SEDAMNAESTOGODIŠNjI državljanin Avganistana, osumnjičen da je u sredu uveče u Karađorđevoj ulici u Beogradu, zajedno sa još jednim vršnjakom i sunarodnikom, posle kraće svađe, nožem zadao smrtonosne povrede svom sunarodniku, takođe migrantu, Kamranu Kanu (21), saslušan je u četvrtak u Višem javnom tužilaštvu. Kako "Novosti" saznaju, on se branio da nije počinio zločin, a po nalogu Tužilaštva nadležni sud odredio mu je pritvor do 30 dana zbog sumnje da bi, ako bi boravio na slobodi, mogao da pobegne iz Srbije.

Pročitajte još: EKSPRESNA REAKCIJA MUP-a: Uhapšen 17-godišnji Avganistanac osumnjičen za ubistvo sunarodnika u Beogradu

Policija i dalje intenzivno traga za drugim osumnjičenim (17), koji je identifikovan, ali mu se od ubistva Kana izgubio trag. Nakon što i on bude uhapšen i saslušan, istraga će tačno utvrditi ko je od dvojice maloletnih Avganistanaca potegao nož i usmrtio nesrećnog mladića.

Inače, ovo nije prvi slučaj tuče među migrantima sa smrtnim ishodom u srpskoj prestonici. Tužilaštvo je u novembru prošle godine podiglo optužnicu protiv Libijca Emina Belhaja (23) i Alžirca Ibrahima Amara (19) zbog teškog ubistva Kada Si Tajeba, takođe migranta, 1. oktobra u napuštenom vagonu u blizini beogradske Železničke stanice u Savskoj ulici. Kako saznajemo, sud je potvrdio deo optužnice koji se odnosi na Amara, dok se još čeka odluka kad je reč o Belhaju.

Pročitajte još: KRVAVI OKRŠAJ MIGRANATA U CENTRU BEOGRADA: Ubijen mladić iz Avganistana (FOTO)

Prema navodima optužnice, Belhaj i Amar su upali u kupe i od Tajeba tražili da im preda sve što ima. Kad je ovaj to odbio, počeli su da ga udaraju pesnicama po licu i telu, šutiraju po glavi, stezali su ga omčom oko vrata, dok je oštećeni sve vreme pokušavao da se odbrani. Zatim su, kako tvrdi tužilaštvo, nožem i makazama počeli da ga ubadaju u stomak, grudi, i po nogama, nanevši mu veliki broj ubodnih rana.

Foto Fejsbuk Kamran Kanu


Uprkos tome, Tajeb je uspeo u jednom momentu da pobegne i dotrči do obližnje taksi stanice, odakle su ga prevezli u KCS. Međutim, dve nedelje kasnije je preminuo. Tragičnom događaju, kako se tvrdi, prethodio je niz napada ove dvojice, koji su od drugih ljudi smeštenih u vagonima, uz pretnju nožem i makazama, otimali novac i mobilne telefone.

Inače, prema dosadašnjim iskustvima, većina migranata daje lažne podatke o tome odakle dolaze. Najveći broj njih tvrdi da su iz Libije, a pojedini govore i da su nepismeni. Njima je cilj da odu iz Srbije u neku od zemalja Zapadne Evrope.

PROBLEMI U OBRENOVCU

U PRIHVATNOM centru u Obrenovcu već duže vreme boravi veliki broj migranata i sukobi među njima nisu retkost. Srećom, iako su "radili" noževi, niko nije preminuo. U više navrata migranti smešteni u ovom gradu našli su se na stupcima crne hronike i zbog drugih krivičnih dela.