Vladike u SAD slušaju Sinod: Zakazan crkveni sabor u Floridi sa temom obnove starog ustrojstva Eparhija SPC

R. DRAGOVIĆ

10. 12. 2019. u 12:40

Владике у САД слушају Синод: Заказан црквени сабор у Флориди са темом обнове старог устројства Епархија СПЦ

Vladike Longin, Maksim i Irinej u Americi

Skup na kome će biti povučene sve odluke biće održan 29. februara

VANREDNI crkveno-narodni sabor Srpske crkve za Severnu i Južnu Ameriku biće održan 29. februara 2020. godine u Klirvoteru na Floridi. Najvažnija tačka dnevnog reda ovog skupa biće zahtev Svetog sinoda SPC da se poništi reorganizacija crkve u SAD.

Ova odluka doneta je na sednici Centralnog saveta održanoj nedavno u Čikagu, kojoj su prisustvovala trojica episkopa koji se smatraju tvorcima nove crkvene organizacije u SAD - zapadnoamerički Maksim, novogračaničko-srednjozapadnoamerički Longin i istočnoamerički Irinej (Dobrijević). Zakazivanjem sabora oni su nagovestili da će poslušati Patrijaršiju u Beogradu i povući svoje nelegalne poteze. Sinod je od njih zatražio da ponište sve prethodne odluke o osnivanju Episkopskog saveta za teritoriju ograničenu na SAD, kao i dejstvo ustava proklamovanog istovremeno sa "arondacijom" eparhija.

U Patrijaršiji u Beogradu zadovoljni su odlukom trojice vladika da se povinuju crkvenim organima, ali i naglašavaju da je novi američki sabor zakazan samo dan pre isteka roka koji je postavio Sveti sinod.

Pročitajte još - Vladike SPC prave skandale u Americi: Crkvu na Floridi pretvorili u vašar, estradnu zvezdu zvali da "uveliča" poklade

- Na sednici koja je održana 7. decembra u Čikagu formalno je ispoštovana odluka Svetog sinoda, iako mnogi sumnjaju da će ona biti u celosti izvršena - navodi sagovornik "Novosti" iz sedišta SPC. - Vladike Maksim, Longin i Irinej bez blagoslova crkvenih tela letos su proglasili Episkopski savet isključivo za prostor SAD, iako nadležnost ovog tela mora da se prostire i na celu Severnu i Južnu Ameriku. Oni su time napravili tihi puč u Crkvi, što je čin bez presedana.

Odluka o osamostaljenju crkvenog saveta za SAD doneta je bez odobrenja najviših crkvenih vlasti, ali i bez učešća vladika kanadskog Mitrofana i južnoameričkog Kirila, koji su stalni članovi ovog tela.

Reorganizaciju crkve u SAD trojica episkopa sprovela su na svoju ruku i u veoma osetljivom vremenu kada međucrkvene odnose kroji sukob Ruske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije oko kanonskog statusa tzv. Pravoslavne crkve Ukrajine. Letošnji gest srpskih vladika mnogi čitaju u ključu obezbeđivanja podrške Carigrada, koji u SAD ima izuzetno veliki uticaj na pravoslavni duhovni život.

Crkva Svetog Đorđa u Klirvoteru

Vaseljenska patrijaršija, uz to, već duže od decenije neskriveno zastupa tezu da crkvena dijaspora - prostor naseljen pravoslavnim vernicima van matičnih država i crkava - treba da pređe pod njenu jurisdikciju. Patrijaršija u Beogradu, držeći se drevnog kanonskog poretka, ovakve pokušaje oštro odbija, smatrajući da je SPC jedina kanonska crkva koja ima puno pravo da uređuje ustrojstvo svojih eparhija u svetu.

RANKOVIĆ KANDIDAT ZA DEKANA

REDOVNI profesor jerej Zoran Ranković kandidat je za mesto dekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Njega je za ovu dužnost predložilo Naučno-nastavno veće, a izbor će narednih dana potvrditi Savet fakulteta. Time je, po mnogim tumačenjima, okončana i kriza u ovoj ustanovi, izazvana razrešenjem vladike Maksima sa profesorske katedre i sukobom crkvenih i svetovnih, univerzitetskih, propisa.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

драгана

11.12.2019. 13:02

Čujte samo:okončana kriza! Čekamo februar da čujemo i vidimo.