IZ Evropske unije se nameće još jedan, po mnogima fabrikovani uslov za naše integracije, a koji se poslednjih nedelja formuliše kao jedan od temeljnih koraka Srbije na putu ka članstvu - priznavanje genocida u Srebrenici.

Ovi zahtevi sve su glasniji u pojedinim krugovima u Briselu, iako je zvanična Srbija tokom poslednje decenije i pravno, i politički i moralno učinila sve da osudi i ovaj i sve druge ratne zločine: Skupština Srbije donela je marta 2010. rezoluciju o osudi zločina u Srebrenici, bivši predsednik Boris Tadić se javno izvinio za "jedno od najtragičnijih poglavlja jugoslovenskih građanskih ratova devedesetih, a 11. jula 2015. tadašnji premijer Aleksandar Vučić umalo nije linčovan na komemoraciji u Potočarima.

Ipak, evropski komesar za proširenje Johanes Han prekjuče je upozorio da "nema mesta u EU za one koji negiraju genocid i sve druge presude međunarodnih sudova". Zahtev da Srbija prizna genocid u Potočarima ugrađen je i u poslednji izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, a očigledno je da je ova tema pogodna za politiku "pokretnih meta" koju nam iz Brisela već godinama serviraju.

Bojan Milisavljević, profesor međunarodnog prava i odnosa, kaže, za "Novosti", da zvanična Srbija ne radi ništa što bi išlo u pravcu negiranja zločina u Srebrenici:

- Čini mi se da je ovo samo još jedan od načina da nam uspore prilazak EU, da nam stalno postavljaju nekakve uslove. Ranije je to bila saradnja sa Hagom, pa onda normalizacija odnosa sa Prištinom. Evropska unija fabrikuje nekakve političke razloge, kada ne može da pronađe pravne argumente, kako bi onda mogli da kažu - eto, želimo vas u EU, ali vi se ne ponašate kako treba, pa mi ne možemo da vas primimo.


Milisavljević podseća da je Međunarodni sud pravde utvrdio da Republika Srbija, kao država, nije odgovorna za zločin koji se desio u Srebrenici i za njega je utvrđena individualna odgovornost pred ad hok sudovima.

ANA NE IDE PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić izjavila je da nije pozvana u Potočare i da neće ići na obeležavanje godišnjice zločina u Srebrenici. Dolazak u Memorijalni centar u Potočarima najavio je veliki broj bošnjačkih političara, predstavnika stranih ambasada EU u BiH, kao i visoki predstavnik Valentin Incko. Ipak, ove godine u Potočarima neće biti zvučnih imena iz inostranstva kao proteklih godina. Dolazak na komemoraciju potvrdio je Čedomir Jovanović, lider LDP, koji odskora obavlja i dužnost savetnika Željka Komšića, hrvatskog člana Predsedništva BiH. / S. M.

I generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić smatra da odnos zvanične Srbije prema onome što se dešavalo u Srebrenici nije sporan i da ovo pitanje ne bi trebalo da bude iskorišćeno kao još jedna kočnica na našem putu ka EU:

- Ovde nema ni ćutanja ni negiranja sudski utvrđenih činjenica o Potočarima. Niko od naših zvaničnika ne negira da se zločin dogodio.

PROČITAJTE I: Brnabić: Nisam pozvana u Potočare i neću ići


BEZ OPTUŽNICE PROTIV NAPADAČA NA VUČIĆA

OD napada na predsednika Aleksandra Vučića u Potočarima prošle su četiri godine, a inspiratori i počinioci do danas nisu identifikovani niti je pokrenut bilo kakav postupak. Premijerka Ana Brnabić rekla je da nije dobra poruka za regionalnu saradnju to što je Vučić tada bio napadnut, životno ugoržen, a do dana današnjeg za to niko nije odgovarao.

Foto Dnevni AvazMinistar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač navodi da na nivou države BiH ne postoji želja da se podigne optužnica za ovaj slučaj, iako za to, kako je ukazao, ima materijala.