Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u 2018. i 2019. godini Vlada Srbije učinila dosta na podsticanju preduzetništva, sa posebnim fokusom na male privrednike i paušalce.

Ona je navela da je od 1. okobra 2018. godine za mlade koji su završili školu omogućeno da budu u prvih godinu dana oslobođeni od plaćanja poreza i doprinosa prilikom pokretanja biznisa.

Pročitajte još: Elektronska poreska rešenja stigla na 95.000 adresa, rok za plaćanje 15. februar

"Važno je bilo da znaju da se ne plaše da uđu na tržiste, da razviju posao i da se ne plaše da će država da im odmah uspostavi račun", rekla je premijerka odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije.

Brnabić i je navela da je zahvaljujući tome od oktobra 2018. do 1. decembra 2019. osnovano 780 preduzeća koji zapošljavaju 900 ljudi.

Preduzeća su osnovana tamo gde je najpotrebnije- Brusu, Loznici, Trsteniku, Kniću.

Od marta ove godine zahtevi za poresko poresko oslobođenje prošireni su i na inovacione kompanije, i to za prve tri godine od formiranja.

Zahvaljucjuhi svim tim merama, navodi, značajno se poboljšala "krvna slika privrede".

Istakla je da je Srbija svetski prvak u privlačenju investicija i da su značajno promenjeni uslovi u preduzetništvu.

Brnabić je kazala da su predviđene i poreske olakšice za stare zanate.

"Uradili smo više nego bilo ko ranije za predzuetnike, za mikro, mala i srednja preduzeća smislu poslovanja, uvođenja elektronske uprave, smanjivanja troškova", rekla je premijerka.

Takođe je istakla da su usvojene izmene Zakona o arhivskoj građi i da je uvedeno elektronsko arhviranje.

"Sve to štedi dodatne troškove našoj privredi, stotine hiljade evra godišnje će ustedeti troškove kompanijama", rekla je Brnabić.