STUDENTI odeljenja za istoriju, na kome se višegodišnja kriza poslednjih meseci dodatno zakomplikovala, do sada su se držali po strani. Međutim, poslednji događaji isprovocirali su 162 akademca da potpisima stanu u odbranu svojih nastavnika, doc. dr Nebojše Šuletića, doc. dr Maje Nikolić i prof. dr Mire Radojević.

Pročitajte još: „SPREMAJU NAM ODSTREL“: Profesori na Filozofskom fakultetu tvrde da su na meti kolega

Inače, o referatima ovih profesora glasaće se 28. marta, čime će se odlučiti o njihovoj sudbini na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Mira Radojević bi trebalo da bude izabarana za redovnog profesora, Maja Nikolić za vanrednog, a Nebojša Šuletić u docenta.

- Uključili smo se, jer mislimo da to pokazuje ozbiljnost situacije i našu želju da od zlostavljanja sačuvamo one koji su nam tokom studiranja bili primeri ljudske, nastavne i naučne čestitosti - kaže se u izjavi koju je za "Novosti" dalo troje studenta - Anja Nikolić, doktorand, Jelica Vujović, studentkinja master studija, i Zoran Jovanović, student osnovnih studija.

Pročitajte još: IZ BUDžETA UZIMALI VIŠE NEGO ŠTO TREBA: Fakulteti bogato plaćali zaposlene

Oni tvrde da su komisije koje su izabrane za sastavljanje referata, pisanih sa ciljem da ovi profesori budu izbačeni s posla, s lakoćom prešle preko studentskih potpisa i napisale odgovore zamagljene birokratskim frazama, pokazavši time koliko cene "pluralnost mišljenja", na koju se neki od njih neprestano pozivaju.

OSTAĆE BEZ POSLA? ONI hoće da Maju Nikolić i Nebojšu Šuletića izbace s posla iako ga rade 16, odnosno 15 godina, a profesora Aleksandra Fotića su već uklonili - tvrde studenti, potpisnici peticije. To će se dogoditi ukoliko veće u četvrtak ne potvrdi njihov izbor.

- Mi ovo vidimo kao obračun sa profesorima koji su posvećeni radu sa studentima. Reagujemo, jer su nam ličnim primerom pokazali koliko je važno ostati dosledan sebi i razmišljati svojom glavom. Naš je glavni utisak da oni upravo zbog tih načela ispaštaju - kažu naši sagovornici.

Oni dodaju da su odlučili da ne ćute onog trenutka kada su referati, napisani sa namerom da profesori budu izbačeni s posla, stavljeni na uvid javnosti.

Njima su zasmetale, ističu naši sagovornici, izrečene neistine o pedagoškom radu doc. dr Šuletića i doc. dr Nikolić:

- Sedeli smo u učionicama u kojima su ovi nastavnici držali časove i zato smatramo da je naše pravo i obaveza da protiv ovakvih napada ustanemo imenom i prezimenom.

Studenti Anja Nikolić, Jelica Vujović i Zoran Jovanović zahtevaju od nadležnih da zaustave ovo nasilje.

- Ne plašimo se pritisaka i u ovoj borbi za istinu i pravdu ići ćemo do kraja - poručuju naši sagovornici.

Studenti koji su potpisali peticiju naveli su da uprava fakulteta ne čini ništa da pomogne da se situacija reši.

"Novosti" su u ponedeljak tražile komentar od dekana Filozofskog fakulteta Miomira Despotovića, ali do zaključenja ovog izdanja odgovor nije stigao.