MEĐUNARODNA NAUČNA KONFERENCIJA: Zločin u Srebrenici osmislili stranci!

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 04. 2019. u 12:02

МЕЂУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА: Злочин у Сребреници осмислили странци!

Milorad Dodik

Zaključci sa dvodnevne međunarodne naučne konferencije o ratnim događajima od 1992. do 1995. Dodik: Istinu o stradanju utvrditi samo na osnovu činjenica

ZLOČIN u Srebrenici jula 1995. godine ne može se smatrati genocidom u skladu sa opšteprihvaćenom definicijom, koju je utvrdila i međunarodna konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine, a koja i danas egzistira kao instrument međunarodnog prava, jedan je od zaključaka međunarodne naučne konferencije "Srebrenica, stvarnost i manipulacije, održane u Banjaluci s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i oko nje od 1992. do 1995. godine.

Organizatori konferencije su u završnom dokumentu naveli da je na skupu snagom argumenata razobličena neosnovanost optužbi i presuda usmerenih protiv srpskog naroda u nameri da mu se pripiše krivica i odgovornost za navodni genocid nad Bošnjacima Srebrenice tokom jula 1995.

Pročitajte još: SKUP O SREBRENICI: Nikad nije kasno za istinu!

Postoji, kako kažu, dovoljno pouzdanih činjenica da je zločin u Srebrenici ciljano osmišljen, detaljno isplaniran, dugo pripreman i uspešno realizovan od operativaca stranih obaveštajnih službi, i finansijski i medijski podržan od moćnih zapadnih zemalja i bošnjačkog vojnog i civilnog rukovodstva. Cilj je bio pribavljanje valjanog alibija za bombardovanje položaja Vojske RS i stanovništva Srpske, a sve u svrhu slabljenja Republike i dugotrajnog i sistematskog uništenja Srba u BiH.

Predsedavajući PBiH Milorad Dodik izjavio je da je punu istinu o stradanjima u Srebrenici potrebno utvrditi samo na osnovu činjenica, a ne na osnovu interpretacije događaja, kako je to do sada rađeno.

- Srebrenica i stradanje u tom kraju od nas traže samo da ustanovimo činjenice, na osnovu kojih ćemo sa sigurnošću moći da kažemo da konačno znamo punu, a ne fragmentarnu istinu o stradanju u tom delu Podrinja - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da pozivanje na sudske presude i izveštaje koji tretiraju sedam dana jula 1995. godine, a pretenduju da budu istina, nije ništa drugo nego pozivanje na zataškavanje cele istine.

Međunarodna konferencija - Foto ZIPA


- Mi više od 20 godina slušamo interpretaciju događaja bez svih činjenica, čime se u potpunisti ostvaruje Ničeova tvrdnja da ne postoje činjenice, već samo interpretacije. Činjenice do kojih se došlo do sada, a tiču se Srebrenice, nisu u funkciji istine, već upravo u funkciji interpretacije. I mi se sve vreme bavimo interpretacijama u koje je ugrađen nečiji interes, jer neko želi da to tako bude - rekao je Dodik.

Pročitajte još: Izrael: Pravi genocid je počinjen u RSK, a ne u Srebrenici

Dalje kaže da jednu interpretaciju kao istinu može da prikaže samo onaj ko ima medijsku, finansijsku i vojnu moć.

- Tako je Srebrenica postala i napravljena kao udruženi međunarodni poduhvat, u kojem su unapred, u funkciji interesa moćnih određeni i krivci i žrtve. Zato je istina o stradanju Srba užasna i teška, jer kreatori projekta "Srebrenica" nemaju interes da se o tome govori, i činjenice narušavaju njihovu interpretaciju, koja je opet u funkciji njihovog interesa - zaključuje Dodik.

BROJNI DOKAZI

ORGANIZATORI su naveli da međunarodna konferencija "Srebrenica, stvarnost i manipulacije", koja je ponudila 48 referata 52 autora, od kojih su 16 radovi autora izvan prostora bivše Jugoslavije, predstavlja naučno-stručni nacionalni projekat s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i oko nje od 1992. do 1995. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Коста П. Војновић

15.04.2019. 13:09

Па то је бар јасно, о томе су сведочили Ибран Мустафић и Хакија Мехољић, први људи у Сребереници, председник и начелник полиције. Они децидно тврде да су Алија и Клинтон договорили цифру од 5000 жртава како би доказани силоватељ жена, имао покриће за интервенцију у БиХ. Невероватно је да Сарајевски суд није узео у обзир њихово сведочење него је следио упутства из Вашингтона али су сваку издајнички уштву из редова Срба увели у судске списе!

Gordana

19.04.2019. 09:43

Eto,konacno zavsi im rad ”vasa”komisija.Nista spekrakularno se ne desi,bec samo potvrdjeno ono sto su svi znali,da nebeski narod i vlada i Sanu,progutali lazi i uvalili se u jos gora g....!Znalo se,da ce biti namestaljka,znalo se da nemaju dovoljno podataka,znalo se da je malo vremena za ”istrazivanje” a znalo se da ce biti mnogo reklame .I na kraju,nista,golemo nista...maca pojela,!Zna se ,da Srbija nikada nece progutati kenedlu o Srebrenici i Sarajevu,jer su izgubili bas tu rat,a nisu se opral