NA Filozofskom fakultetu u Beogradu opet vri! Na Odeljenju za istoriju grupa profesora - Miloš Ković, Mira Radojević i Maja Nikolić - optužuje kolege među kojima su - Radoš Ljušić, Vlada Stanković, Nikola Samardžić i Dubravka Stojanović - da ih progone, vređaju, ne daju im da rade i napreduju.

Pročitajte još: IZ BUDžETA UZIMALI VIŠE NEGO ŠTO TREBA: Fakulteti bogato plaćali zaposlene

Druga strana tvrdi da to nije tačno i da, kako kaže Radoš Ljušić, na ovom fakultetu - nema progona, i to od 1975. godine, kada je izbačeno osam profesora.

Miloš Ković, međutim, ističe:

- Ovde je reč o tri kruga jedne interesne grupe nastale na Odeljenju za istoriju. Postoje vođe, izvršioci naloga i, na kraju, oni koji ćute i glasaju - kaže Ković za "Novosti". - Nije reč samo o tome da oni danas, kršeći procedure, pravilnike i statute, progone ovih troje kolega. Pokušavali su, bezuspešno, da profesorsko zvanje i katedre oduzmu i meni, Žarku Petkoviću i Đorđu Bubalu. Potom su iz nastave odstranili Aleksandra Fotića. Redovna zlostavljanja i uvrede trpi još više kolega.

Pročitajte još: Fakulteti u Beogradu menjaju adrese, ali neki ne žele da se sele

Ković smatra da ovde nije reč o sukobu dveju grupa, već o sistematskom progonu, jer se "neposlušne kolege, koje bi da misle svojom glavom, godinama uporno odstreljuju".

- Mislim da je u slučaju kolega koje nas odstreljuju osećanje stručne, naučne ništavnosti dovelo do potrebe da se odseče sve što "štrči" i do namere da se stvori raj poslušnih mediokriteta - uveren je ovaj istoričar. - Među njima ima čak i polupismenih ljudi, pa i dokazanih plagijatora. Takvi su odavno izbačeni sa filozofskih fakulteta u Nišu i Istočnom Sarajevu, ali sada, eto, vode kolo u Beogradu. Nekima su srušeni snovi o ulasku u SANU, a Mira Radojević je izabrana za dopisnog člana.


Miloš Ković

Ković kaže da njih ideološki ujedinjuje obožavanje "kulturnog" Zapada i prezir prema "nekulturnoj" srpskoj većini.

- Politički program Radoša Ljušića se, recimo, iscrpljuje u, kako je rekao vašem listu, klečanju pred Nemačkom. Po mom mišljenju, svima poznate afilijacije Nikole Samardžića možda bi mogle da nam kažu ponešto o tome ko bi i zašto želeo da "promeni svest" Odeljenja za istoriju i, u budućnosti, celog Filozofskog fakulteta. Ključno pitanje je - ko će nam i kako pisati istoriju - kaže Ković.

Među profesorima koji su se našli na meti kolega je Maja Nikolić. Ona tvrdi da je referat koji su kolege sa "suprotne strane" napisale o njoj, povodom izbora u više nastavno zvanje, prepun izmišljotina, uvreda i omalovažavanja.

- Moj izbor žele da onemoguće potpisnici referata čija je svrha moje odstranjivanje sa radnog mesta. To su prof. dr Vlada Stanković, prof. dr Radivoj Radić i dr Nada Zečević. Od 2015. dvojica pomenutih profesora nastoje da umanje moju ulogu na Katedri za istoriju Vizantije, na kojoj sam zaposlena 16 godina. Razlog se nalazi u činjenici da sam nekoliko puta glasala suprotno njihovim željama - kaže docent dr Maja Nikolić za "Novosti".

Ona pojašnjava da referat sadrži i niz neistina i prikrivanja njenih naučnih rezultata, poput tvrdnje da nije bila mentor na doktorskim studijama niti član komisija za odbranu doktorata.

- Potpisnici referata tvrde i da sam u koautorskom tekstu plagirala doktorsku tezu koleginice koautora, iako je tekst objavljen pre odbrane njenog doktorata - ističe Maja Nikolić. - Referat je potpisalo samo troje navedenih od ukupno pet članova komisije.

Radoš Ljušić negira da ima progona i tvrdi da su referati istiniti:

- To su javni dokumeti, svako može da ih vidi, o njima odlučuje nastavno-naučno veće, pa Senat.

Ljušić, koji je bio u komisiji koja je pisala referat za Nebojšu Šuletića, ističe da su ga potpisala četiri od pet profesora i da stoje iza svojih potpisa.

- Neću nikoga da progonim na kraju radnog veka - poručuje Ljušić, a na pitanje da li u svemu ovome, osim nauke, ima i politike, on kaže:

- Ne postoji institucija u kojoj nema bar malo politike.

UNIVERZITET DA REAGUJE

MILOŠ Ković kaže da su se obraćali pravnim službama Fakulteta i Univerziteta, univerzitetskom ombudsmanu, rektoru, Ministarstvu prosvete i svi su pokušavali da pomognu:

- Uz pozivanje na autonomiju Odeljenja, progoni su se pojačali. Mi moramo da sledimo utvrđene univerzitetske procedure. Na kraju, javnost i sud ostaju jedini oslonac građanina koji neće da trpi nasilje.

Maja Nikolić smatra da bi najpre trebalo da reaguje dekan Filozofskog fakulteta, kao i ostale nadležne instance Univerziteta u Beogradu, a možda i država.