Vladike SPC prave skandale u Americi: Crkvu na Floridi pretvorili u vašar, estradnu zvezdu zvali da uveliča poklade

E. V. N.

13. 11. 2019. u 10:02

Владике СПЦ праве скандале у Америци: Цркву на Флориди претворили у вашар, естрадну звезду звали да увелича покладе

Crkva Svetog Simeona u Majamiju ugostiće pevačicu Danu Vučković Foto SPC

Vladiku Irineja (Dobrijevića) "Vikiliks" označio kao saradnika SAD

PRETVARANJE Crkve Svetog Simeona Mirotočivog u Majamiju u vašarište, koje je zakazano za 23. novembar, poslednji je u nizu skandala koji izazivaju nezadovoljstvo vernika u Americi. Episkopija na čijem je čelu vladika Irinej (Dobrijević) pozvala je estradnu zvezdu Danu Vučković, poznatu po nepriličnim slikama i slobodnom ponašanju na sceni, da svojim nastupom "uveliča" Pokladni piknik, koji crkva, po tradiciji, organizuje na Floridi.

Poziv Eparhije istočnoameričke pevačici čiji je javni angažman predaleko i od umetnosti i od duhovnosti, osim što je izazvao zgražavanje vernika, ponovo je otvorio pitanje stanja u eparhijama u dijaspori. Na adresu Patrijaršije u Beogradu često stižu pritužbe Srba iz sveta koji ukazuju na nemaran odnos tamošnjih arhijereja prema Crkvi i duhovnom životu.

- Vreme je da patrijarh i Sveti sinod počnu da poklanjaju veću pažnju stanju u dalekim eparhijama - kaže sagovornik "Novosti" iz crkvene strukture u SAD. - Svega tu ima - od finansijskih zloupotreba, preko nemarnog odnosa prema vernicima, pa sve do poplave kiča i neukusa, kakav će biti ovaj u Majamiju. Istini za volju, ne bi to bio prvi put, ali granica mora da postoji.

Situacija u Crkvi u Americi posebno je zaoštrena posle letošnjeg sastanka trojice srpskih arhijereja iz Severne Amerike na kome je, bez saglasnosti Patrijaršije, doneta odluka o promeni ustava tamošnje crkve i uspostavljanja znatno užeg Eparhijskog saveta za SAD. U ovom potezu vladike zapadnoameričkog Maksima, novogračaničko-srednjozapadnoameričkog Longina i istočnoameričkog Irineja mnogi vide prvi korak ka tihom ocepljenju SPC u Americi.

- Sveti sinod krajem septembra stavio je ovu odluku van snage i naložio sazivanje novog crkvenog sabora - objašnjava naš sagovornik iz SAD. - Patrijarh insistira da u njemu učestvuju vladike kanadski Mitrofan i južnoamerički Kirilo, koji su letos bili zaobiđeni prilikom odlučivanja. Episkopi u SAD, međutim, ovu odluku još ne sprovode, očekujući da će njihov pritisak na najviše crkvene organe u Beogradu uroditi plodom.

Pročitajte još -Gospod me iz kopački poslao u mantiju

Kao glavnu osovinu koja deluje u neskladu sa Patrijaršijom u Beogradu mnogi navode episkopski dvojac Maksim - Irinej (Dobrijević). Vladika Irinej, koji je bio na čelu Crkve u Australiji, zapamćen je kao episkop čiji je staž obeležio niz afera i sudskih postupaka. On se, međutim, smatra bliskim američkim svetovnim vlastima, koje mu obezbeđuju uticaj i među pojedinim srpskim episkopima.

Vladika Irinej (Dobrijević) na bogosluženju Foto Fejsbuk

U objavljenim depešama "Vikiliksa" vladika Irinej se pominje kao strogo zaštićeni saradnik američke ambasade u Beogradu. On je, prema objavljenoj prepisci, održavao redovne kontakte sa američkim diplomatama, koje je informisao o raspoloženju u vrhu SPC. Među nižerangiranim zvaničnicima SAD on je važio za pripadnika umerene struje, na koju je američka administracija računala u stvaranju klime pogodne za američke interese, posebno oko pitanja budućnosti Kosova i Metohije.

KORISTE RUPE U PROPISIMA

VLADIKE iz dijaspore, posebno SAD, često zloupotrebljavaju propise država u kojima deluju. Na njih se najčešće pozivaju kada odstupaju od opštevažećih načela funkcionisanja Crkve u Srbiji i zemljama regiona. Ovakva praksa dovela je do crkvenopravno neodrživih upisivanja vladika kao vlasnika eparhijske imovine, finanasijskih zloupotreba, kao i bezbroj sukoba i podela među vernicima. Zabeleženi su i slučajevi da su lokalne državne vlasti bile prinuđene da "gase" srpske crkveno-sudske sporove i svađe.

MATIĆ VODI BOGOSLOVSKI FAKULTET

DOCENT Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta (PBF) u Beogradu Zlatko Matić (na slici) imenovan je u utorak za vršioca dužnosti dekana ove ustanove. NJegov prethodnik, vladika braničevski Ignjatije (Midić) na sednici Nastavno-naučnog veća povukao se sa mesta dekana. Ovo telo donelo je i odluku da sprovede odluku Svetog arhijerejskog sinoda SPC i razreši profesorske funkcije vladiku zapadnoameričkog Maksima (Vasiljevića) i ličnog sekretara vladike diseldorfsko-nemačkog Grigorija docenta Marka Vilotića.


Ovim smenama stavljena je tačka na pitanje daljeg angažmana dvojice profesora, kojima je patrijarh Irinej uskratio blagoslov za dalju prosvetnu službu na fakultetu. Sednici Nastavno-naučnog veća PBF, održanoj u utorak, prisustvovali su članovi Sinoda, kao i patrijarh srpski Irinej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Dragan

13.11.2019. 10:20

a kakav smo narod bili,sa ponosom da kazes srbin,a ovo danas strasno .vecina eperhija po zapadu su ako ne iste onda slicne.nezna covek dali je bolje da idemo u crkve nase na zapadu ili ne.nemoj te se cuditi kad se naša deca okrenu drugim crkvama porwd ovahvih pastira.drzi te se dagi moji srbi i pokusaj te da ne okrenete ledja Bogu,ako ste vec ovakvoj crkvi.nek nam je Bog u pomoci.

Izmanipulisan si

13.11.2019. 13:11

@Dragan - Najlakše je naći izgovor za izdaju i prodaju svoje vere...I postati "veći Turčin od Turčina".

tuga do neba

13.11.2019. 10:21

srbija bi što pre odmah morala prvom da se pozabavi sa hilandarom u hilandaru je talkav javašluk I nerad da ostavlja gorak utisak prilikom posete vernici cute ne smeju ništa da kažu kada sam bio u poseti tada je bilo devet godina od požara ništa nije bilo obnovljeno samo kukaju kako nemaju para a cela srbija dala dnevnicu donacije lojdovo osiguranje a para kažu nemaju a ništa nije urađeno u trpezariji dvojica mladih koji poslužuju istetovirani vidi se da su teški krimosi što ne dolikuje

Katmer

13.11.2019. 10:22

Svrha ovog nepotpisanog članka je da stvara smutnju i blati SPC u godini njenog jubileja!!

Zdral

13.11.2019. 17:08

@Katmer - Bogohulno je positovecivati napada na Dobrijevica napadom na crkvu. Ne mesaj babe i zabe.

Čikiriz

13.11.2019. 10:27

Vašar su sasvim uobičajena stvar i ne odvijaju se u hramu nego u dvorištu(porti) Pravoslavni Srbi u Americi su istinski vernici (božji narod) za razliku od sunarodnika u Srbiji koji su još uvek i pre svega komunistički narod.

Kazo

13.11.2019. 10:56

Dobri naš narod u rasejanju treba da zna da je naša crkva pod lupom špijunskih službi , koji bi da je razjedine i zavade !

Vaske

13.11.2019. 11:49

Kada u zemlji Srbiji popovi naplaćuju venčanja po 150-200 Evra, a krštenja dece po 100-150 Evra, šta onda rade ovi po Americi, do duše tamo je i standard dosta veći.

hahahhaha

13.11.2019. 12:16

zasto nikada ne smete da pisete ovako pogrne tekstove o rabinima a zna se sta oni rade?

Vuk K.

13.11.2019. 13:29

Sta su bolji i ovde,jeste bili na vasaru kod manastira Jovanja,pogledajte na jutubu.Sodoma i gomora

драгана

13.11.2019. 14:31

Otvoreni napad na srpske "zagranične" episkope u cilju opravdavnja javašluka na sopstvenom terenu i u cilju opravdavanja uklanjanja vladike Maksima i njegovog asistenta sa fakulteta,kao i uklanjanje vladike Ignatija sa mesta dekana.Kako vas nije sramota?Zar mislite da je narod slep?Vašar i javašluk u svakoj parohiji.U Americi se MORA plaćati porez i doprinosi,Kome ovdse Crkva plaća isto?MRŠ!Nisu krivi ni Turci ,ni Tito.