GRČKA je među najvećim investitorima u Srbiji, ali nisu iskorišćeni svi potencijali za privrednu saradnju dveju zemalja, čulo se juče na privrednom forumu Srbije i Grčke u Privrednoj komori Srbije kome su prisustvovali predstavnici više od 40 grčkih i 100 srpskih kompanija iz sektora industrije hrane, energetike, zaštite životne sredine, građevine...

Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da je Grčka među 10 najvećih investitora u Srbiji i da su ulaganja iz te zemlje premašila dve i po milijarde evra, uglavnom u bankarstvu, turizmu, infrastrukturi, građevinarstvu i energetici. On je naveo da je u poslednjoj deceniji godišnja robna razmena iznosila od 260 do 390 miliona evra, što je oko tri puta manje od razmene koju Srbija ima sa ostalim zemljama u regionu. Srbija više uvozi nego što izvozi u Grčku, a očekujemo da će grčki privrednici biti više zainteresovani ne samo za sirovine, već i za gotove proizvode iz Srbije.

Zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Jorgos Kartugalos istakao je da je grčka vlada uvela niz mera kako bi ojačala privredu i da bi srpske kompanije trebalo da se o tome informišu radi uspešnije saradnje.

U Srbiji posluje 80 grčkih i mešovitih kompanija u kojima je zaposleno oko 25.000 radnika.