Mali: Neće biti povećanja cene struje, MMF to ne traži

Tanjug

19. 05. 2019. u 10:49

Мали: Неће бити повећања цене струје, ММФ то не тражи

Siniša Mali / Foto Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u nedelju da nema razloga da građani strahuju od povećanja cene električne energije
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u nedelju da nema razloga da građani strahuju od povećanja cene električne energije i da je tokom sastanka sa delegacijom MMF-a koja je u poseti Srbiji jasno stavljeno do znanja da tome nema potrebe da se razgovara.

"To jeste bila tema, ali jasno smo stavili do znanja da o tome ne razgovaramo, niti ima potrebe, tako da je MMF to prihvatio i to će biti saopšteno u utorak na konferenciji za novinare", rekao je Mali gostujući na TV Prva.

On je rekao da je MMF potvdio da je Srbija na stabilnom putu razvoja, rasta i da su sprovedene više nego uspešne reforme.

"Najteže mere su iza nas, pred nama je da vidimo kako još da rastemo", rekao je Mali.

On je rekao da se sva ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu mere milijadama i da je to važno za bolji život građana, ali i dolazak investitora.


Kako je naveo, svaki danar ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu vraća se duplo.

"Osnova naše ekonomske politike je finansijska konsolidacija, vodi se računa o svakom dinaru ali i politici rasta", rekao je Mali.

On je naveo da je ove godine u budžetu izdvojeno 220 milijardi dinara za kapitalne investicije, najviše do sada i da je jedna od tema razgovara sa MMF-om kako da se još više povećaju ta ulaganja.

Novi podaci Eurostata pokazuju stopu rasta 4,3 odsto BDP i po tome je Srbija u prvih deset zemalja u Evropi, podsetio je ministar.

Mali kaže i da su procene MMF i Svetske banke da će Srbija u naredne cetiri godine bti dominantna ekonomija kada je rast u pitanju i da SB procenjuje da taj rast može biti i sedam odsto.

"MMF će potvrditi da ostajemo pri stopi rasta i projekciji od 3, 5 odsto za ovu godinu, a s druge strane gledamo kako da najbolje iskoristimo novac koji imamo kako bismo josa više investirali i naša ekonomija rasla. Veliki deo novca ići će u investicije, a nastavljamo sa politikom rasterećenja privrede i troškova vezano za poreze na plate. O tome razgovaramo sa MMF i nama je najvažnija tema bila kako pronaći nove izvore rasta", rekao je ministar.

On ističe i da nije dobro drastično povećanje minimalne cene rada koje je aktuleno u nekim zemljama u regionu jer sada kompanije iz tih zemalja zovu i žele da premeste poslovanje u Srbiju.

Kako je rekao, investicije, odnosno investitori ne trpe nepredvidivost u poslovanju i takve šokove.

Mali je rekao da postepeno treba ići na povećanje plata i penzija i dodao da je prošle godine minimalna cena rada u Srbiji povećana za 8, 6 odsto, a stopa rasta ekonomije bila je 4, 3 odsto.

"To je boljitak za zaposlene, a nastavićemo sa tom politikom i ove godne", rekao je Mali.

Ministar finansija rekao je i da rezultati u prva četiri meseca ove godine pokazuju da imamo budžetski suficit od 5, 5 milijardi.

To nam daje za pravo da naredne godine možemo više novca izdvojiti za plate i penzije , poručio je Mali.

MALI: ULAGANjA U INFRASTRUKTURU ZNAČE I BOLjI ŽIVOT GRAĐANA

Autoput na Koridoru 10 koji je završen u Grdeličkoj klisuri ogroman je poduhvat i uspeh srpske građevnske industrije, koji će doprineti kako boljem kvalitetu života građana u tom delu zemlje, tako i dolasku novih investicija, i rastu BDP, ocenio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Mali je istakao da ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu proizilaze iz odgovorne ekonomske politike, čija je osnova finansijska konsolidacija i politika rasta.

Gostujući na televiziji Prva, Mali je rekao da takva ulaganja doprinose većem BDP, što za građane znači bolji životni standard.

"Veoma sam impresioniran završenim auto-putem. Sinoć kasno sam se vratio iz Grdelice, to što je urađeno je veličanstveno. Uradili smo neverovatnu stvar, posle 48 godina uspeli smo da završimo Koridor 10, da kroz Grdeličku klisuru prođe auto-put.

Ponosni smo, to je veliki poduhvat naše građevinske industrije i veliki uspeh", rekao je Mali.

On je dodao da je to ogroman poduhvat naše građevinske industrije, koji će značiti više saobraćaja, i bolju bezbednost.

Ministar je objasnio da je Koridor 10 izuzetno važan, i predstavlja početak jedne lepe budućnosti, i osnov za veće investicije.

"Koridor 10 je važan i to je početak lepše budućnosti za jug zemlje, pogotovo sada možemo tražiti i veći broj investitora u tom delu, kao i da mladi ostaju i grade svoju budućnost na jugu Srbije", rekao je Mali.

On je najavio da će do kraja avgusta biti otvoren i istočni krak Koridora 10, ka Bugarskoj, narednog meseca autoput od Obrenovca do Čačka, a kasnije do kraja godine od Surcina do Obrenovca.

MALI: SRBIJA DO 2023. GODINE DOMINATNA EKONOMIJA U REGIONU

Procene Svetske banke i MMF su da će do 2023. godine Srbija biti dominantna ekonomija u regionu, sa stopom rasta od četiri odsto, a Svetska banka čak predviđa da taj rast može dostići i sedam odsto, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je za TV Prva rekao da je u prva četiri meseca ostvaren budžetski suficit od pet milijardi dinara, što znači da će biti više novca za plate i penzije i da je cilj da se podigne kvalitet života u Srbiji.

"Videćemo u septembru kakvi će biti rezultati. Veliki deo novca predviđen je za investicije, ali nastavljamo i sa rasterećenjem privrede, smanjenju poreza i doprinosa. Između ostalog, sa MMF i o tome razgovaramo. Najveća tema za nas je kako da pronađemo nove izvore rasta. Sa njima smo potvrdili da ostajemo na stopi rasta od 3,5 odsto, ali neophodno je još više investicija da bi naša ekonomija još više rasla. Upravo ulaganja dižu našu ekonomiju, stvaraju uslove za više novca kako bi rasle plate i penzije", rekao je Mali.

Ministar je istakao da je Eurostat jasno dao pregled stopa rasta u Evropi za 2018. godinm i da je Srbija po tome među top deset zemalja u Evropi.

"Procene su Svetske banke i MMF da će do 2023. godine Srbija biti dominantna ekonomija u regionu i predviđaju stopu rasta od četiri odsto. Svetska banka čak predviđa da možemo dostići i sedam odsto", rekao je Mali.

Ministar je rekao i da će završna konferencija sa MMF-om biti održana u utorak i zaključio da su najteže mere iza nas.

„Sada treba da se radujemo novim pobedama. Nastavićemo sa ovom politikom da bi naša zemlja napredovala. Sve ovo radimo zbog naše dece, da bi nastavili da grade sigurnu budućnost u Srbiji", zaključio je Mali.

Ove godine u budžetu je predviđeno 220 milijardi dinara za kapitalne investicije, rekao je Mali i dodao da sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) razgovaramo kako da još više povećamo ulaganja, jer se to vraća duplo u naš BDP.

Mali se osvrnuo i na učešće srpske građevinske industrije u izgradnji auto-puteva i drugih kapitalnih investicija u Srbiji.

„Zapošljava se srpska građevinska industrija. Naši građevinari su završili Koridor 10. Takođe, naši radnici rade i u Beogradu na vodi. Upravo kroz angažovanje građevinske industrije, radi celokupna industrija i to doprinosi rastu BDP-a. I kineske kompanije takođe angažuju kao podizvođače srpske firme", rekao je Mali.

On je podsetio da je privredni rast prošle godine bio 4,3 odsto, što je jedna od najvećih stopa rasta u Evropi.

"Kada pogledate šta doprinosi rastu BDP-a, osim potrošnje i industrije, dominantan je rast građevinske industrije. Svaki vid ulaganja dovodi nove investicije, jer ne zaboravite, nema ulaganja ukoliko nemate dobre puteve. Investitori žele da vide da njihova roba ili sirovine brzo dolaze do fabrika, kao i da njihovi proizvodi brzo mogu da se izvezu iz Srbije. Po tom pitanju uradili smo mnogo, najviše u regionu, to rezultati i pokazuju", izjavio je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Mimi

19.05.2019. 11:23

Mnogo nam znaci ova vest! Srbija napreduje a gradjani time dobijaju mnogo! Hvaka vam!

Brane

19.05.2019. 11:27

Srpske finansije su danas stabilne i zbog toga Srbija ne mora slepo da sluša MMF.

bananana

19.05.2019. 11:30

Budzet je temeljno radjen, gledano je da se maksimalno ustedi gde je moguce a da se izdvoji vise novca tamo gde je potrebno. Tako da je sve u svemu posao oko budzeta odlicno odradjen.

Mika

19.05.2019. 11:31

Srbija je svakako na stabilnom putu razvoja, zato što ima odgovoran državni vrh na čelu sa svojim predsednikom.

Milka

19.05.2019. 11:45

Naravno da nema razloga za strah jer sadasnja vlast se bori za bolji standard gradjana Srbije i bore se da sve promene budu u njihovom interesu, interesu gradjana .

Boki

19.05.2019. 12:36

narod da sacuva sadašnje sposobne političare na vlasti jer ako dodju ovi sto oce na silu na vlast ode sve u propast