U VELIKOJ akciji pripadnika Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP Srbije i niške policije, a u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u ovom gradu i policijom Švajcarske, uhapšen je Igor S. (37) iz okoline Aleksinca. On je osumnjičen da je organizovao kriminalnu grupu koja je prodavala heroin na ulicama švajcarskog grada Sent Galen.

Policija sumnja da je ovaj muškarac vrbovao najmanje četiri osobe iz okoline Aleksinca i poslao ih u Švajcarsku kako bi dilovali drogu. Osim njega, policija je uhapsila i dvojicu osumnjičenih da su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe, Viktora A. (27) i Luku R. (32).


Pročitajte još - Srpske dilere raskrinkali insajderiProtiv dvojice dilera iz ove ekipe, koji su uhapšeni marta 2017. godine u Sent Galenu, Dimitrija Đ. (28) i Filipa P. (34) podneta je nova krivična prijava. Oni su pre dve i po godine uhvaćeni sa 1,6 kilograma heroina, 970 grama paracetamola i dve vagice sa tragovima opojnih droga.

Njih četvorica su, kako policija sumnja, po instrukcijama Igora S., u Sent Galenu skladištili, razmeravali, pakovali narkotike. Inspektori su pronašli i zaplenili oko 425 grama marihuane, vagicu sa tragovima opojnih droga i novac za koji se sumnja da je stečen prodajom narkotika.

- Prema operativnim saznanjima, pripadnicima grupe je Igor, pre polaska za Švajcarsku, davao instrukcije kome u Sent Galenu da prodaju heroin - navodi naš izvor blizak istrazi. - Utvrđeno je da su imali stalne kupce, lokalne dilere koji su rasturali dalje. "Šema" je bila dobro razrađena i Igor je u Švajcarsku naizmenično slao dilerske dvojce. Navodno, prvo bi išli, recimo, Viktor i Luka, a kada se oni vrate u Aleksinac, uputio bi Dimitrija i Filipa. I tako u krug.

Foto Ilustracija


Protiv cele grupe je pokrenuta istraga zbog sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćenja proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Sudija za prethodni postupak je, na predlog Višeg javnog tužilaštva u Nišu, svoj trojici odredio pritvor do 30 dana. Dimitrije Đ. i Filip P., koji su "pali" u Švajcarskoj, u toj zemlji su osuđeni su na zatvorske kazne.

Srpska policija nije se prvi put susrela sa narko-bosovima koji iz naše zemlje organizuju dilerske mreže u Evropi. Krajem prošle godine operativci MUP Srbije su na gotovo identičan način razbili mrežu uličnih preprodavaca u Beču i Austriji. Tada su uhapšeni Zoran N. i njegova tada trudna devojka Jovana S., kao i Mario K. Oni su bili označeni kao organizatori velike grupe dilera heroina koja je rasturala opasne narkotike po austrijskoj prestonici.

Foto Ilustracija


Tada je u akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) UKP MUP Srbije i austrijske policije, u Beogradu uhapšeno troje organizatora šverca i distribucije heroina.

- Oni su mesecima rasturali heroin po Beču, preko svojih dilera, koje su slali iz Srbije - navodi naš sagovornik. - U svakom trenutku imali su najmanje desetak rasturača narkotika na ulici. Ekipa ovih dilera bi se menjala na tri meseca kako im policija ne bi ušla u trag. Postoje operativni podaci da su na sličan način organizovali uličnu mrežu i u još nekim gradovima Evrope.Pročitajte još - Srpske dilere raskrinkali insajderi


Pored ovo troje organizatora, tada su lisice stavljene i njihovim "radnicima" - Aleksandru C. (31), Ljubomiru K. (28), Filipu I. (21), Marku V. (22), Petru A. (20), Vladici P. (18) svi iz Beograda, te Milanu M. (27) i Urošu I. (24) iz Šapca, kao i Stefanu R. (24) iz Đakovice i Andreju D. (20) iz Smedereva. Svi oni uhapšeni su u Austriji.


REKORDNE ZAPLENE

U POSLEDNjA tri meseca, zahvaljujući informacijama srpske policije, u međunarodnim policijskim akcijama zaplenjeno je više desetina tona kokaina. Poslednja takva zaplena dogodila se početkom septembra kod Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu. Na jedrilici, registrovanoj u SAD, pronađeno je 800 kilograma kokaina, a samo sedam dana kasnije kod Los Anđelesa je zaplenjeno pola tone ove droge. U svim ovim hapšenjima bilo je i srpskih državljana, a drogu su nabavljali od meksičkih kartela.