.Za gradjane i nas boljitak ne.

caca

06.10.2019. 20:20

Ko zna sta su sad smslili i sta sad mute i petljaju!!!!U svakom slucaju, podrsku naroda nemaju nikako!!!

Anastasija

06.10.2019. 22:38

Šta god radili, moraju da shvate da podršku narod nemaju i da je nikada više neće imati!