TRGOVINSKA razmena sa Grčkom je na relativno niskom nivou i, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine je bila 475 miliona evra. Srbija u Grčku najviše izvozi sladoled, hartiju i karton, gume, mineralna i hemijska đubriva, sojino ulje, običnu i gaziranu vodu, a sve više i IT usluge. Među vodećim proizvodima koje Srbija uvozi iz Grčke su gorivo za mlazne motore, pomorandže, cevi od rafinisanog bakra i polietilen.

To su u četvrtak istakli učesnici Poslovnog foruma Srbija - Grčka koji je održan u Beogradu, uz poruku da postoji veliki potencijal za povećanje trgovinske razmene koji treba iskoristiti.

- Nadamo se da ćemo ekonomskim oporavkom Grčke koji je u toku ponovo imati veliki talas grčkih investicija u našu ekonomiju - rekao je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović. - U Atini je u decembru prilikom zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića potpisan sporazum o strateškoj saradnji sa Grčkom.

Grigoris Dimitrijadis, iz Ministarstva spoljnih poslova Grčke, kazao je da treba dalje jačati odnose Srbije i Grčke.

Pročitajte još - POSLOVNI FORUM SRBIJE I GRČKE: Heleni među top 10 investitora

- Grčka je već uložila više od dve milijarde evra u Srbiju, a u grčkim kompanijama koje ovde posluju radi 22.000 ljudi - rekao je Dimtrijadis. - Želimo da razvijamo poslovanje u Srbiji .

Na Poslovnom forumu je učestvovalo više od 80 srpskih preduzeća iz različitih delatnosti, među kojima su IT kompanije, preduzeća iz industrije građevinskog materijala, transporta, logistike...

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović je napomenuo da Grčka i Srbija praktično dele zajedničku rutu i koridor ka centralnoj i severnoj Evropi, kojim se kreće puno robe i postoji zajednički interes ne samo za njen plasman, nego i mogućnost zajedničkih investicija.

JEFTINIJI ROMING

DRŽAVNA sekretarka u Ministarstvu trgovine Tatjana Matić je najavila da bi uskoro trebalo da budu potpisana dva memoranduma o saradnji sa Grčkom koja će biti veoma podsticajna za dalje produbljivanje i jačanje ekonomskih veza u okviru regionalnih i globalnih digitalnih kretanja. Jedna od njih je memorandum o smanjenju roming tarifa za koji navodi da će doprineti unapređenju komunikacije između administracija dve zemlje, a time i sveukupne ekonomske saradnje.