Stevanović UPOZORIO GRAĐANE: Ako imate OVE SIMPTOME, odmah se javite, lečenje traje do TRI nedelje - Moramo biti DAN ISPRED VIRUSA

Novosti Online

ponedeljak, 06. 07. 2020. u 20:08

Стевановић УПОЗОРИО ГРАЂАНЕ: Ако имате ОВЕ СИМПТОМЕ, одмах се јавите, лечење траје до ТРИ недеље - Морамо бити ДАН ИСПРЕД ВИРУСА

Foto: Tanjug

Član Kriznog štaba apelovao je na ljude da se jave ako primete određene simptome i pogoršanja, jer se u ovoj fazi virus leči duže nego ranije
INFEKTOLOG Goran Stevanović upozorio je građane da je sve veći broj pacijenata između 30 i 50 godina sa ozbiljnom kliničkom slikom i ozbiljnim pneumonijama. On je apelovao na građane da se jave kovid ambulantama čim se pojave simptomi i redovno javljaju ukoliko im se stanje pogorša, kako bi na vreme bili upućeni na dalje lečenje.

Stevanović je objasnio da neki kovid pacijenti od početka imaju simptome, dok drugi imaju usporen tok bolesti koji traje nekoliko dana, a potom se pogoršava.

- Apelujem na one koji se odmah jave kovid ambulantama i dobiju simptomatsku terapiju i uputstvo da se jave u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja, da to i urade, pa makar se i svaki drugi dan javljali. Tok bolesti je kod nekih bolesnika nepredvidiv i neophodno je javljanje - istakao je Stevanović.

On je poručio građanima da vode računa o svom zdravstvenom stanju, i da ukoliko ne mogu da smanje temperaturu dva ili tri dana za redom, ako osete tegobe sa disanjem ili jaku malaksalost, da se odmah jave kako bi se uradili dodatni pregledi i da bi bili upućeni na dalje lečenje.

- Sada su kliničke slike takve da zahtevaju dugotrajniju terapiju i to su razlozi zašto su nam potrebni dodatni bolnički kapaciteti. Trudimo se da idemo bar jedan dan ispred epidemije i da niko od pacijenata ne ostane bez mesta u bolnici. Sigurno ćemo to uspeti u naredna dva tri dana, a u narednom periodu zavisi od svih nas i poštovanja svih mera - naglasio je direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije.

- U ovom talasu sada viđamo kliničke slike koje zahtevaju dugotrajniju terapiju, to su ozbiljni bolesnici koji zahtevaju dve i tri nedelje lečenja, to je razlog zašto su na m neophodni dopunski bolnički kapaciteti - rekao je dr Stevanović.

Građane je pozvao da kontakte svedu na najmanju moguću meru, i da odlože sva nepotrebna putovanja i proslave.

(Mondo)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Онај који зна

07.07.2020. 09:12

Докторе Стевановићу, да ли нам треба дозвола од Муслиуа да се јавимо у амбуланту, не дај Боже. Јер велики број младих људи се данас бори за живот и на респираторима је зато што режимско здравство није примало болеснике уочи избора и ти људи су изгубили драгоцено време. А Ви причате о благовремености!!!! Ко ће кривично одговарати ако ти млади људи изгубе животе због тога, докторе Стевановићу!

Tijana

07.07.2020. 18:18

Kome da se javimo kad vracaju sve sa vrata, u Kraljevu su redovi od ranoj jutra a ako dodjes na red vrate te i sa temperaturom . A o testovima i da ne pricam ...Od 50ljudi testira se 5-oro jer nemaju testova kako kazu . E moja Srbijo ...

Milan

08.07.2020. 08:48

Ko ce me leciti?Tri dana zaredom temperatura i do 39,niko nece da me primi.u covid ambulanti kazu samo ti lezi i pazi se.terapija paracetamol i tusiranje????Glava mi zuji hoce da pukne od bolova,malaksalost,dijareja + temperatura Kazu mozda je to prolazno samo ti budi kuci?Jel to vama lecenje?