Savet najstarijim sugrađanima: Ne nasedajte na prevare na prezentacijama, imate pravo na povraćaj novca u roku od 15 dana

E.B.TALIJAN

04. 01. 2020. u 13:18

Савет најстаријим суграђанима: Не наседајте на преваре на презентацијама, имате право на повраћај новца у року од 15 дана

Depositphotos

U zamku raznih trgovaca koji prodaju robu na promocijama najčešće upadaju penzioneri

STARIJI građani su česta meta trgovaca koji zloupotrebljavaju njihovu neobaveštenost. U poslednje vreme je popularna prodaja proizvoda van poslovnog prostora, na prezentacijama. Mnoge firme pozivaju uglavnom penzionere da prisustvuju ovim događajima. Potrošači obično impulsivno reaguju, poveruju prodavcu da će napraviti povoljnu kupovinu, ali kada stignu kući predomisle se. Tada nastaje problem, jer nisu informisani o svojim pravima i ne znaju kako da raskinu ugovor. Potrošač prilikom kupovine na daljinu, putem prezentacije, telefona ili interneta, od sklopljenog ugovora može da odustane u roku od dve nedelje bez navođenja bilo kakvog razloga.

Mladen Alfirović, šef pravnog tima Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže, za "Novosti", da su imali mnogo pritužbi ovim povodom. Ističe da potrošači najčešće ne čitaju fusnote i sitna slova prilikom sklapanja ugovora. Kada se predomisle pokušavaju prodavca da dobiju telefonom kako bi odustali od kupovine, ali se najčešće niko ne javlja.

- Penzioner koji je otišao na prezentaciju, prisustvovao je nekakvom navodnom izvlačenju nagrada, i tom prilikom je on bio "srećan" dobitnik - opisuje jedan slučaj Alfirović. - Rekli su mu da mu to omogućava da kupi proizvod po 50 odsto nižoj ceni u odnosu na redovnu.

PROČITAJTE JOŠ - Nude poklon - daju prevaru

Dodaje da se on odlučio za masažer koji navodno leči kardiovaskularne bolesti, poboljšava zdravstveno stanje, i veoma skupo ga je platio, više od 100.000 dinara. Ubrzo je shvatio da želi da raskine ugovor. Kako navodi Alfirović, po zakonu ima pravo da odustane od kupovine u roku od dve nedelje bez navođenja bilo kakvog razloga, jer je proizvod kupljen na prezentaciji.

- Ukoliko potrošači uz ugovor nisu dobili obrazac o odustanku od kupovine, mogu sami da napišu izjavu trgovcu - objašnjava naš sagovornik. - NOPS pomaže kupcima da je sastave ili im uručuje formular koji popunjen treba da dostave na adresu kompanije. Ukoliko iskrsnu problemi uključuju se u rešavanje.

U konkretnom slučaju sa penzionerom, NOPS je utvrdio ugovornu odredbu koja je suprotna zakonu.

- Trgovac je naveo da ukoliko potrošač odustane od kupovine, oni zadržavaju 30 odsto od cene proizvoda, što je protivzakonito - objašnjava Alfirović. - Pozvali smo tu firmu i predočili im da nemaju pravo da to koriste u svojim opštim ugovorima. Tom kupcu smo pomogli da povrati ceo iznos i da vrati robu.

PROČITAJTE JOŠ - Prevarantske zamke za penzionere

Veliki je problem, kako kaže, što kupci nisu edukovani i informisani o svojim pravima, ali udruženja potrošača služe za to da im pomognu u tim situacijama.

ODUSTAJU PO OBRASCU

OBAVEZA trgovca je da uz ugovor o kupovini proizvoda dostavi obrazac za jednostrani odustanak koji se nalazi na posebnom papiru - ističe Mladen Alfirović. - Ukoliko ga nema, tržišna inspekcija će kazniti prodavca. Ali, ima situacija kada potrošači tvrde da ga nisu dobili, a trgovac kaže suprotno. Problem je što kupci na ugovoru često potpišu da su primili obrazac i onda se ne može dokazati da nisu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Žika

04.01.2020. 17:20

Prevaranti. Kako mogu da ihtužimza uznemiravanja i kako dolaze do brojeve penzionera? 10