SRAMAN STAV TOMASA ŠIBA: Nemačka nam drži lekciju o genocidu?!

D. R. Đ. - D. B. M.

11. 07. 2019. u 21:10

СРАМАН СТАВ ТОМАСА ШИБА: Немачка нам држи лекцију о геноциду?!

Foto Tanjug

Ambasador ocenio da je masakr u Srebrenici jedan od najgnusnijih zločina 20. veka

MASAKR u Srebrenici je jedan od najgnusnijih zločina 20. veka. Stav Nemačke, ali i ostalih članica EU, jeste da se radi o genocidu. Očekujemo od Srbije da zauzme isti taj stav.

Ovu ocenu, kojom je srebrenička tragedija stavljena u ravan najvećih zverstava iz dva svetska rata, izneo je u četvrtak nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib, na 24. godišnjicu zločina počinjenog u ovom mestu u BiH.

Do sada je Srebrenica često kvalifikovana kao najveći zločin počinjen posle Drugog svetskog rata u Evropi, ali je nemački diplomata to sada "rastegao" na ceo 20. vek. Šib je za novopazarski radio "Sto plus" naveo i da su i Haški tribunal i Međunarodni sud pravde ocenili da je reč o genocidu.

Reagujući na Šibove reči, ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže za "Novosti" da je "Srbija samostalna i slobodna zemlja, da sama donosi odluke i da istoriju ne piše po diktatu i naređenju":

- Posle iskustva iz dva svetska rata, ne pristaje ambasadoru Nemačke da govori Srbima šta treba da rade i misle, a posebno ne da nam govori šta je genocid. Srpski narod je preživeo genocid, nije ga počinio, a to mnogo veći narodi ne mogu da kažu za sebe.

Istoričar Vasilije Krestić kaže za naš list da je u 20. veku bilo mnogo zločina, a da li je ono što se dogodilo u Srebrenici najgnusniji, prepušta ambasadoru Nemačke da oceni. Krestić, ipak, kaže da se u Šibovoj izjavi oseća pristrasnost čisto političkog sadržaja, a ne naučnog i moralnog.

Pročitajte još - Beograd da prizna i genocid u Srebrenici!

- Mislim da je bilo i gnusnijih zločina. Setimo se, na primer, zločina u Africi. Tamo je bilo svega. To što Šib govori je veliko uopštavanje sa jasnim ciljevima. Teško je komentarisati stav nemačkog diplomate, a ne izraziti osećanje da nema pravednosti. Kad je reč o stradanju Srba, onda nema genocida, nema velikog zločina, a kada je reč o osudi Srba, neki ljudi, poput nemačkog ambasadora, pokušavaju na sve načine da nas osude. Taj čovek očigledno ne zna šta je genocid, pa preteruje u osudi.


Krestić kaže da zločin u Srebrenici jeste učinjen, ali da je Srbija oslobođena od svake odgovornosti, čak i od Haškog tribunala. On podseća da Amerika nije snosila nikakve posledice za Hirošimu, jer je Konvencija o genocidu doneta 1948, tri godine posle ovog napada:

- Od tada se zna šta je genocid, a šta nije. Nije tačno da je Haški tribunal osudio Srbiju za bilo kakav genocid u Srebrenici, ali je rečeno da je to veliki zločin. I Srbija to priznaje. Ne znam šta bi još trebalo da učini.

Problem sa izrazom "genocid", kako ukazuje istoričar Predrag Marković, jeste što se on olako upotrebljava, a u izvornom značenju označava unapred planirano istrebljenje celokupnog stanovništva neke zemlje ili velike oblasti:

- Ubijanje zarobljenih muškaraca u jednom mestu jeste strašan zločin, ali nije genocid. Nekoliko meseci ranije odigrao se genocid u Ruandi. On je odneo barem sto puta više žrtava od Srebrenice, a po brzini i surovosti ubijanja prevazilazi bilo šta viđeno u 20. veku. Zapadne sile nisu mrdnule prstom.

Pročitajte još - POMOĆ ZA SREBRENICU: Srbija uložila šest miliona evra

Slanje "opomena" Srbiji iz evropske administracije da ono što se desilo 11. jula 1995. godine u Srebrenici mora da naziva "genocidom" obeležilo je 11. jul. Evropski komesar za proširenje Johanes Han i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini zajedno su poručili da je "Srebrenica jedan od najmračnijih momenata u modernoj evropskoj istoriji" i da nema mesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ili glorifikaciji ratnih zločinaca. Takođe, nemački poslanik u Eropskom parlamentu Dejvid Mekalister rekao je da EP žali što "neki političari u Srbiji i dalje negiraju da je masakr u Srebrenici bio genocid".


- Izjave koje ovih dana slušamo od različitih evropskih zvaničnika jasno ukazuju da se Srbiji postavlja novi uslov za evropske integracije, a to je da prizna lažni genocid u Srebrenici i sebe proglasi genocidnom državom. Zbog postavljanja ovih ponižavajućih uslova, neophodno je preispitati dalji proces evropskih integracija u cilju zaštite nacionalnih interesa Srbije i srpskog naroda - ocenio je u četvrtak Nenad Popović, lider SNP i ministar bez portfelja zadužen za inovacije.

On je naveo da je u Srebrenici bilo zločina, kao što ga je bilo i nad srpskim narodom, koji stradanje svojih nevinih žrtava obeležava na Petrovdan u Bratuncu. Na hiljade nevinih Srba, žena i dece, kako je rekao, stradalo je od ruke Nasera Orića i njegovih mudžahedina, međutim, briselska birokratija za srpske žrtve ne pokazuje interesovanje.

Pročitajte još - MEĐUNARODNA NAUČNA KONFERENCIJA: Zločin u Srebrenici osmislili stranci!

Povodom godišnjice oglasio se i američki državni sekretar Majk Pompeo saopštenjem da je se "to bolno poglavlje u istoriji ne sme nikada poreći ni zaboraviti". Komemoraciji u Memorijalnom centru "Potočari" prisustvovao je predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađijus, koji je izjavio da Srebrenica ne sme da se ponovi i da se mora prestati s negiranjem genocida koji se tu dogodio.


U spomen stradalima, u Memorijalnom centru u Potočarima ukopani su posmrtni ostaci još 33 identifikovane žrtve.


MILOŠEVIĆA STAVILI UZ NACISTE

"NOVOSTI" su 2013. pisale su da su država Nemačka i pokrajina Bavarska finansirale postavku Memorijalnog muzeja Nirnberškog suđenja nacistima u ovom gradu, nazvanu, "Međunarodni sudovi, od Nirnberga do Haga", kojom se posetioci, osim upoznavanja sa suđenjem za nacističke zločine u Drugom svetskom ratu, paralelno "informišu o zločinima srpskog rukovodstva u Srebrenici". U Muzeju je bila postavljena i slika bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i poster "Kosovo - genocid", jedan pored drugog.


DžAFEROVIĆ: SRAMOTNO ŠTO DODIK NEGIRA

SRAMOTNO je i anticivilizacijski što čovek koji predsedava Predsedništvom BiH (Milorad Dodik) negira genocid koji se dogodio u BiH. Srpske političke i verske elite ne žele da prihvate činjenice, suoče se sa istinom i jasno se ograde od ideologije koja je kreirala genocid. Naprotiv, slave ih - izjavio je u četvrtak u Potočarima bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da će se zalagati za to da se u Parlamentu BiH donese zakon o negiranju genocida i da će on postojati na 25. godišnjicu genocida.

BJELAJAC: TO SIGURNO NIJE NAJGNUSNIJe

U SREBRENICI se sigurno nije dogodio jedan od najgnusnijih ratnih zločina 20. veka. Ubijeno je nekoliko stotina ratnih zarobljenika, bio je ratni zločin, ali genocida nije bilo. Jer, da se radilo o genocidu, bile bi ubijane i žene i deca - kaže, za "Novosti", Mile Bjelajac, direktor Instituta za noviju istoriju Srbije. - Veći zločin bio je u NDH, gde je za samo nekoliko dana ubijeno oko 6.000 Srba u okolini Bihaća 1941. Izjava ambasadora je još jedna vrsta pritiska na Srbiju od strane Nemačke, jednog dela EU i odlazeće administracije koja nije uspela da završi neke važne stvari na Balkanu. Ključ Srebrenice je, nažalost, njena funkcija u opravdavanju doktrine humanitarne intervencije, ali i pokušaj da se jednog dana eliminiše Republika Srpska, kao genocidna tvorevina.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (95)

esb-puerto@arcor.de

11.07.2019. 21:59

Alo Nemci . Vi , koji ste pobili 7 miliona ljudi , istrebili Jevreje iz Evrope , i posle "poraza " ipak postali najbogatija zemlja stvorevši bogatstvo ( zbog krađe od 39' - do 45' čak i zlatne zube vadili zarobljenicima ) Vi ste zadnja nacija koja ima pravo glasa za Srebrenicu.

laki

11.07.2019. 23:05

@esb-puerto@arcor.de - Samo je Rusa stradalo oko 24 miliona , Poljaka oko 6 miliona a u to vreme Yugoslovena preko 1 700 000 , a Nemaca je stradalo preko 7 miliona.

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

12.07.2019. 05:50

@esb-puerto@arcor.de - Jugoslavena oko 500.000.imenom i prezimenom. Do 1,5 milijuna bezimeni.

Vlajko

11.07.2019. 22:03

Normalno da jedan Nemac priča o genocidu.Nemci su jednostavno genocidan narod,dokazano u prvom svetskom ratu a o gennocidnosti u drugom svetskom ratu bespredmetno je i govoriti,verovatno sada govore o nakakvom genocidu da bi zamaskirali sve svoje genocidne postupke u dvadesetom veku.Velika zapadna demokratija od Velike Britanije,Nemačke,Francuske sve do SAD svoju demokratiju su i te kako sprovodile širom sveta više vekova.Opljačkali Indiju,Afriku,istrebile Aboridžane i Indijance,u ime pljačke.

Ludilo

11.07.2019. 22:06

To nam govore ovi što su pobili preko 5.000.000 ljudi. Hahahahahahahahahahaha......

englez

11.07.2019. 22:11

E ajde sad ga protjerajte. Naravno da to nije moguce, jer Njemacka ulaze u Srbiju, tu je ono da li da se prodam ili ne. Da li da biram cast ili mast. Kako smo sijali tako cemo da zanjemo, tuzna je to sudbina.

Вук Вукша

11.07.2019. 22:14

Државо реагуј , амбасадора позвати на разговор и опоменути. Па није Србија шака зоби. Они нас истребљују цео 20 век и сад ми злочинци!!! Не смемо ћутати , зна се ко је злочинац па, нит је куја окотила вука, нит Немица родила Хајдука! Живела Србија.

Вук Вукша

11.07.2019. 22:15

А да , није било геноцида у Сререници над њима , него над нама!

BRATEE

11.07.2019. 22:19

Genocid je bio nad Srbima i Jevrejima u 2 svet..ratu a i 90-tih ista stvar ...genocid opet isti scenario kao za vreme Fašista i NDH...i sad ti isti nas prave genocidnim...zlikovci jedni...NIKADA TO SRBIJA NECE PRIZNATI JER MI NISMO TOOO!!!!!

Cvetanovski Vasilije

11.07.2019. 22:22

Jednostavno samo zato što smo Srbi i PRAVOSLAVCI stalno stradamo ( Jasenovac Prebilovci.. bombardovanje, sankcije, medijska satanizacija itd..)Istoriju slabo učimo a ona se stalno ponavlja .

Гидрс

12.07.2019. 13:38

@Cvetanovski Vasilije - Руси браћо, чујете ли ово?

Frajla

11.07.2019. 22:24

Nemci bi da predaju štafetu fašizma Srbima, misleći da će time biti spašeni ali neće, zna svet ko su pravi fašistivi da to nisu Srbi! Sramota!

Mama

11.07.2019. 22:25

Molim vas ne zovite nemce i amerikance nasim prijateljima! Stvarno nema smisla, oni su nasi dzelati ane prijatelji!

Рашо

11.07.2019. 22:32

Само су наивни изнанађени. Наравно да Немци предњаче у осудама Срба јер тако прикривају своје злочине. Да ли је могуће да има Срба којима то није јасно?

A naša elita ćuti

11.07.2019. 22:35

ima li svedoka, advokata, sudija, oficira, umetnika, filosofa...ima li živih u zemlji Srbiji????

Ima

12.07.2019. 07:37

@A naša elita ćuti - ali oni većinom misle kao i ovaj ambasador... šta krug dvojke učini od čoveka.

Александар

11.07.2019. 22:38

Švabe hoće da se prikriju sa svojim genocidom iza bilo čega i bilo koga pa su u ovom slučaju našli nas kao potencijalne žrtve izmišljajući tzv. "genocid" u Srebrenici...Nemački ambasador raus iz Srbije!

Nenad NS

11.07.2019. 22:47

kako moze biti genocid kad zene i decu vratis kuci? vi jevreje niste vracali kuci nego i zene i decu u sapun...

dilema

11.07.2019. 22:49

Ili zauzimamo isti stav kao (post)nacisti ili je ambasador persona non grata u Srbiji. Treće nema, čekamo stav gospodara Vučića.

Милутин

11.07.2019. 22:52

Јели то немачки амбасадор пере савест због злочина својих предака? Ако је суд у Хагу рекао да Србија нема везе са дешавањима у Србреници треба да га позове министар вањских дела на разговор или да пошаље ноту немачком колеги. Немачки амбасадор је представник Немачке а не Изетбеговића! Докле више о тој Сребреници у којој је побијено толико Срба а Изетбеговићи сакупљају коске по целој БиХ о њиховим жртвама у у Сребреници!? Амбасадуру треба показати смер у Немачку!

laki

11.07.2019. 22:57

Nemci su u Auschwitzu za jedno pre podne ubijali više ljudi nego što je stradalo ljudi u Srebrenici , a ubijali su 5 godina i pre I popodne, I on nešto govori , kako ga nije sramota.

Aberdar

11.07.2019. 22:58

Svake godine sahranjuju na desetine novih leševa! Možemo predpostaviti koliko će ih biti za stogodišnjicu. Zloupotrebljavaju žrtve u političke svrhe!

sMILE

11.07.2019. 23:00

Da su Nemci vršili genocid kao Srbi u Srebrenici, naše bake, majke, sestre bi ostale žive - Emil Vlajki. Nemac pokušava da relativizuje genocid koji su počinili njegovi preci. Izrael ne priznaje Srebrenicu kao genocid.

Cvrcnije

12.07.2019. 07:15

@Marko - Nije zvanican stav Nemacke da je to najstrašniji zločin proslog veka. Marko, obratite pažnju na smisao onog sto procitate. To je stav ambasadora koji bi trebao zadržati za sebe i svoje prijatelje ako ih ima

гандра

11.07.2019. 23:02

оно - кад потомак нациста моралише - срби никада за разлику од вас немаца нису вршили геноцид - избацити ову моралну наказу из србије

Čika Velja

11.07.2019. 23:04

Artefakat izvestaj govori da je gosn Šib namerno negativno tendenciozan,jer za njega kao Nemca,Hutu i Tutsi ne postoje,jer su niza rasa tamne puti i ne zasluzuju ni da ih pomene!!!

Sale

11.07.2019. 23:06

Svi akteri Srebrenice su Bosanci (napravilno rečeno Bošnjaci) sem Karadžića koji je Crnogorac pa se tamo i obratite.

Zoki

11.07.2019. 23:08

Definicija genocida je unistinje jedne skupine na odredjenom prostoru.Kako smo u Srebrenici imali odvajanje vojno sposobnih muskaraca od ostalog stanovnistva,jasno je da se radi o zlocinu,ne I o genocidu.To je pre par godina izjavio I direkror Simon Vizental centra.

Ruben

11.07.2019. 23:15

Ja vohl mein Führer...malo morgen....Srbi su slobodarski i dostojanstven narod i predsatvnik jednog naroda koji nosi breme najgnusnijih zlocina istorije covijecanstva kao doticni nemoze da im drzi lekciju.

Hisar

11.07.2019. 23:30

Nijesmo za isti koš, ako ste Vi dva puta genocide vršili. Gde vam je vojnički poraz 28.ARBIH,,pretvoren u genicid. Nisu ubijani žene, deca, starci. Skupljate žrtve iz cele BiH. Sramota,!

Crni Gruja

11.07.2019. 23:44

U Srebrenici nije bilo genocida to treba objasniti dotičnom gospodinu i pitati ga ko je izmislio konc. logore.

Aca

12.07.2019. 00:09

Najveci zlocin 20 veka je genocid koji je pocinila Nemacka kada je u Kragujevcu streljala 7000 djaka i profesora. To Nemacka treba da prizna

Гидрс

12.07.2019. 13:31

@Aca - Некада је немцима био забрањен приступ Шумарицама. Док смо били поносни.

dragan

12.07.2019. 00:30

Ma nije genocid i nece biti nikada, shvatite to jednom, sta god i koliko god arlaukali svi vi sa zapada, sa sve onim mudzahedinima u Bosni i placenickom klikom ovde u Srbiji u vidu raznoraznih nvo, politicara pajaca i knjizevnica narkomana

sloba

12.07.2019. 05:05

@Citizen - Ne bi bili jedini: u istoj kategoriji su jos Englezi (sa svojim zlocinima biblijskih razmera u Indiji) i Amerikanci (koji su pobili 20 miliona indijanaca i preko 20 miliona ljudi sirom sveta od 1945.g. do danas), a za njima kaskaju i Turci (1,5 miliona Jermena) i Djovakovi Hrvati (oko milion Srba, Jevreja i Roma).

MIJA PEĆANAC

12.07.2019. 01:18

Nemački političari su uglavnom arogantni ,i neinformisani što se tiče dogadjaja na Balkanu i bezobrazno daju sebi za pravo da drže predavanja o ljudskim pravima zaboravljajući svoju istoriju..Pa i danas duboko u svojoj genima nose fašističke osobine koje svako od nas oseća kada je u kontaktu sa njima.

syam

12.07.2019. 01:22

Ma nek Belgija, UK, USA I Nemacka priznaju da su genocidni narodi pa onda mozemo mozda dalje da razgovaramo cisto Iz kurtoazije a ne zato sto stvarno pocinismo nekakav genocid

Syam

12.07.2019. 01:31

Moc je sve sto funkcionise u ovom svetu. Sve ostalo su samo blebetanja da bi se narod hvatao za glavu I tracio vreme a ovi zaradjivali novac. Nemacka je vec pocinila genocid nad drugima I sta? Kazu sta im se cefne jer misle da imaju dovoljno moci da mogu. Samo je Bog od koga se moze ocekivati pravda ako mu se molimo.

JUGO

12.07.2019. 01:41

Doslo vreme da nam sude najvece zlocinci zlikavci silovatiljeri ovog sveta Nemci i USA sa njihovim nato mafiom itd..sta mislite koji bezobrazluk,,,Treba odma da im se kaze sve u oci sta da im cutimo od koga se bojimo...kad sami nemogu da svata treba covek da ih poseti,,

Miki

12.07.2019. 03:34

Ima li neko hrabrosti da rečima brani svoju zemlju ? Predsednik, premijer iko? Recite tom govnaru nemačkom da je njegova zemlja izvor najvećeg zla koje je zadesilo planetu. I naposletku nije toliko puno vremena prošlo od Drugog svetskog rata, 80g je za istoriju vrlo mali vremenski period, kako se tako brzo zaboravlja ???

Todor

12.07.2019. 20:20

@Miki - Nemci drze nase dahije na kratkom kaisu. Ne smeju da pisnu nasi izrodi.

Kole K.

12.07.2019. 03:38

Bošnjaci ce ovako Sahranjivati jošw 30godina , Kolika he populacija Bošnjaka Da nije 20Miliona jer kako oni Sahranjuju Doćiće do te Cifre. A Gospodin Ambassador Da se Sakrije u Mišiju Rupu. Pobilisu pola Evrope Skoro Za vreme drugog sveckog rate, A drugo On Nezna Ili se Pravi Da Nezna Pravu istinu u Srebrnici. Uostalom America I njegova Zemlja su Zakuvale Sve da dodje do rata 90tih. U bivšoj Jugoslaviji mi nismo imali Problema nisakim.

Ljube

12.07.2019. 03:48

Mani Srebrenicu ,Srbi ce to srediti ,ali pazi ovo za " novopazarski radio " se daje izjava .Srbijo ,plivaces u krvi opet ,ako ova vlada bude se ovako bahato i gluvo ponasala prema ovakvim stvarima .Sve izdajnik do izdajnika .

Sasha

12.07.2019. 04:16

Ne znam ko je i ocekivao da cuje bilo sta drugacije od te zapadne stoke, oslobodili su u Hagu sve do jednog zlocinca protiv Srba, a vi im sada lepo priznajte takvu "pravdu".

Mica

12.07.2019. 05:21

sram da te bude i prvi svtski rat , drugi svetski rat pa i devedesete na balkanu je vase delo i vi da nam drzite pridike, ako imate pare vidi se da dusu nemate a nas srbe nikada necete pridoit da budemo zlotvori kao vi niti ce vam uspeti da nas okriite zato sto smo se nranili i nismo dozvolili stradanja iz pomenutih ratova.

sun cu

12.07.2019. 05:47

Doticni gospodin izgleda nezna pravo znacenje reci genocid,Nemci su ubili nekoliko miliona civila u konc.logorima znaci ne u oruzzanim sukobima e to je genocid,genocid je Dahau,Ausvic i ostali konc.logori gde su ljudi ,zene i deca ubijani na najmonstuozniji nacin to je gospodine genocid!!!!

Zgrožen

12.07.2019. 11:27

@sun cu - Ovaj se sa svojim istomišljenicima zajedno, upire iz petnih žila da SS zločine genocida prekrije Srebrenicom!

Mikiboy

12.07.2019. 06:08

Sve te optuzbe krecu iz jednog centra a onda politicari sa Zapada samo prepisuju to.Nemaju svoj stav.

Rastko

12.07.2019. 06:50

Uvek su k.rve govorile o postenju i vojnik o skracenju. Medjutim, treba svakome u lice reci istinu ma kakva ona bila. Nikada i pred nikim sutjeti kada te napadaju. Ne atakirati na slabijeg niti se klanjati jecem. U proslom ratu, sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, cinili su zlocine i bili su zrtve zlocina. Srebrenica! Danas je to na zalost politicka "parola" koja ima za cilj stvarati nezdravu klimu u ionako nezdravom regionu.

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

12.07.2019. 07:08

Pojam "genocid" je uveden nekoliko godna po zavrsetku II svj.rata pa zlocini tijekom tog rata se NE kvalificiraju kao genocid, pa prema tome s tim pojmom oprezno.

Pa

12.07.2019. 12:03

@IV BRIG ZNG /SPLITSKA/ - mi, ona zverstva nad Srbima koja ste počinili u Jasenovcu i jamama širom Rvacke i Bosne i Hercegovine zato i zovemo pogrom, kao što Jevreji ono što ste im učinili zovu holokaust. Po današnjoj definiciji to je bio genocid , za razliku od Srebrenice. A zašto su neke države pogrom Turaka nad Jermenima nazvali genocid iako se desio posle I rata, to treba pitati njih.

naranca

12.07.2019. 13:08

@IV BRIG ZNG /SPLITSKA/ - Sistematsko aktivno I pasivno unisravanje grupe ljudi.naroda I grupe narode sa cijem da se Potpuno uniste . Ordasli I deca bez razlike

Igor

12.07.2019. 13:58

@IV BRIG ZNG /SPLITSKA/ - Nije istina. Termin je nastao 1944. a 2. svetski rat je zavrsen 1945. godine.

Самир, НП

12.07.2019. 07:14

Србија може да призна да се догодио геноцид у Сребреници, тек када се појам геноцид редефинише. Све остало било би логички неисправно. На жалост, догодио се стравичан злочин за који су срби касније платили цену на Косову, јер је био оправдање за НАТО бомбардовање у смислу “до нове Сребренице не сме да дође”. Мислим да би Србија сама требало да тражи код међународних институција да се појам редефинише, да да свему на значају, а тешко је веровати да ће до промеме дефиниције геноцида икада доћи.

CEO SVET NEK NAS KRITIKUJE, NEMOJTE MOLIM VAS DA NAS KRITIKUJU NACISTI I USTASE

12.07.2019. 07:57

ONI ZELE DA ODVRATE PAZNJU OD ZLOCINA KOJI SU SAMI POCINILI. Gospodin se ponasa u Beogradu, kao da je ovo 1941. godina, i tek juce umarsirale Hitlerove trupe u srpsku prestonicu.

Душан Ва

12.07.2019. 08:09

Ко о чему, курва о поштењу. Немци су стрељали и децу у Србији, па се никад нису бер извинули. Дотичном "господину" треба укинути гостопримство и послати га кући.

Pera

12.07.2019. 08:42

Što se meni uvek gade ovi Nemci. Sve njihove satelite ustaše i balije i šipci imaju bezrezervnu podršku protiv Srba.

vera.djuric@gmail.com

12.07.2019. 09:15

Odakle se posle 24 god. iskopavaju i donose lesevi u Potocare ? Ko to kontrolise, ko to istrazuje, ko vrsi identifikacije i obdukcije ?? Ko su ljudi kojima je poveren nadzor nad ovako ozbiljnim poslovima ? To se MORA znati jer su optuzbe preteske ! Dakle, sve mora biti dostupno svim stranama !

Soko sinji

12.07.2019. 09:16

Ma ta germanska sto...ka da plati osteu za dva svecka rata,a ovog imbicila poslati kuci kao i sve njihove firme a narob da se vrati svoim poljuma i radu u prirodi.Radeci za tu gamad samo se tapka u mesto,radis za sicu za tu sicu ides da kupujes lesinu od hrane(naj gore meso i preradjevine) i gde je tu zdravlje i normalna reprodukcija naroda.

Vlajko

12.07.2019. 10:29

Nije genocid pitanje da li je neka država ili veći broj zemalja EU zauzeo stav. Genocid nije pitanje stava nečijeg već činjenica da li se može dokazati da se desio. Ovakav stav NJ.E. ambasadora Nemačke je neozbiljan, neprofesioanlan, nestručan i čisto politički. Kada pominje 20. vek mora da se seti zločina u Mačvi 1915. pa onih u konc logorima od 41. do 45. širom Evrope i onog u Jasenovcu koji su podržali kroz tvorevinu NDH. To sve je po definiciji više genocid od zločina u Srebrenici.

Шатор

12.07.2019. 10:38

Ето, јел вам сад јасна Сребреница? На то је Милошевић пристао, а да није обезбиједио сигурносне механизме.

Žigosani

12.07.2019. 11:12

Uopšte ne razumem našu vlast? Ustvari kad razmislim sva ova dešavanja, vredjanje, pljuvanje i širenje laži o srpskom narodu je posledica zabijanja glave u pesak od strane naše vlasti. Nemogu da svatim da se ništa ne preduzima da se spreči laži, sem verbalnog za našu javnost.

miks

12.07.2019. 11:29

Pa vi pobiste preko 6 miliona jevreja, roma i ostalih navodno nizih rasa ljudi i to samo u drugom svetskom ratu u vasim koncentracionim logorima. to je najveci genocid u istoriji covecanstva, šibe.

Збуњени

12.07.2019. 11:31

А дал' Аушвиц, Биркенау, Треблинка, Украјински фронт ..., Шумарице, беху можда у том истом 20. веку???

d

12.07.2019. 12:13

nemojte tako o vodjinom prijatelju i partneru, oni zajedno ponosno paradiraju ka eu, jedan spreda, jedan otpozadi, ali zajedno

Гојко

12.07.2019. 14:04

@naranca - И он ће да добије трескавац чим се рукује са њиховим миљеником,Харадинајем,као његова шефица.

Dvor3Una

12.07.2019. 13:13

nikad Svabo nije prezalio i oprostio poraz koji je dozivio od Srba ali dok opet Svabo ne klekne i dobije po tamburi nece biti mira i blagostanja za nas Srbe, sve u svoje vreme ali nikad vise zajedno s ustasama,balijama, slovencima, siptarima .......svako svome a kome ne pase neka se seli ....

Mauser MG 213

12.07.2019. 13:57

@Dvor3Una - Herr Šib može videti na ju tjubu kako general Mladić ulazi u svaki autobus sa muslimanima i muškarcima i ženama koji odlaze iz Žepe i kaže im da im se neće svetiti zato što su njihovi naoružani meštani u zasedi u kanjonu reke Žepe ubili šestoricu srpskih vojnika koji su kamionetima prevozili hranu svojim drugovima.Iz Srebrenice su autobusima i kamionima otičle zene,deca i starci,a nacisti su svo živo ubijali u logorima,bez razlike na pol i godine što je genocid.

čiča

12.07.2019. 15:50

Teo bi švaba da nas pošto poto utera u svoje kolo , samo nikako nije jasno kako 2500 ubijenih bošnjaka, prema haškom sudu, u srebrenici jeste genocid a 3500 ubijenih Srba u istom kraju nije genocid. Kako nije genocid Jasenovac Jadovno Oluja a jeste izmišljotina i laž o tolikom broju ubijenih balija. Valda švabi treba društvo u spisku genocidnih nacija da pored njih budu i njihovi večiti neprijatelji Srbi, jer očigledno da se gadi svojih odanih saradnika ustaša balija i balista

vladimir

12.07.2019. 21:55

Da bi bio razumljiv i za "novoobrazovane" generacije, kojima je NOB pobednicima /1941-45/ tudja, kao istim /što je bila/ pobednicima /1914-18/ NEDOPUSTIV I I SRAMAN je stav i izjava jednog predstavnika države, koja je izazivala najviše OSVAJAČKIH ratova u dvadesetom veku, sa izraženim nacionalizmom, šovinizmom, rasizmom, genocidnim i pljačkaškim projektima, i u završnici "milenijuma" bombardovanju PRAVNE i LEGITIMNE /UN/ evropske države! Šib - to je GENOCID ali šta ti znaš!