Neoporezovana svaka deseta nekretnina

Z. Radović

22. 11. 2017. u 21:02

Неопорезована свака десета некретнина
Istraživanje u okviru projekta "Reforma poreza na imovinu" otkrilo mnogo nepopisanih kvadrata. Od 2014. do 2016. godine broj platiša među građanima Srbije se povećao za 27 procenata

NA gotovo svaku desetu nekretninu u Srbiji vlasnik ne plaća porez. Broj nepokretnosti obuhvaćenih oporezivanjem imovine u periodu između 2014. i 2016. godine znatno se povećao i to za 27 odsto, ali lokalne poreske administracije procenjuju da je i dalje neoporezovano njih oko 12 odsto. To je pokazalo istraživanje švajcarskog projekta "Reforma poreza na imovinu", koje je obuhvatilo 143 lokalne samouprave.

Pročitajte još: Vesić: Beograd neće povećati porez na imovinu u 2018. godini

Direktor projekta Aleksandar Grunauer smatra da tome doprinosi i pojava da veći broj jedinica lokalne samouprave ne utvrđuje poresku obavezu za zemljište, odnosno utvrđuje nultu poresku stopu.

- Naplaćene oko 34 milijarde dinara od poreza na imovinu u 2016. godini u opštinama za koje imamo podatke čini oko 4.700 dinara po glavi stanovnika - navodi Grunauer. - Ukupni prihodi pravnih lica lane, u odnosu na 2015. godinu, porasli su za samo 0,9 odsto, dok su prihodi od fizičkih lica porasli za 3,7 odsto. Udeo fizičkih lica u ukupnim prihodima od poreza na imovinu porastao je sa 52 odsto u 2014. godini na 56 odsto u 2015. i 57 odsto u 2016. godini.

Pročitajte još: Vlast u Kragujevcu traži povećanje poreza na imovinu građana

Grunauer smatra da nivo korišćenja informacionih tehnologija u upravljanju porezom na imovinu nije zadovoljavajući, naročito u pogledu povezanosti obveznika i lokalnih poreskih administracija. Opštine, kaže, nisu dobro povezane sa drugim državnim organima koji raspolažu bazama podataka potrebnim za utvrđivanje i naplatu ovog poreza.

- Od prenosa nadležnosti lokalnim samoupravama za administriranje poreza na imovinu počev od 2006. godine, evidentan je rast uticaja ovog poreskog oblika u budžetima gradova i opština u Srbiji - tvrdi Grunauer. - Time se oporezivanje imovine u Srbiji približava najboljoj međunarodnoj praksi prema kojoj se porez na imovinu nalazi u grupi najznačajnijih prihoda lokalne samouprave.

Jedinice lokalne samouprave u Srbiji od 2014. godine, utvrđuju osnovicu poreza na imovinu prema modelu koji kao osnovu uzima prosečne cene nepokretnosti koje se, na osnovu podataka o prometu nepokretnosti, utvrđuju po zonama, prema vrstama nepokretnosti. Uvođenje ovog modela predstavljalo je važan korak ka primeni poreza na imovinu zasnovanog na tržišnoj vrednosti nepokretnosti.

MILION FRANAKA ZA NAJBOLjU NAPLATU

KAKO bi se u Srbiji povećao obuhvat naplate poreza na imovinu u prethodne četiri godine radio se pilot-projekat nemačke i švajcarske vlade sa devet opština u istočnoj Srbiji. Sledi novi krug u kom je trebalo da se uključi 40 gradova i opština, ali je prijavu poslalo ukupno 92. Grunauer kaže da se sada razmišlja da se i broj gradova i opština proširi. Pet najboljih u povećanju obuhvata poreza na imovinu, podeliće nagradni fond od milion franaka. Novac će moći da potroše na infrastrukturne projekte.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Joca Dopisnik Belosvetski

22.11.2017. 22:06

Da nisu opet crnogorci koji u Srbiji ne placaju poreze? Mnogi kazu da u Srbiji samo crnogorci ne placaju poreze jer tako sabotiraju Srbiju. To je davno poznato ponasanje onih koji u Srbiji nisu dosli da rade i placaju porezu, vec da plackaju i da pijance uz crnogorsku "lozu".

srbija na nebu

22.11.2017. 23:35

crnogorci, albanci, romi i još neke nacionalne manjine. čim se pokrene pitanje plaćanja oni viču kako su ugrožena manjina i da ih vlast teroriše i da će ići do strazbura i tako u krug a ostali srbi su budale naravno.

električar

23.11.2017. 00:19

Ima li nekoga u ovoj zemlji ko ima hrabrosti i "političke volje" da insistira da se od srpskih crkava naplaćuje porez kao i od svih ostalih gradjana ? Ili bar da prezentira razumno objašnjenje zašto ove "institucije" ne plaćaju porez ??? Jesmo li mi ozbiljna ili smešna država ???

robin hud

23.11.2017. 05:57

U javno dostupnim podacima katastra za neke "imucne" delove Beograda mozese videti da je kvadratura stanova upisana kao 0 i tome slicno.Dakle na 0 kvadraturu oni uredno "placaju" 0 porez.

Dragan

23.11.2017. 06:25

Da sumiramo: prvo radis i na to placas porez. Za stecene pare kupis recimo neku nekretninu i na tu kupovinu platis porez. I na to vlasnistvo placas porez do kraja zivota. Pravedno i logicno, zar ne?

Djoslo

23.11.2017. 07:30

Pola izbeglica na Ledinama ne placa uopste porez, a druga polovina placa samo za deo objekta, ne za celu povrsinu. Prvo prijave porez kad naprave prizemlje, a onda nadzidaju jos tri sprata.

nišlija

23.11.2017. 15:25

@Djoslo - Treba juriti ove što nisu ništa prijavili , a takvih je dosta . Pa tek onda ove što nisu prijavili dograđeno , jer verovatno nije ni završeno niti useljeno . Kod nas se uvek megalomanski planira ,pa kuće nikad i ne budu završene i trećina ojekata zvrji prazno .

Gagi

23.11.2017. 11:35

Kako direktor projekta Aleksandar Grunauer objašnjava, da se za stan na Novom Beogradu izgrađen 1975. plaća veći porez po m2 nego za stan u Ljubljani izgrađen 1982. Inače, stan na Novom Beogradu je procenjen na 1.000€/m2, dok je stan u Ljubljani procenjen na 1.500€/m2.